Gazze için hayır çarşısı

İstanbul'daki bir grup sivil inisiyatif, çocuk yayıncısı ve yazarı da Filistinli çocuklar için bir araya gelerek 27-29 Ekim tarihleri arasında Muamma Kahve'de bir kermes düzenliyor. Tasarım ürünler, atölyeler, kırtasiye malzemelerin satışa sunulacağı kermesten elde edilen gelir Filistinli çocuklara gönderilecek.

İPEK TANIR / cumartesi@aksam.com.tr

Gazze'de yaşanan katliam ve soykırım toplumun her kesimini harekete geçirdi. Kimi boykot kampanyaları düzenleyerek, kimi yürüyüş ve eylemlere katılarak kimi de hayır çarşıları düzenleyerek İsrail'in saldırısı altındaki Gazzelilere desteğini gösteriyor. İstanbul'daki bir grup sivil inisiyatif, çocuk yayıncısı ve yazarı da Filistinli çocuklar için bir araya gelerek 27-29 Ekim tarihleri arasında Muamma Kahve'de bir kermes düzenliyor. Tasarım ürünler, atölyeler, kırtasiye malzemelerin satışa sunulacağı kermesten elde edilen gelir Filistinli çocuklara gönderilecek.

Çocuk kitapları resimleyen ve çocuk metinleri yazan Merve Özcan kermes fikrinin nasıl ortaya çıktığını şöyle anlatıyor: "Kassam askerlerinin İsrailli çocuklara söylediği 'Say Bismillah Yallah Drink' sloganından ilhamla bir illüstrasyon yaptık. Onun sosyal medyada çok fazla yankı bulması üzerine bunu bir kampanyaya dönüştürelim dedik ve bu çalışmayı başlattık. Tabi Tasarım'la birlikte el emeği ürünler hazırlıyoruz. Üsküdar'daki Muamma Kahve'de yapacağız kermesimizi."

Katliam görüntülerinden herkes gibi çok etkilendiğini söyleyen Özcan, "Çocuk kitapları çizeri olarak paramparça oldum. Çünkü işimiz çocuklarla ilgili ve muhatabımız çocuklar. Baktığım her çocukta onları görüyorum. Elim ayağım kilitlenmiş durumda ama bir şeyler yapmadan da duramam. Karınca misali bir uğraş içindeyiz. Benim elimden yazmak, çizmek ve boyamak geliyor." diyor.

İllüstratör Zeynep Begüm Şen de kampanya ile ilgili şunları anlatıyor:

"Bu projede de Tabi Tasarım'ın sahibi Billur abla bizi toparladı. Daha önce böyle bir çalışmayı deprem bölgesi için yapmıştık. Şimdi hep beraber Filistin ve Gazze için toplandık. Özel tasarım ürünler yapıyoruz, birçok kişiyle iletişime geçtik ve farklı destekler aldık. Herkes ne üretebiliyorsa nasıl bir katkıda bulunabiliyorsa ortaya koydu. Kermesin gelirini Gazze'ye bağışlayacağız."

Hayır çarşısını yayıncı Ayşe Adaş ile birlikte organize eden Tabi Tasarım'ın kurucusu Billur Tirgil de "Çeşitli atölyeler düzenleyip, el emeği ürünler hazırlayarak elimizden geldiğince bu sürece bir katkı sağlamak istedik. 90 farklı katılımcımız var. Hepsinin infak ettiği ürünlerin sergileneceği aynı zamanda atölyelerin yapılacağı bir kermes, hayır çarşısı organizasyonu hazırladık. 27,28, 29 Ekim'de Muamma Kahve'de olacağız. Bir de çocuk standımız olacak. Çocuklarımız da kendi el emekleri ile yaptıkları bileklik, broş ve resimlerini Filistinli kardeşleri yararına satacaklar." diyerek 'ben ne yapabilirim' diyen herkesi bu hayır çarşısına davet ediyor.