FETÖ'nün karanlık yüzü filmlere konu oldu

15 Temmuz hain darbe girişiminin 7. yılı TRT ekranlarında izleyici ile buluşacak olan İtiraf ve Yirmizsekiz filmleriyle yeniden gözler önüne serilecek.

Ülkemizde yaklaşık yarım asır boyunca örgütlü olarak casusluk faaliyeti yürüterek devletin stratejik kurumlarında yapılanan ve 15 Temmuz 2016'da hain darbe girişiminde bulunan FETÖ üyelerinin bu olaydan sonraki yargılanma ve tutuklanma süreçlerinde örgütsel davranışlarının devamlılığını konu alan İtiraf filmi, bugün TRT 1 ekranlarında izleyici ile buluşacak. Yapımcılığını ve senaristliğini Halis Cahit Kurutlu'nun yaptığı film, 15 Temmuz sonrası FETÖ'nün emniyet yapılanmasını çökertmek için itirafçı olan bir örgüt elemanındaki bilgilere ulaşmaya çalışan cezaevi müfettişi Ömer'in mücadelesini konu alıyor.

Adalet Bakanlığı'na bağlı bir cezaevi müfettişi olan Ömer, aile dostu olan cezaevleri müdür yardımcısı Yalçın tarafından FETÖ üyelerinin mahkûm olduğu bir cezaevinde görevlendirilir. Örgütün, darbe girişimi öncesi kendi adamlarını sistemli şekilde terfi ettirmesinden dolayı o sürece kadar terfi alamamış olan Ömer, bu terfiyle birlikte aynı zamanda zorlu bir sınava da girer. Yalçın, cezaevindeki örgüt üyelerinin itiraflarını geri çekmesindeki sebepleri araştırmasını istemişken Ömer, Cumhuriyet Savcısı olan arkadaşı Timur'un ricasıyla görevinin dışında bir maceraya da atılır. Ömer'le aynı gün cezaevine götürülecek olan eski emniyet istihbarat çalışanı Basri, taşıdığı bilinen bir şifre yüzünden hem örgüt hem de devlet için altın değerindedir. Savcı Timur, Ömer'den, cezaevindeki örgüt üyeleri Basri'yi ikna etmeden veya etkisiz hale getirmeden; bir bilgisayar oyunu içine gizlenmiş, FETÖ'ye ait bilgileri barındıran şifreyi almasını ister. Bu amaçla yaptığı araştırmalarda Ömer'in şüpheli listesine; cezaevi müdürü, cezaevi baş memuru, cezaevi kantincisi ve revir görevlileri gibi isimler girerken o sırada koğuşta olan Basri, itirafçı olup olmamak arasında kararsız kalır.

15 TEMMUZ'A İKİ FİLM DAHA: İTİRAF VE YİRMİZSEKİZ

İtirafçı olması halinde örgütün kendisini etkisiz hale getireceğinden emin olan Basri, itiraf etmemesi durumunda da can güvenliğinden emin olamaz. Nihayetinde tanık koruma programı şartıyla itirafçı olmayı kabul eden Basri, örgütün bu haberi öğrenmesi üzerine infaz edilir. Ömer ve Savcı Timur'un, Basri'deki şifreyi ve cezaevi içinde mahkûm olmayan örgüt üyelerini bulma serüveninin finalinde; kendisini bu işte görevlendiren Yalçın'ın, örgütün üst düzey isimlerinden olduğunu öğrenirler. Aynı zamanda ölen Basri'nin karısı sayesinde ulaştıkları şifreyle de örgütün emniyet yapılanmasında henüz ifşa olmamış binlerce üyesini ortaya çıkartırlar.

Yirmisekiz filmi ise 15 Temmuz darbe giriminin ardından yeni bir darbe girişimi hazırlığında olan bir grubu etkisiz hale getiren görünmez kahramanları konu alıyor. Yarın TRT 1 ekranında seyirci ile buluşacak olan filmin yapımcılığını Cemil Cengiz, senaryosunu Ahmet Köşeoğlu, yönetmenliğini Emrah Şendur, görüntü yönetmenliğini ise Erkut Özkalaycı üstlendi. ÜNİTE görevlisi Serencebey, 15 Temmuz'un hemen ardından, hain darbe gecesi yaralanan arkadaşının son nefesinde, FETÖ'cülerin 14 Ağustos'ta tekrar darbe yapacakları bilgisini alır. Serencebey tehdidi somutlaştırmak için çalışmaya başlar, bir taraftan da üstlerini bilgilendirir. FETÖ'nün lider kadrosundaki yöneticiler, ikinci darbe kalkışmasında bir aksilik istemez. Bu yüzden kendilerine tehdit olarak gördükleri Serencebey'in FETÖ'cü olduğu iftirasını ortaya atarlar. Serencebey teslim olmayacak ve "yirmisekiz" günlük süreçte FETÖ'cülerin ikinci darbe tehdidini ortadan kaldırmak için mücadele edecektir. FETÖ'nün suikast timi de Serencebey'i öldürmek için harekete geçer. Serencebey devletin bekası için ateşten bir gömlek giymiş, en güvendiği arkadaşlarıyla birlikte hain plana karşı operasyon başlatmıştır.