Gaziantep'in gastronomi kültürü global arenaya taşınıyor

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, 15-18 Eylül tarihlerinde Gaziantep'te düzenlenecek Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali'nin tanıtımı için Atatürk Kültür Merkezi'nde basının karşısına çıktı. Şahin, festivalin bu yılki temasının sürdürülebilirlik ve biyoçeşitlilik'' olacağını açıkladı.

GÜLCAN TEZCAN / gulcantezcann@gmail.com

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, "İkinci yüzyılın hikâyesini birlikte yazacağız. O kadar güzel hikâyeler yazacağız ki Cumhuriyet'in kuruluş felsefesinin gereğini yapacağız" dedi. Şahin, 15-18 Eylül tarihlerinde Gaziantep'te düzenlenecek Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali'nin tanıtımı dolayısıyla Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Birleşmiş Milletler'in sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda ekonomik, insani ve çevresel kalkınmanın da gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi. Altyapı belediyeciliğinin bittiğini, artık sosyal ve kültürel belediyeciliğin öne çıktığını vurgulayan Şahin sözlerine şöyle devam etti: "Artık şehir ekonomisi çok önemlidir ama şehir ekonomisi de toprakla başlıyor. Pandemi bize şunu gösterdi: Kendi kendine yeteceksin kardeşim. Putin'in gidip Ukrayna'yı vuracağını rüyamızda görsek inanmazdık. Ben inanmazdım. Tahılda sorun yaşanıp Cumhurbaşkanımızın liderliğinde tahıl koridoru açılacağını bundan bir sene önce söyleseydik hepimiz 'Acaba?' derdik. Yaşadık mı? Yaşadık. Bundan çıkan sonuç ne? Bir metrekare toprağı nadasa bırakamayız. Maliyetler yüksek. Elektrik maliyeti yüksek. Ne yapacağız? Güneş enerjisi. Ekilemeyen toprak kalmayacak. Toprak analizinde ne isteniyorsa, o bölgede ne yetişiyorsa o ekilecek." Cumhuriyet'in 100. yılına sayılı günler kala, şehir olarak 100 coğrafi işaret aldıklarını belirten Şahin, "Daha da fazla almamız gerekiyor. İkinci yüzyılın hikâyesini birlikte yazacağız. O kadar güzel hikâyeler yazacağız ki Cumhuriyet'in kuruluş felsefesinin gereğini yapacağız. Ecdadın o duruşuna sahip çıkacağız." dedi. Gaziantep'in unutulmaya yüz tutmuş bir değeri olan kutnu kumaşını yeniden hayata döndürdüklerini hatırlatan Şahin, ünlü moda markası Dior'un İlkbahar/Yaz 2023 koleksiyonunda Gaziantep'in kutnu kumaşını kullandığını hatırlattı. Gaziantep'e ait değerlerin moda ve tasarım dünyasında da artık görünür hale geldiğine dikkat çeken Şahin, üzerindeki cekette de Zeugma Müzesi'nde yer alan mozaiklerdeki figürlerin kullanıldığını söyledi.

AK Parti Gaziantep Milletvekili Derya Bakbak ve kentteki sivil toplum kuruluşlarının başkanlarının da katıldığı programda Şahin'in konuşmasının ardından ustalar katmer yapımını gösterdi. Büyükşehir Belediyesi, Valilik ve Gaziantep'i Geliştirme Vakfı (GAGEV) koordinasyonunda, bu yıl dördüncüsü düzenlenecek "festivalde yerli ve yabancı şefler, gastronomi profesyonelleri ve gurmelerin katılımıyla atölye çalışmaları düzenlenecek.

MICHELIN YILDIZLI ŞEFLER ANTEP'E GELECEK

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin Gaziantep Valiliği koordinasyonunda Gaziantep'i Geliştirme Vakfı (GAGEV) ile işbirliği içinde, 15-18 Eylül tarihlerinde gerçekleşecek.

Dünyaca ünlü Michelin yıldızlı şefler, gurmeler, yaşam koçları, diyetisyenler, gıda üreticileri, gastronomi öğrencileri, tarım üreticileri, tedarikçiler, akademisyenler ve sektör temsilcileri festivalde bir araya gelecek. Gaziantep'in gastronomi kültürünü global arenaya taşıyan festivalde; Michelin yıldızlı şeflerin, UNESCO Gastronomi Şehirleri temsilcilerinin yöresel ürünlerimizle düzenleyeceği workshop etkinliklerinin yanı sıra sürdürülebilirlik ve biyoçeşitlilik üzerine sergiler, Coğrafi İşaret Çalıştayı gibi çok sayıda panel ve seminer düzenlenecek. GastroAntep Festivali ile Türkiye'deki gastronomi öğrencilerine global platformlarda staj imkânı da sağlanacak.

"FESTİVALE 5 MİLYON KİŞİ BEKLİYORUZ"

Sürdürülebilir tarım konusunda kurdukları sistemden de söz eden Fatma Şahin, "Sürdürebilir bir kalkınmada toprak, tohum ve su en önemli başlık. Biz tarım daire başkanlığında kendi tohumumuzu ürettik ve çiftçimize dağıttık. Çıkan ürünü festivalde ana ve ata tohumu olarak lezzete dönüştürüyoruz. Bu döngüsel bir sistem. Toprak ile başlayan bu çalışma, ana tohumunun lezzete dönüştüğünü bizlere gösteriyor. Gaziantep'te katmer yiyorsanız, önce ağaç altı dediğimiz olmamış fıstıktan toplamanız gerekiyor. Hayvanların yediği yemdeki aroma çok önemli. O aroma sütüne geçiyor. Kaymağa ve katmere geçiyor. Bu döngüsel sistemin nasıl çalıştığını gösteren alt yapıyı hazırladık. Bunu görmek için Gaziantep'e gelmek gerekiyor" şeklinde konuştu.

Festivalin ekonomiye büyük katkı sağladığına dikkat çeken Şahin, "Michelin yıldızlı şef ürün alıyor, aldığı ürünü Avrupa'da kendi zincirin içerisine koyuyor. Bu satışlarımızı arttırıyor. Organik ürünlerimiz dünya pazarına dağılmış oluyor. Bunun da ekonomiye büyük katkısı var. Bu yıl festivalin çok yoğun geçeceğine inanıyorum. Katılımın 5 milyon kişi olmasını bekliyorum" dedi. Toplantı sonunda Fatma Şahin, ustaların katmer yapımına eşlik ederek renkli görüntüler verdi.