Fashion Week Istanbul'da ön plana çıkanlar

Fashion Week Istanbul, 15-18 Mart tarihleri arasında gerçekleştirildi. Fiziksel mekânlarla dijitali bir araya getiren moda haftasında ön plana çıkan isimler ve koleksiyonları Akşam Cumartesi için derledim.

ÜMİT TEMURÇİN / umittemurcin@gmail.com

FWİ'in 15-18 Mart 2022 tarihleri arasında Soho House'da gerçekleştirilen sezonu sona erdi. Fiziksel mekanlarla dijitali bir araya getiren yeni yapısı sayesinde defileler ve koleksiyonların sunulduğu moda filmlerinin gösterimleri gerçekleşirken, bütün koleksiyon filmleri etkinliğin resmi adresi fashionweek.istanbul adresinde yayınlandı ve bundan sonra da aynı adresten erişime açık olacak. Ön plana çıkan ve radarıma takılan isimler ve koleksiyon bilgilerinin ilk bölümünü bu hafta sonu yazdım. Gelecek hafta sonu ise Niyazi Erdoğan, Sudi Etuz, Murat Aytulum ve Gökhan Yavaş koleksiyonlarının içeriğini ve görsellerini sizlerle paylaşacağım.

RED BEARD BY TANJU BABACAN

Red Beard by Tanju Babacan 2022/23 Sonbahar/ Kış koleksiyonunu "Partners in Crime" adlı kısa film ile FWI'de kapsamında sundu. İki kadının hikâyesini anlatan filmde Tanju Babacan da yer aldı. Ayrıca tiyatro oyuncusu Derya Şensoy, modeller; Gizem Barlak ve Cassia Opia eşlik etti. Babacan bu yılki koleksiyonunda tafta, kaşmir, ipek, saten, tüy, kraş, kadife, kristal taşlar ve incilere yer verdi. Erkek kapsül koleksiyonunda yer aldığı çekimleri oldukça beğendim. İlk fırsatta beğendiğim erkek ürünlerini denemek üzere Babacan'ın showroom'una uğrayacağım.

NİHAN PEKER

10. yılını Altın Çağı olarak nitelendiren Nihan Peker, altın gibi kıymetli ve ışıltılı dönemlerden aldığı ilhamla hazırladığı koleksiyonunu 'yaşadığımız her an altın gibi değerli ve gerçek, işte bu sebeple koleksiyonun adı Altın Çağı' olarak yorumladı. İlk kez bu kadar renkli bir koleksiyona imza atan tasarımcı, koleksiyonda zümrüt yeşili, fuşya, şampanya tonları, altın, siyah ve beyaz tonlarından oluşan renk paletini elde işlenen özel altın detaylarıyla buluşturdu. Kadın istihdamının önemli bir rol aldığı bir ekiple aylarca süren çalışma sonucu ortaya çıkan koleksiyon, özel dokunan tasarım kumaşlarla buluşan el işçiliği sanatıyla yüzde100 Gerçek Couture kelimesinin hakkını veriyor.

Y+ YAKUP BİÇER

Lüks giyimi sokakla buluşturan Y+ Yakup Biçer, Crypto - Anarchism koleksiyonu kimliksiz silüetleriyle, gizemli ve cool olmanın en çabasız yolunu servis ediyor. Parlak ve tok kumaşların, dikiş oyunlarıyla sağlamlaştırılmış ergonomik tasarımlara dönüştüğü; siyahın asaletine düzülen bir methiye niteliğindeki koleksiyonda, yeni dönem siber anarşizmin etkileri görülüyor. Sokak modası ve diversity kavramlarının bilgece harmanlanmış bir seçkisi olan Crypto-Anarchism koleksiyonu; geri dönüştürülmüş, dokuma ve örme kumaşlar ile rahat bir görünüm tasarlarken, çabasız cool görünümü ayırt etmeden tüm insanlığa sunuyor.

ÖZLEM ERKAN

Özlem Erkan AW22/23 "YAĞMUR" koleksiyonunda, temanın güçlü kadınını temsil eden kuvvetli parçalar yer alıyor. Yağmurda ıslanmış yaprak etkisi veren desenleri ve suya yansıma efekti ile hazırlanmış baskı desenleri ile sezonun özelliklerini taşıyan diğer kalıp formlarıyla birleşiyor. Sevgili Erkan, sade çizgilerde sıradışı dokunuşların olduğu özel koleksiyonu ile o nahif ruhunu koleksiyonuna yansıtmıştı. Ayrıca koleksiyonun ilham noktalarından Arthur Lunkwist'in ''Rain/ Yağmur'' adlı şiirini Özlem Erkan'ın instagram sayfasına girip okumanızı tavsiye ederim.

DESTEKÇİLER

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği'nin (İHKİB) organizasyonuyla düzenlenen FWI; T.C. Ticaret Bakanlığı öncülüğünde Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından desteklenmekte ve Moda Tasarımcıları Derneği (MTD) ile İstanbul Moda Akademisi (İMA) iş birliğinde yürütülmektedir.