Fırında fasulye yanına kızarmış yumurta!

TÜREV ULUDAĞ

turevuludag@hotmail.com

Kahvaltı zenginliği bakımından dünyanın önde gelen ülkelerinden İngiltere’de; yemek kültüründe kahvaltı ve akşam yemeği en önemli öğünlerdir. Kızarmış ekmek, tereyağı, farklı çeşitleriyle reçeller, jambon, bacon, yumurta, fırında tatlı kuru fasulye, kızarmış mantar ve domates, ızgara mantar ve İngilizlerin çok sevdiği sosis çeşitleri, içecek olarak taze portakal suyu veya sütlü çay eşliğinde yapılan kahvaltıda bizdeki birkaç öğünün çeşitliliğini kahvaltıya sığdırmışlardır.

Malzemeler :

- 700 gr haşlanmış kuru fasulye

- 50 gr toz ezmer şeker

- 50 gr akçaağaç şurubu

- 1 adet soğan

- 3 yemek kaşığı hardal

- 5 yemek kaşığır ketçap

- 1 yemek kaşığı limon suyu

-4 yemek kaşığı su

Fırında fasülye İngiltere’nin en popüler yemeklerinden biridir. Fırında fasulye bizim kuru fasulye yemeğinin bir benzeridir. Hemen hemen günün her öğününde İngilizler tarafından yenilmektedir. Ancak fırında fasulye tek başına tükettikleri bir yemek değil. Hazırladıkları kahvaltı tabaklarına mutlaka kızarmış yumurta, bacon, ve sosis bulunur. Ben bacon yerine pastırma kullandım.

Hem tatlı hem de lezzetli bu tarif kahvaltıda bize ne kadar uygun bilmiyorum ama İngilizlerin vazgeçilmezi. Öncelikle soğanları ince ince doğrayın. Orta derinlikte bir kaba soğanları ve haşlanmış fasulyeleri koyun ve karıştırın. Üzerine; hardal, ketçap, esmer şeker, akçaağaç şurubu ve limon suyunu ekleyip iyice karıştırın. Büyün lezzetlerin birbiriyle karışmasını sağlayın.

Fırın tepsisine yağlı kağıt koyun ve üzerine hazırladığınız karışımı yayın. Kuru olmaması için 4 yemek kaşığı suyu ekleyin. 170 derecedeki fırına tepsiyi yerleştirin ve 20 dakika pişirin. Fırında fasulye hazır. 1 dilim ekmek, kızarmış yumurta ve birkaç dilim pastırmayla çok lezzetli bir tabak hazırlayabilirsiniz.