Hemen hemen artık her şehirde bir festival var! Zeytinli Rock Festivali’nden tutun da Çukurova Rock Festivali’ne kadar… Onlardan altıncısı yani sonuncusu olan Ankara Milyonfest’e katıldık. Bu festivalleri gerçekleştiren Umut Kuzey’le festivallerin ekonomisini konuştuk. Kuzey, gelecek yıl festivaller serisinin 11 olacağını söylüyor…
Türkiye’nin 6 şehrinde uzun soluklu festivaller düzenlediniz. Nasıl bir ekibiniz vardı?
Bizim bu altı maratonluk festival boyunca 60 kişilik bir kemik kadromuz mevcuttu. Elbette bu, festivalden festivale değişiklik gösterdi. Sesçisi, ışıkçısı, temizlik görevlisi gibi birçok alanda çalışan arkadaşlarımız oldu ve evlerine ekmek götürdüler. Örneğin, Kuşadası’nda çalışan kişi sayısı 800 ila 1000 arasıydı, Ankara’da da 700 ila 1000! Bu şehrin büyüklüğü ve katılımcıların yoğunluğuna göre değişiklik gösterdi. Bunlar kolay işler değil. Hepsini bir arada organize etmek çok zor! Ama bizler festivalleri yaparak ve bu devamlılığı sağlayarak bunları öğrenmeye çalışıyoruz.
Festival düzenlemek oldukça zor ve çileli bir iş! Çalışanların çalışma saatleri nasıldı?
Her çalışanın 8’er saat mesaisi oldu. Genellikle festivallerimiz öğlen 12.00’den gece 00.00’a kadar sürdü. Bu 12 saatlik mesaiyi vardiyalı olarak sağladılar. Biz bu festivalleri gittiği yere kadar götürmeye çalışıyoruz.
Düzenlenen şehirlere ekonomik olarak ne kattı peki?
Festivallerimiz arasında en büyüğü olan Zeytinli Rock Festivali için Edremit’e 5 gün boyunca 20 bin kampçı geliyor ve kalıyorlar. Bunlar kişi başı minimum 500 lirayla gelse… 20 bin çarpı 500, 10 milyon TL demek. Yani 5 günde küçük bir ilçenin ekonomisinde ne paralar dönüyor. Amacımız bu festivalleri Anadolu’nun tüm şehirlerine yaymak!
Ne tür zorlukları oldu?
Deli cesaretiyle yola çıktık. Çok fazla zorlukları var. Bunu biliyoruz, şikâyetçi değiliz. Çok fazla giderinin de olduğu malum. Işığından elektriğine, sanatçısından güvenliğine…