Fashion Week İstanbul'un ikinci yarısı

Her sezon heyecan yaratan ve ülkemizde tasarım boyutunun iyi bir noktaya gelmesindeki ilham projelerinden biri olan Fashion Week İstanbul'a birçok moda tasarımcısı katıldı. Geçen hafta dört özel ismi ve koleksiyonlarını sizlerle paylaşmıştım bu haftada yine fark yaratan diğer dört başarılı isim ile beraberiz.

ÜMİT TEMURÇİN / umittemurcin@gmail.com

NİYAZİ ERDOĞAN

Yıllar içinde yaptığı defileler, sunumlar, marka iş birlikleri ve kreatif projelerle kendisi de bir moda hikayesi anlatıcısına dönüşen moda tasarımcısı Niyazi Erdoğan, özünü yine yerel kodlardan alan Sonbahar/Kış 2022-23 koleksiyonuyla FW Istanbul kapsamında bir video gösterimi gerçekleştirdi. Bu kez Anadolu'nun zengin mirasının bir parçası olan nakkallardan (hikaye anlatıcıları) yola çıkarak kültürel aktarımı ve hayal âlemine geçişi konu edinen tasarımcı, koleksiyon içerisinde de ''Aynadan Geçme'' metaforundan hareketle çeşitli unsurlara değiniyor. Koleksiyon dört tanesi kadın, sekiz tanesi erkek olmak üzere toplam 12 görünümden sunuldu. Koleksiyonun renk paleti siyah ve bej olarak seçilmişti.

GÖKHAN YAVAŞ

Fashion Week Istanbul kapsamında film gösterimi yapılan koleksiyonu "Son Çağrı", atkı, bere, şapka gibi aksesuarlar ile birlikte toplam 60 parçadan oluşuyor. Şimdiye kadar alışıla gelmiş GOKHANYAVAS koleksiyonlarından farklı olarak, siyah rengin ağırlıklı olduğu tasarımların arasında mavi ve kırmızı tonlar da dikkat çekiyor. Pamuk renginin en doğalından en parlak haline kadar rastlanan koleksiyonun dış giyim parçalarının arasında spor tarzda bomber ceketler ve klasik bir stille birleştirilebilecek kabanlar yer alıyor.

SUDIETUZ

Şansım Adalı koleksiyonunun ilhamını Dalyan'dan almış, lacivert pullu straplez elbiseler, çok katlı tül elbiseler ile hayallerini süsleyen deniz şiirlerini bizlere sunuyor. Koleksiyonda en dikkat çeken detaylar, Akdeniz'in su ışıltılarını yansıtan payetler, canlı siyahlar, mavinin gece tonları, portakal ve fuşyaların gün batımını çağrıştıran renklerde öne çıkıyor. Kadınların güçlü figürlerini gösteren heykelsi elbiseler, mikro mini üstler, süper mini etekler 60 parçalık koleksiyonda belirgin unsurlar. Markanın imzası haline gelen origamik tüllere bu sezon el işçiliği "patch" detaylar ekleniyor. Geniş kesim denimler, oversize kabanlar ve yarı değerli taşlarla buluşan parçalar SUDIETUZ'un şu ana kadarki en güçlü koleksiyonları arasında yer alıyor. Güçlü botlarla giyilen tüm parçalar, markanın akışkan, cinsiyeti sahiplenen duruşundaki maskülenliğini de yansıtıyor.

MURAT AYTULUM

Moda tasarımcısı Murat Aytulum'un 34 çok özel parçadan oluşan FW22/23 koleksiyonu '"GEN" dijital defile ile izleyicilerle buluştu. Tasarımcının pandemi sonrası doğaya saygı ve sürdürülebilir bir dünya arayışı ile yarattığı 'GEN'' koleksiyonu, genetik kodlarımızdaki öze dönüş yolculuğumuzu yeniden tanımlıyor. Genetik kodlarımıza işlenmiş zengin kültürümüz ve zanaat becerilerimiz, DNA'mızı ve düşünce yapımızı etkileyen önemli unsurlardır. Geleneksel sanatların ötekileştirildiği ve çağdaş sanatların kalın duvarlarla ayrıştırıldığı günümüze rağmen ''GEN'' koleksiyonu geçmişe ve köklerine sahip çıkıyor. Geleneksel ile modernin, doğu ile batının sentezlendiği ve sürdürülebilirlik prensipleri çerçevesinde üretilen koleksiyonda doğaya ve yaşama saygılı bir bakış açısı oluşturuluyor. Anadolu'nun kendi özü ve Tokat yazmalarının yorumlandığı koleksiyon, geleneğin izlerini taşıyor.