Evinizden online terapi almaya ne dersiniz?

MEHMET EMİN DEMİREZEN

emin.demirezen@aksam.com.tr

Depresyondasınız ve şartlar sizi terapistin ayağına götürmüyor… Eskiden olsa bu durum can sıkıcı olabilirdi ama artık teknolojiyle birlikte terapi evimize yani ayağımıza kadar geldi. Dünyada online terapi çok kullanılsa da biz bu işi daha yeni öğreniyoruz. Peki, nedir bu online terapi ve nasıl uygulanır?

Gün geçtikçe teknoloji hayatımızın içine daha çok giriyor. Onlardan biri de online terapi. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) 2017’de “depresyon” hakkında yayımladığı rapora göre Türkiye’de 3 milyon 260 bin 677 kişi depresyonda. Bu da oldukça ürkütücü bir rakam! Ama artık tedavisi sanıldığı kadar zorlu bir sürece dönüşmüyor. Teknoloji ile birlikte yaşamımız hem kolaylaşıyor hem de cebimizden para daha az çıkıyor. Düşünsenizde odanızın bir köşesinde koltuğunuza uzanırken trafik stresinden uzak, sıra beklemeden psikoloğunuzla konuşma fırsatına sahipsiniz… 15 milyonluk bir şehirde yaşıyorsanız bu size oldukça cazip gelebilir. Online terapi yöntemi dünyada çok yaygın olsa da ülkemizde yeni sayılır. Fiyatları ise sanıldığı gibi yüksek değil! Online terapi hem ruhunuzu rahatlatıyor hem de cebinizden daha az para çıkmasını sağlıyor. Ama nasıl olacak diye düşünenler de olabilir. Şöyle ki bu yeni sistemde terapistinizle yine her zamanki gibi belirli bir süre ve tıpkı yüz yüze olduğu gibi bir çalışma gerçekleştirebiliyorsunuz. Fakat online terapinin yüz yüze terapiden de birçok farkı var; fiyatı uygun, fiziksel engellilere dışarı çıkmadan tedavi imkânı sunuyor. 

Nasıl işliyor?

Kullanıcılar, 30 dakika süren ilk seanslarında psikologlarıyla tanışıyor ve problemlerinden söz ediyor. Devam eden seanslarda süre 45 dakikaya çıkartılıyor ve kişinin yaşadığı sorunu çözmesine yönelik adımlar atılıyor. Günün her saati sistemde online olan bir psikolog bulunuyor. Kişi artık ister görüntülü, ister telefonla psikolojik destek alma imkânına bu yolla sahip oluyor. Önemli olan burada tek şey internet! Önemli bir de not: Terapiye başlamak isteyenler terapi veren siteyi arayarak istedikleri psikoloğu seçebiliyor. 

Peki, psikolog nasıl seçilir?

Seçeceğiniz online terapistin profesyonel kimlik taşıdığını öğrenin. İyi bir online terapist, üniversiteden psikolog lisans eğitimi ardından uzmanlık ve meslek odalarından eğitim ve terapi yetki sertifikası almış olmalı. Ve son olarak terapistin lisans düzeyinde psikoloji eğitiminden sonra klinik psikoloji alanında da en az yüksek derecede lisans yapmış olmasına dikkat etmenizde fayda var!

Online terapinin avantajları...

- Dünyanın neresinde olursanız olun psikoloğa internet ve telefon yoluyla kolaylıkla ulaşmanızı sağlıyor.

- Yüz yüze terapiye göre neredeyse yarı fiyatına terapi alabiliyorsunuz.

- Bedensel engeli bulunan kişiler için yaşam daha da kolaylaşıyor. Dışarı çıkma korkuları son bulup elindeki imkânları en güzel şekilde değerlendirerek yaşamına devam etme imkânı sağlıyor.

- İşitme veya konuşma engeliniz varsa online terapi size, yazışarak destek alma olanağı sağlar. 

- Alınan psikolojik destek nedeniyle toplum tarafından damgalanmaktan kurtuluyorsunuz. Online terapiyle aldığınız desteği kimse görmez ve bilmez… 

- Yüz yüze konuşup derdinizi anlatmaktan çekindiğiniz sorunlar olduğunu düşünüyorsanız bu duruma da kolaylık sağlıyor. 

- Kâr yolları kapatmışken veya hava sıcaklığı gölgede 45 derece iken iş yerinizden veya evinizden çıkmadan psikolojik destek alabilirsiniz. 

- Online terapi, terapistinizle bir saat geçirmek için, onun üç katı kadar vakti trafikte geçirmek eziyetinden sizi kurtarır. 

- Terapistinize akşam saatlerinde ve hafta sonları da ulaşabilirsiniz.

Nedir bu işin fiyatları?

Online terapilerde genellikle 30 dakikalık seanslar ortalama 50 lira civarında. Devam eden ve artan süre baz alındığında bu fiyatlar ortalama 90 ila 100 lira arasında bir yer alıyor.