Fizik için spora başlayıp, sağlık için devam ediyorlar

YELİZ COŞKUN

yeliz.coskun@aksam.com.tr

Bahar Uçanlar, hayatını spora ve sağlığa adamış başarı merdivenini hızla tırmanan bir CEO... Spor merkezinde buluştuğumuz Uçanlar ile yaza nasıl hazırlanacağımızı ve spora dair her şeyi konuştuk...

Fiziki görünüm için mi gelen daha fazla sağlık için mi? 

Müşterilerin yüzde 70’i ‘beden sağlığı için spora geliyorum’ diyor. Benim düşüncemi sorarsanız, bence doğru değil. Önce çoğunluk görünüm için sonra alışıp bunun sağlığına olan faydasını görüp beden sağlığı için gelmeye devam ediyor. Özellikle genç kitlede öncelik fiziksel görünüm için oluyor sonra bunun sağlıklarına katkısını gördükçe ve bir hayat biçimi haline geldikçe devamlılığı geliyor. 

Yaza fit girmek için spor yapmaya ne kadar önce başlamak lazım?

Kendinizi bir küre sokmak istiyorsanız; bizim önerimiz 3 aylık planlama yapılması. Sonuç görmek istiyorsanız, bu zamanı ayırmak lazım. 

Sporun psikoloji üzerindeki etkisini nasıl değerlendirirsiniz? 

Bu konuya ilişkin başvurduğumuz araştırmalar şunu gösteriyor; İnsanların salgıladıkları mutluluk hormonu ‘dopamin’ ile sporda çok salgılanan serotonin hormonu, stres hormonlarını baskılayarak insanların kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlıyorlar. Ter attığınızda vücudunuzdan stresinizi de atabiliyorsunuz. Biz bunu üyelerimizde ve aynı şekilde spor yapan kendi ekibimizde gözlemliyoruz. 

‘Haftada iki doz Mac fit iyi gelir’ sloganınızın hikayesi nedir?

2019’da insanların stres ve antidepresan kullanım oranlarının çok arttığını gördük. İnsanların üzerindeki yükün arttığı ve tüketici güven endeksi oranlarının düştüğü görülüyordu. Biz de ‘haftada iki doz’ dedik doz kelimesini de özellikle seçtik. Çünkü doz bir şekilde bir ilacı, iyileşme kaynağı gibi gösteriyor. Yani ‘Herkesin en iyi ilacı MAC Fit’e gelip spor yapmaktır’ demek istiyoruz. Bu sloganımızı oluşturmaktaki motivasyon ve strateji bundan ibaretti. 

Şu anda kaç MACFit kulübü var? 

90 kulübümüz var. 90 kulübün 11 tanesi MAC, 79’u MACfit. 2019 başından bu yana 6 kulüp açtık. O kadar güzel fırsatlar çıktı pazarda. Kendini fonlayabilen, kârlı ve işi iyi yapan operasyonlar için çok büyük fırsatların olduğu bir pazardayız. Bu fırsatları değerlendirip bizde büyümemize devam etmek istiyoruz. 

İstihdam da bir yandan artıyor… Siz de durum nedir? 

Bizim 2 bin 500 çalışanımız var aslında rakam beni bile şaşırtıyor. Bin 400 kadar eğitmenimiz var. 

Sizin hayatınıza spor nasıl girdi?

Benim hayatımda spor hep vardı. Voleybol ve folklor yaptım. Uzun yıllar yüzme yaptım, üniversitede bıraktım. Sonra haftanın 6 günü spor yaptığım bir dönem oldu gymde, en fit olduğum dönemdi. Daha sonra Amerika’ya taşındım ve orada hep gymlere gittim çevredeki herkes yaptığı için sizi de etkiliyor. Sonra çok uzun süre Türkiye’de pilates yaptım. Bir ara kickboksa başladım. Her şeyi yaptım diyebilirim. Şimdi pilatese geri dönüş yapmayı düşünüyorum. Bana en iyi gelen şeyin o olduğuna karar verdim.

Farklılaşma noktalarınız için neler söyleyebilirsiniz?

Bizi tercih eden üyelerimizin ilk sebebi; temizlik. Genellikle spor kulüplerinde şikayet sebebidir bizi en çok tercih etme nedenleri oluyor. Eğitmenlerin hepsi güler yüzlü olmalı. Haftada 70 saat ücretsiz grup derslerimiz var. En iyi eğitmenler, en iyi içerikle grup dersi hizmeti veriyor.