Eyüpsultan'da Ramazan bir başka

Ramazan ayı öncesinde yüzyıllardır devam eden gül suyuyla yıkama geleneğini devam ettiren ve bu şekilde temizlenen Eyüpsultan Camii, misafirlerini ağırlamaya başladı. Türkiye'nin her köşesinden ziyaretçilerin akın ettiği Eyüpsultan'da Ramazan boyunca; kitap fuarı, Kur'an Tilavetleri, söyleşiler ve çocuk etkinlikleri olacak.

MERVE YILMAZ ORUÇ / merve.oruc@aksam.com.tr

Mekke, Medine ve Kudüs'ten sonra İslam âleminin dördüncü önemli merkezi Eyüpsultan Camii "Namaz kalbin huzurudur" mahyasıyla vatandaşları karşılıyor. Ramazan-ı Şerif'i İstanbul'un kalbi Eyüpsultan'ın manevi atmosferinde idrak etmek isteyen vatandaşlar için birçok program yapılıyor. İftar sofraları, Kur'an tilavetleri, birbirinden değerli konukların vatandaşlarla buluşması ve çocuklar için de çeşitli etkinlikler gerçekleştiriliyor.

YÜZYILLIK GELENEK GÜL SUYU

Hummalı bir çalışmanın ardından Ramazan ayına hazır hale gelen ve misafirlerini ağırlayan Eyüpsultan Camii'nde yapılan hazırlıkları Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken anlattı. Osmanlı'dan beri süregelen gül suyu ile yıkama geleneğini bu Ramazan ayında da devam ettirdiklerini dile getiren Köken, yapılan hazırlıklarla ilgili şu bilgileri verdi: "Burası özel bir yer. Ramazan denilince akla ilk gelen bölge Eyüpsultan oluyor. Biz de büyük bir titizlikle burayı ziyaretçilerimize hazırladık. Gül suyu geleneği uzun yıllardır devam ediyor. Umarım bizden sonraki nesil de devam ettirir. Mekanda iç ve dış temizlik yapıldı. Ramazan boyunca da 00.00 ila 02.00 arası temizlik iç mekânlarda yapılacak. Bu süre içinde vatandaşlarımızı camiden çıkaracağız. Bu yıl da cami etrafında iftar yapmaya izin verilmeyecek. Parklarda ve bizim kurduğumuz iftar çadırlarında vatandaşlar yemeklerini yiyecek. Camii etrafında yapılmasına izin vermiyoruz çünkü akşam ile yatsı namazı arası çok kısa ve burayı temizleyip hemen ibadete açmak zor oluyor. Caminin dışında da namaz kılınıyor. Daha fazla insan ibadet edebilsin diye bu kararı aldık. Ayrıca etkinlik alanlarını da biraz dışarıda planladık. Cami etrafında müzik tınıları olsun istemedik. Kitap fuarımız Zal Mahmud Paşa caddesinde olacak. Külliye içinde de çeşitli etkinlikler olacak. Ramazan çarşısı da Alibeyköy Osmanlı Parkı içinde olacak. Çocukları unutmadık. Zal Mahmud Paşa Külliyesi'nde ve Osmanlı Park'ta etkinlikler olacak. Özellikle hafta sonları daha büyük etkinlikler planladık. Geçen sene pandemiden sonra ilk Ramazan idi ve çok ziyaretçi ağırladık. Bu sene sayı daha da fazla olacak diye düşünüyoruz."

DEPREM BÖLGESİNDE İFTAR

Depremin yaralarını sarmak adına bölgede çalışmalarına devam eden Eyüpsultan Belediyesi, bazı bölgelerde iftar programları düzenleyecek. "Birlik ve beraberliğin de ayı olan Ramazan'da deprem bölgesinde de iftar programları düzenlenecek. Eyüpsultan Belediyesi'nin Yaşam Destek Alanı da bulunan Gaziantep İslahiye'de her gün bir köyde iftar programı düzenlenecek." diyen Köken, iftar öncesinde özellikle çocuklar için Ramazan aktiviteleri yapılacağını, Hacivat ve Karagöz gösterisi ardından çocuklara hediyeler verileceğini söyledi. Ayrıca deprem bölgesinde bulunan Eyüpsultan Belediyesi ekipleri, Kahramanmaraş Elbistan'da valiliğin açtığı çadırda iftar verecek. Malatya'da da iftar programları düzenleyecek.

İHTİYAÇ SAHİPLERİ UNUTULMADI

Ramazan ayında milyonlarca misafiri ağırlayan Eyüp Sultan Camii'ne yakın konumda olan Reşadiye Ortaokulu'nun bahçesinde her gün bin kişilik iftar sofrası kurularak Eyüpsultan'ın misafirleri ağırlanacak. Ayrıca her gün bir mahallede yüz kişilik iftariyelik dağıtımı olacak. İftariyelikler ihtiyaç sahibi ailelere ve Eyüpsultan'a taşınan depremzede ailelerin evlerine götürülecek. İlçede özellikle trafik yoğunluğunun yaşandığı belirli noktalarda, trafikte kalan sürücülere iftariyelikler ikram edilecek. İlçede yaşayan ihtiyaç sahiplerine yönelik olarak on binlerce gıda paketi ve market kartı verilerek Ramazan'ın bereketi paylaşılacak. Geçen sene başlatılan ve binlerce öğrencinin faydalandığı Üniversitelilere İftar geleneği de devam ettirilecek. Eyüpsultan'da öğrenci evinde veya yurtta kalan üniversite öğrencileri için ücretsiz iftar ikramı yapılacak.

HER GÜN ETKİNLİK OLACAK

Geleneksel Ramazan akşamlarının yaşandığı Zal Mahmut Paşa Külliyesi'nde programlar bu sene dolu dolu. Etkinlikler, çarşamba günü açılan Kitap Fuarı ile başladı. Ramazan Ayı'nın vazgeçilmezi olan kitap fuarı, kitap fuarı tüm gün ziyaretçilere açık olacak. Ayrıca yine Zal Mahmut Paşa Külliyesi'nde söyleşiler de yapılacak. Ramazan ayı boyunca sürecek olan ve "Ramazan'ın Manevi İklimi", "Fitre Kimlere Verilir?", "Çocuğu Hayata Hazırlamada Anne Baba İş birliği", "Korkutarak Değil Sevdirerek Din Eğitimi", "Peygamber İzinde Aile Olmak" gibi konuların konuşulacağı, Kur'an tilavetlerinin yapılacağı etkinliklerde; Saliha Erdim, Mustafa Karataş, Ferruh Muştuer Kur'an Tilaveti ve Mustafa Akgül, Mehmet Ali Bulut, Erhan Afyoncu, Dursun Ali Erzincanlı, Nihat Hatipoğlu, Bahadır Yenişehirlioğlu, Hatice Kübra Tongar, Savaş Barkçin, Merve Gülcemal, Halil Necipoğlu, Nurullah Genç, Mahmud Erol Kılıç, Ali Derman, Serdar Tuncer, Sıtkı Aslanhan, Ender Saraç, Tufan Gündüz, Ferhat Aslan, İbrahim Sadri, Yasin Pişgin, Mehmet Emin Mülayim, Ömer Türkmen, Hasan Kamil Yılmaz, Hakan Mengüç ve Beyhan Budak gibi isimler ağırlanacak.