emin.demirezen@aksam.com.tr
Beyoğlu Beyoğlu olalı yerli ve yabancı filmlerden ne çekti! Her bir yeri ve köşesi filmlere set olan Beyoğlu’nu yeniden keşfe çıktık. Bu mekânları Google Photos’la da kişisel arşivimize taşıdık.
İstanbul’un simgesidir Beyoğlu. Her turistin gözdesi her filmin de set mekânı olmuştur… Bugüne kadar sayısız filme ev sahipliği yapan bu eski ve modern semti Gooogle Photos tarafından düzenlenen etkinlikle gezdik. 70’li yıllarda çekilmiş Neşeli Günler’den tutun da 2017’de yayınlanmış İstanbul Kırmızısına kadar birçok filmde hafızalarımıza yer etmiş bu yerleri eski ve yeni hallerini gözlemledik. Peki neresi bu yerler? Akıllarımıza filmlerden kazınmış fakat her gün önünden geçtiğimiz halde farkedemediğimiz mekânları gelin bir de bu şekilde görelim…
İstanbul Kırmızısı
Orhan travmatik bir kayıptan sonra her şeyini kaybetmiş ve vahşi bir yaşama yönelmiş eski bir yazardır. Her şeyi bırakarak Londra’ya yerleşir ve editör olarak çalışmaya başlar. Yıllar sonra İstanbul’a geri döner. Bu geri dönüşün nedeni zamanını Paris, Londra ve Berlin’de geçirmiş ünlü yönetmen Deniz Soysal ile tanışmaktır. Deniz hem tarihi aile köşkünden annesini taşımak hem de yeni filmi için hazırlık yapmak için İstanbul’dadır… Ferzan Özpetek’in geçtiğimiz yıl yayınlanan İstanbul Kırmızısı filminin sahnelerinin bir kısmı Beyoğlu’nda yer alan 17 yıldır restoran olan Helvetia’da çekildi. Halit Ergenç’in Orhan karakterini canlandırdığı filmde hem sahne olarak hem de afiş olarak Helvetia’nın önünde sinemaseverlerin hafızalarına kazınmış bir kare olarak kalan filmin yeri ayrıca Mustang ve Hamam gibi filmlerde de set olarak yer aldı.
Salak Milyoner
Kayserili Behçet, ölüm döşeğinde oğulları Saffet, Himmet, Hayret ve Gayret'e İstanbul'a gidip Mehmet Çavuş'u bulmalarını ve Mehmet Çavuş'ta onlara ait bir define haritası olduğunu söyler. Bunun üzerine yola koyulan kardeşler İstanbul'un altını üstüne getirirler. Başlarına gelen olaylar sonunda karıları da İstanbul'a gelir ve Mehmet Çavuş'un evine yerleşirler. Sonunda harita ile defineyi ararlarken başlarına birçok olay gelir. O sahnelerden biri de ellerinde kazma kürekle Beyoğlu sokaklarını yana yana dolaşmalarıdır. Ertem Eğilmez tarafından 1974 yılında çekilen filmin komik sahnelerinden Kayserili kardeşlerin Beyoğlu’nda binek taşını aradıkları sırada en küçükleri Hayret’in yani Halit Akçatepe’nin üzerine oturduğu ‘Binek Taşı’ şu anki İstiklal Caddesi’nin girişinde bulunan Fransız Konsolosluğunun girişinde yer alıyor.
Banker Bilo
Bir holdingin döner kapısından takım elbise içinde, kendinden emin adımlarla önce Bilo, ardından telaşla koşarak Maho girer. Bilo ekmeğini, suyunu içtiği, evinde oturduğu, ocağına sığındığı hemşerisi, köylüsü, canı, ciğeri, kardeşi olan Maho’ya büyük bir ihanette bulunmuştur ve kendisi asansörün içinde yükselirken, aşağıda kalan Maho “Namussuz Bilo!” diye bağırmaktadır… 1980’de Ertem Eğilmez tarafından çekilen başrollerini Şener Şen ve İlyas Salman’ın oynadığı Banker Bilo filminin hafızalara kazınan asansörlü sahnesi şu anki Pera Palas Oteli’nin içinde bulunuyor. Asansör Yeşilçam’ın önemli bir yerinin yanı sıra aynı zamanda Türkiye’nin de ilk asansörü olarak biliniyor.
Çöpçüler Kralı
Abti çöpçülük yaparak geçimini sağlamaktadır. Zabıta memuru olan Şener Şen de Abtiye zulüm etmektedir. Zabıta mahalledeki bir kızı sever aynı zamanda Abti de aynı kıza aşık olur ama parasızdır. Herkesin bildiği 1977 yapımı Zeki Ökten’in üstlendiği film hafızalarımıza kazınan Şener Şen’in annesini camdan atmaya kalktığı sahne şuan ki Beyoğlu’nda bulunan Güneşli Sokak’taki apartmanda çekildi.
Issız Adam
Çıktığı senenin en romantik filmleri arasında yerini alan yapımda, artık yaşlarının ortasına gelmiş olan Alper oldukça kadınlar konusunda başarılı ayrıca yemek marifeti hanımlara taş çıkartacak kadar güzeldir restoran sahibi ve aynı zamanda kendi yerinde aşçıdır. Filmin güzel oyuncusu adaya gelelim daha yaşı genç olmasına karşın yaşadığı hayatta bazı tecrübeleri edinmiş güzel bir kadındır… Çağan Irmak’ın 2008 yılında çektiği filmin en önemli sahneleri Cemal Hünal’ın oynadığı Alper karekterinin iş yeri olan Beyoğlu’nda bulunan Eski Leblon yani Antiochia Asmalımescit hala filmden dolayı birçok filmsever tarafından ziyaret ediliyor.
Neşeli Günler
Mutlu bir aile, turşuculukla geçiniyorlar... Bir gün, anne ile baba turşunun nasıl yapıldığı konusunda anlaşamazlar ve bu mutlu aile tablosu bir anda parçalanır. Anne ve baba üçer çocuğu yanlarında götürürler. Yıllar yılı birbirlerini arayıp sormazlar. Birbirlerinin hakkında herhangi bir şey duydukları zaman çıldırmaktadırlar. Aradan yıllar geçer. Çocuklar büyür ve bir gün tesadüfen karşılaşmanın ardından aileyi birçok sürpriz beklemektedir. Hayatımıza 1978 yılında giren Neşeli Günler’in başrollerinde Münir Özkul ve Adile Naşit yer alan filmin konusuna katkı sağlayan ve ailenin yıllardır birbirlerinden ayrı kalmasına neden olan Turşu dükkânı günümüzde Asri Turşucu olarak Cihangir’de işlevine hala devam ediyor.