Evlilik öncesi eğitim boşanma oranlarını azaltacak

''Evliliğin ilk yıllarında gerçekleşen boşanma oranları artıyor. Kahramanmaraş Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü olarak bu boşanmaların önüne geçmek ve yeni evlenen çiftlere evlilik öncesi süreçten başlayarak destek olabilmek üzere 'Ailem İçin' projesini oluşturduk. Evlilik öncesi yapılan eğitimlerin, evliliğin ilk yıllarında çıkan problemlere karşı çözümler sağlayacağı inancındayız.''

MERVE YILMAZ ORUÇ / merve.oruc@aksam.com.tr

Evliliklerin ilk yıllarında gerçekleşen boşanmaların oranları artıyor. Maddi manevi büyük bir emek ve hayalle kurulan yuva, bazen incir çekirdeğini doldurmayan sebeplerden ötürü yıkılabiliyor. Bu acele verilen kararların önüne geçmek için ise destek önemli. Gerek evlilik öncesi gerekse evliliğin ilk yıllarda dışarıdan danışma hizmeti alınabilir. Bu anlamda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın bazı çalışmaları var. Temeli sağlam aileler oluşturmak, kurulmuş aileleri, boşanma gibi olumsuz süreçlere götüren güncel sorunların tehdidinden korumak Bakanlığın öncelikli politikalarından biri. Kahramanmaraş Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü de bu konu özelinde yeni bir proje geliştirmiş. "Ailem İçin" adını verdikleri bu çalışma ile gönüllü olarak kendilerine başvuranlara hem evlilik öncesi bazı eğitimler verecek hem de evliliğin ilk yıllarda danışmanlık hizmeti sunulacak. Ana amaç ise boşanma oranlarını azaltmak. Projenin detaylarını Kahramanmaraş Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mutlu Kaya anlattı.

"Ailem İçin" projesinin çıkış noktası ne oldu?

Yapılan araştırmalar evliliğin ilk yıllarında gerçekleşen boşanmalarda önemli bir artış yaşandığını gösteriyor. Bu veriden hareketle İl Müdürlüğü olarak yeni evlenen çiftlere evlilik öncesi süreçten başlayarak nasıl destek olabiliriz sorusundan hareketle "Ailem İçin" Projesini oluşturmaya karar verdik. Farklı ailelerde ve kültürlerde yetişmiş iki genç yuva kuruyor. Bu gençlerimiz önce birbirlerine alışmaya çalışıyor, yaşadıkları ev ile ilgili sorumlulukları artıyor, gelir-gider dengesini planlamak gibi ekonomik stresler başlıyor, çocuk sahibi olmak ve onunla birlikte eklenen sorumluklar ya da çocuk sahibi olamamakla ilgili çeşitli sorunlarla karşı karşıya kalabiliyorlar. Çiftlerimiz evlenmeden önce evlilik hayatına ilişkin bir eğitim programına dahil olmadıkları için de bu sorunlara hazırlıksız yakalanıyor ve aralarındaki iletişim bozuluyor. Ve evlilikler boşanmayla sonuçlanıyor. Biz evlilik öncesi yapılan eğitimlerin, evliliğin ilk yıllarında çıkan problemlere karşı çözüm sağlayacağı inancındayız. Özellikle yeni evli çiftlerde görülen boşanmaların artması nedeniyle çiftlerimizin Aile İçi İletişim Becerileri ile ilgili eğitime ihtiyaç duyduğunu rahatlıkla görebiliyoruz. Tabii bu da tek başına yeterli değil. Bu sebeple gönüllü ilk 100 çifti takibe alıp belirli periyodlarda telefon ile arayarak ya da yüz yüze olacak şekilde iki yıl boyunca görüşme sağlayacağız. Rehberlik amacıyla yapılmasını planladığımız takiplerin, evlilikte çatışmaya neden olan sorunlara karşı önleyici bir tedbir olacağını düşünüyoruz. Amacımız Kahramanmaraş'ta evliliğin ilk yılında gerçekleşen boşanma sayılarını azaltmak.

41 YILLIK TECRÜBE AKTARILACAK

Çiftlere nasıl ulaşacaksınız?

İlimiz ilçe belediyelerine ve İl Müftülüğümüze evlenme akdi ile başvuruda bulunan çiftlerimize İl Müdürlüğümüz tarafından ulaşılacak. Projeden gönüllü olarak faydalanmak isteyen, evlenecek olan ya da yeni evli çiftlere düzenli aramalar ve ziyaretler gerçekleştirerek gerekli rehberlik hizmetini sağlayacağız ve olumsuz bir durumda Bakanlığımız Aile Danışmanlığı hizmet modelinden yararlandıracağız.

Ne tür etkinlikler ya da eğitimler olacak?

Proje kapsamında evlenecek çiftlere, modülleri bakanlığımız tarafından belirlenmiş olan Evlilik Öncesi Eğitimi verilecek. Bu eğitimler İl Müdürlüğümüzde görevli meslek elemanlarımız aracılığıyla gerçekleştirilecek. Çiftlerimizin katılabilmelerini sağlamak amacıyla bir ay içerisinde toplamda dört farklı zaman diliminde eğitim vereceğiz. Eğitimlere katılan gönüllü 100 çifti takibe alarak belirli periyotlarla iletişime geçeceğiz. İhtiyaç olması halinde stresle başa çıkma yöntemleri, aile içi iletişim ile ilgili rehberlik sağlayacağız. Görüşmeler sırasında çiftlerimizin arasında profesyonel desteğe ihtiyaç duyanları Sosyal Hizmet Merkezlerimizde görev yapan Aile Danışmanlarımıza yönlendireceğiz. İki yıl sonunda çiftlerimiz destek almaya devam etmek isterlerse Aile Danışmanlığı hizmetleri devam edecek, istemezlerse sonlandırılacak. Takibe alınan çiftlerimize 41 kere maşallah dediğimiz 41 yıllık evli deneyimli çiftlerin de eşlik edeceği ev ziyaretleri gerçekleştireceğiz. Bu ziyaretlerde deneyimli çiftlerimiz, genç çiftlerimize tecrübelerini aktaracak.

UZMAN KİŞİLERDEN DESTEK ALINMALI

Anadolu aile bağlarının kuvvetli olduğu bir bölge... Kahramanmaraş'ta sizi harekete geçiren ne oldu?

Maalesef ülkemizde çok farklı sebeplere dayalı olarak boşanma oranları yükseliyor, biz Kahramanmaraş olarak, Türkiye'de boşanmada 21. sırada yer alıyoruz. Ailelerimiz dijital bağımlılıkların da etkisiyle ciddi bir çözülme içerisinde. Biz yaşadığımız coğrafyada bu sorunu azaltmaya niyet ettik. Sağlam temeller üzerine kurulan ailelerden oluşan yeni nesillerin de aile içi iletişimi yüksek, çocukları ile kaliteli zaman geçirmeyi bilen, bağımlılıkları olmayan bireyler olacağını düşünüyoruz.

Yeni yuva kuracak olanlara tavsiyeniz nedir?

Gençlerimize vakti geldiğinde kendilerini hazırlayarak evlenmelerini, farklılıklarına saygı göstermelerini, sadakatten ayrılmamalarını ve sorunlar karşısında sabırlı olmalarını tavsiye ediyorum. Evlilik hayatında yapıcı olmaları konusunda gayret göstermelerini önemsiyoruz. Aşamadıkları problemler olduğunu düşündüklerinde mahkemeye başvurmadan önce muhakkak bizimle iletişime geçmeliler. Aile yakınlarından alınan destek her zaman sorunu çözemediği gibi bazı durumlarda ailenin çözülüşünü de hızlandırabiliyor. Uzman kişilerle görüşmek kendilerini daha da güvende hissettirecektir.