Fuar bahane, stiller şahane

ÜMİT TEMURÇİN

umittemurcin@gmail.com

Moda dünyası bu hafta erkek tasarımları ve dikkat çekici stilleri mercek altına aldı. İtalya’nın Floransa şehrinde yılda iki defa düzenlenen ‘Pitti Uomo Fuar’ı 91.kez gerçekleşti. Şehrin eşsiz dokusuna, bir de yüzlerce stil sahibi erkek moda sever dahil olunca, sokaklar adeta katalog çekimi havasındaydı…

‘Pitti Imagine’ olarak da anılan ‘Pitti Uomo Fuar’ı, global olarak en dikkat çekici erkek moda organizasyonlarından biri. Erkek markalarının, moda tasarımcılarının gelecek koleksiyon ve aksesuarlarını tanıttığı ve bir çok kreatif çalışmaya rastlayacabileceğiniz özel bir platform. Paris, Milano, Londra, New York gibi moda haftaları kadar ses getirmeyi başarıyor. Bence bu başarının iki sırrı var. Birincisi her isteyen markanın bu fuara katılması mümkün değil. Belirli kriterler söz konusu… Önce başvurular yapılıyor. Ardından fuar yetkilileri firmaları ülkesinde ziyaret ediyor ve kurumsal kimlik, kumaş kaliteleri, koleksiyon ve tasarım detaylarına kadar incelemelerde bulunuyorlar. Bu süreçlerden geçtikten sonra markanın fuarda alanı ve konumlandırması üzerine çalışılıyor. Yani markaları devamlı gelişime iten bir sistem söz konusu. İkinci olarak en önemli unsur ise erkek İtalyan stilinin fuarda olduğu kadar sokaklarda da etkin olması. Bu fuar için editörler, sokak fotoğrafçıları, blog yazarları, fenomenler özel olarak hazırlanıp o tarihler arasında birbirinden renkli stil fotoğraflarıyla karşımıza çıkıyor. Bu durum iş için orda olan marka temsilcileri, satın almacılar ve diğer moda severleri de oldukça tetikliyor ve hazırlık içerisine girmeye teşvik ediyor. Kötü mü oluyor? Tabii ki hayır… Çünkü sektörde çalışanlar için bayrağı taşımak kadar güzel bir şey düşünülemez. Fuar, her yıl ocak ve haziran aylarında düzenleniyor. Her seferinde oldukça fazla ziyaretçi katılımı olduğu için resmi sitelerinden önceden fuar biletlerinizi satın almakta fayda var.

‘PİTTİ UOMA’YA KATILMAK İSTEYEN BEYLERE NOTLAR

- Renklilik şart, ister ana parçalarda isterseniz detaylarda renklerin gücünü kullanın.

- Klasik çizgilerden uzaklaşmak iyi bir fikir olmayacaktır.

- Aksesuar seçimleri oldukça önemli; saat, gözlük, şapka, mendil, çorap, kemer ve ayakkabı seçimlerinde trendler önemli…

- Ekoseli ürünlerin baskın tavrıyla daha çok dikkat çekebilirsiniz.

- Farklı fikir veren stil dokunuşlarınız olursa sokak fotoğrafçıları etrafınızı saracaktır.

- Kombininizi çeşitli desen ve kumaşlarla oluştururken dikkatli olun. Bu sizi yukarı ya da aşağı çekebilir.

- Çoklu uluslardan konukların, İtalyan stilini baz alarak hazırlandığı ortamda, yöresel bir dokunuşla fark yaratabilirsiniz.

‘PİTTİ’ EN DOĞRU VİTRİN 

Hakan Pagu bu yıl Pitti Uomo’ya katılan isimler arasındaydı. Erkek stili üzerine paylaşımlar yapan başarılı blog yazarıyla hem organizasyonu hem de stilini konuştuk.

Kaç yıldır blog yazıyorsun ve ağırlıklı ne tarz önerilerde bulunuyorsun?

Blog sayfam 3. yılına girecek, yazılarım ise 2 yıldan beri devam ediyor. Genellikle erkek stili üzerine önerilerde bulunuyorum. Arzu edenler hakanpagu.blogspot.com adresime veya Instagram sayfam @hakanpagu'ya göz atabilirler.

Kendi stilinden bize bahseder misin?

Farklı tarzları bir arada kullanmayı seviyorum, ‘mix&match’ yani ‘karıştır ve uydur’ modeliyle stilimi yansıtıyorum. 

Sence bir erkeğin gardırobunda bulundurması gereken en önemli parçalar nelerdir?

Lacivert ceket, beyaz gömlek, siyah ve beyaz tişört, az taşlanmış jean pantolon, mokasen ve Stan Smith 

modeli beyaz spor ayakkabılar.  

En sevdiğin erkek stili hangisidir? 

İtalyan stilini severek takip ediyorum. Bu stilin vazgeçilmezleri de ayakkabı ve aksesuarlardır.

KATILIM HER YIL ARTIYOR

‘Pitti Uomu’ hakkında ne düşünüyorsun?

Pitti Uomo’ya katılım her yıl giderek artıyor. Kış ayı olmasına rağmen her yer insan kaynıyor. 91.yılın teması ‘Temiz bir dünya’. Özel bir sunumla meydana renkli kutular koymuşlar ve ‘Dünyayı temizleyelim’ mesajı veriyorlar. Her yıl sosyal 

sorumluluk içerikli çalışmaları da en az moda kadar dikkat çekiyor.

Pitti Uomo’ya katılma nedenin ne?

Kendi tarzımı daha çok gösterebilmek ve farklı markalarla işbirlikleri yapmak için buradayım. Benim için harika bir vitrin. 

Bu yıl fuarda en çok dikkatini çeken erkek markaları hangileri oldu?

‘Les benjamins’ ve Japonya markası  ‘Hamaki-Ho’ beni etkiledi. Bunun yanında Antony Morato ve özel dikim yapan birçok markanın standlarını gezdim. Kumaşları, tarzları ve işçilikleri mükemmeldi.

Türk erkek markalarını nasıl buluyorsun? 

Bizim markalarımız 4-5 yıl öncesine kadar giyimde çok tutucu ve gelenekseldi. Bu değişmeye başladı. Artık 

harika tasarımlara imza atıp yurtdışında isimlerini duyurmaya başladılar. Fuarda da Türk markalarını görmek bunun en açık göstergesi.