Floransa, moda ve stil sahibi erkekler

ÜMİT TEMURÇİN

umittemurcin@gmail.com

Moda dünyası bu hafta erkek tasarımları ve dikkat çekici stilleri mercek altına aldı. Neden mi? İtalya’nın Floransa şehrinde yılda iki defa düzenlenen Pitti Uomo Fuar’ı 12-15 Haziran tarihleri arasında 93. kez gerçekleşti. Akşam Gazetesi moda yazarı olarak ben de oradaydım. 

Pitti Imagine olarak da anılan fuar, global olarak en dikkat çekici erkek moda organizasyonlarından biri. Erkek markalarının, moda tasarımcılarının gelecek koleksiyon ve aksesuarlarını tanıttığı ve bir çok  kreatif çalışmalara rastlayabileceğiniz özel bir platform. Paris, Milano, Londra, New York gibi moda haftaları kadar ses getirmeyi başarıyor. Bence bu başarının iki sırrı var. Birincisi her isteyen  markanın fuar’a katılması mümkün değil. Belirli kriterler söz konusu; öncelikle başvurular yapılıyor ardından fuar yetkilileri firmaları ülkesinde ziyaret ediyor. Kurumsal kimlik, kumaş kaliteleri, koleksiyon ve tasarım detaylarına kadar incelemelerde bulunuyorlar. Bu süreçlerden geçtikten sonra markanın fuar da alanı ve konumlandırması üzerine çalışılıyor. Yani markaları devamlı gelişime iten bir sistem söz konusu. İkinci olarak en önemli unsur ise erkek İtalyan stilinin fuar’da olduğu kadar sokaklarda da etkin olması. Bu fuar için editörler, sokak fotoğrafçıları, blog yazarları, fenomenler özel olarak hazırlanıp o tarihler arasında birbirinden renkli stil fotoğrafları ile karşımıza çıkıyor. Bu durum iş için orda olan marka temsilcileri, satın almacılar ve diğer moda severleri de oldukça tetikliyor ve hazırlık içerisine girmeye teşvik ediyor. Kötü mü oluyor tabi ki hayır çünkü sektörde çalışanlar için bayrağı taşımak kadar güzel bir şey düşünülemez. Tarihleri merak edenleriniz var ise hemen paylaşayım. Her yıl ocak ve haziran aylarında düzenlenmekte. 

FUARDA GEÇERLİ STİL NOTLARI

İtalyan katılımcılar baskın olunca genel olarak   klasik stiller ön planda. Siz yine de klasik formlara kendi  yorumunuzu katın derim. Kolye, yüzük, bileklik, saat, gözlük, şapka, mendil, çorap, kemer ve ayakkabılar ile kombininizi starlaştırmak elinizde. Çizgili, ekoseli, desenli ürünler size kendinizi gösterme konusunda en büyük desteği sağlıyacaktır. Meşhur sokak fotoğrafçıları ya çok minimalist stili olanlara ya da karakteristik klasik stildeki kişilere ilgi gösteriyor. Haziran’da Floransa oldukça sıcak, keten ve pamuklu kumaşlar en doğru tercih olacaktır. Kendi teninize en uygun çarpıcı canlı renkleri kullanırsanız objetifler hep üzerinizde olacaktır. 

PORTAKAL ÇİÇEĞİ KARNAVALI ÖDÜLÜ FLORANSA

6.Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı  Kostüm Tasarım Yarışması’nda bu yıl birinci olan Gülşah Çiftçi Konak, benim danışmanlığımda Pitti Uomo Erkek Giyim Fuar’ını ziyaret ödülünü gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadı. Genç ve başarılı tasarımcı ;moda, sanat ve ilham dolu bir gezi oldu benim için, umarım bu fırsatları başka arkadaşlarda deneyimler ifadesinde bulundu. Karnavalın fikir babası Ali Haydar Bozkurt, Karnaval Başkanı İlhami Günsel ve ATO Adana Ticaret Odası yetkililerine gençlerimize böylesi özel imkanlar tanıdıkları için bende kendi adıma ayrıca teşekkür ederim.