Game Of Thrones hayalim gerçek oldu

YELİZ COŞKUN

yeliz.coskun@aksam.com.tr

Payitaht Abdülhamit dizisinde Holo Paşa karakterini canlandıran Alper Atak, Game Of Thrones’un sinema filminde rol alacak. Heyecanını AKŞAM’a anlatan Atak: Diziyi ilk izlediğimden bu yana benim için çok fantastik bir hayal olmuştu. Kendimi çoğu kez o projenin bir parçası olarak düşlemiştim. Çok şanslıyım ki, o düş gerçek oluyor...

Sizi daha yakından tanıyacağız ancak önce Game Of Thrones’u biraz konuşalım istiyorum. Kadroya dahil olma sürecinizi anlatır mısınız?

Game Of Thrones (GOT) ilk izlediğim sezonundan bu yana benim için çok fantastik bir hayal olmuştu. Kendimi çoğu kez o projenin bir parçası olarak düşledim. İzlediğim ve beğendiğim sahneleri ‘Ben nasıl oynardım?’ diye evde kendi başıma defalarca birçok kez oynadım. Sanırım dünyada bugüne kadar yapılan en iddialı ve başarılı projelerin başında geliyor. Bir tanıtım videosu çekip, Türkiye’de oynadığım projelerden bir showreel ile GOT’un yeni sezonunda girecek olan karakterler için iletişime geçtim. Tipoloji olarak düşünülen bir karaktere uygun bulunduğum için ‘audition’ istendi.

BEĞENİLMEDİĞİMİ DÜŞÜNDÜM

Bunun için Los Angeles’a davet edildim. Orada studio ortamında geçmiş bölümlerden Rory McCaan’ın oynadığı Sandor Clegane karakterinden bir sahne oynadım. Enteresan bir karakteri kendi yorumumla oynadım. Cast director’ünün yüzünde bir şaşkınlık vardı. Önce beğenilmediğimi düşündüm. Yeterli olduğunu, yönetmenin izledikten sonra 1 ay içinde ikinci audiotin için dönüş yapacaklarını söylediler. Temmuz ayı başında haber geldi, bu kez New York’a çağırıldım. Derken, 2019 sonbaharında çekimlere başlanılması planlanan GOT Movie için benimle çalışmak istediklerini söylediler. Tüm prosedürleri halletmek için yapımla iş sözleşmesi imzaladık. Şu aşamada konuşma yasağı olduğu için projeyle ilgili daha fazla bilgi veremeyeceğim. Gerisi hepimiz için sürpriz olsun... Ama şunu söyleyebilirim ki benim için harika bir tecrübe. Türk insanının yeteneğini ve insanın istedikten sonra başaramayacağı bir şeyin olmadığını göstermek istiyorum. Bir gün o Oscar ödülünün ülkemize gelmemesi için hiçbir sebep yok. Türk insanın yetenek ve zeka olarak onlardan hiçbir eksiği yok. Hatta fazlası var…

Umarım her şeyin en güzeli olur sizin adınıza diyelim ve tiyatroya dönelim...

İlkokul 5. sınıfta mezuniyet müsameresi için sınıf öğretmenimiz bir piyes oynamamızı istemişti. Beni de yetenekli görmüş. Oyuna dahil etti. Salamon isimli bir Yahudi tüccarını oynamıştım. O yaşta hissettiğim ilk şey, bir insanın bedenine girip ben olarak ona hayat vermenin tarif edilemez bir duygu olduğuydu. Ve o gün ilk aşkı da tatmış oldum. O günden sonra nefes aldığım tek yer tiyatro sahnesi oldu.

Payitaht Abdülhamit dizisini anlatır mısınız biraz?

Payitaht ülkemizde iki sezondur beğeniyle izlenen, millet olarak tarihsel sürecimizi bizlere yeniden hatırlatan güçlü bir proje. Abdülhamid’in siyasi zekası bence tartışmaya açık bir durum değil. Holo Paşa, Abdülhamid Han’a çok yakın bir isim. Tarihsel süreçte arşivler Holo Paşa’nın istihbarattan sorumlu olduğu ve hünkarın tüm gizli planlarını bilen karakutusu olarak tanımlıyor. Kötü karakteri oynamanın, iyiyi oynamaktan daha zor olduğunu düşünüyorum. Yine bu alanda daha önce yarattığınız karakterler de başarılı olmuşsanız, size gelen yeni teklifler de hep kötü olarak gelebiliyor. Tabii tiyatro böyle bir durum için bu kadar keskin değil. Biraz da bu durumu sektörün kolaya kaçması olarak da görüyorum. Oysaki tiyatro kökenli oyuncular her karakteri yaratabilir.