Eviniz yeni yıla hazır mı?

AYSUN YILDIZ GÜNGÖR

aysun.yildiz@aksam.com.tr

Yeni yıla girerken birçok kişinin ortak sorusudur “Yeni yılda evimi nasıl dizayn etmeliyim, bu yılın rengi olacak?” Kafanızdaki soru işaretlerine Luxuria kurucu ortağı Gönül Madra Özyürük cevap verdi. 

2018 dekorasyon trendlerine öncelikle renklerden başlamak istiyorum. Trend rengi olarak oldukça iddialı derin bir mor renk başı çekiyor. Renk skalasında “soğuk renkler” yönüne oldukça yakın. Pantone Color Institute yöneticilerinden Leatrice Eiseman, verdiği bir röportajda bu mor tonun spirituellik ve kişisel farkındalıkla ilişkilendirildiğinden bahsediyor. 2018 yılında Ultraviolet detayları hemen hemen birçok marka da görmek mümkün. Özellikle ev tekstili dünyasında bu trend çoktan başladı bile. 2018’de bol bol ultraviolet yastıklar, kanepeler, duvar kâğıtları göreceğiz. Bir diğer dikkat çeken renkse zümrüt yeşili ve safir mavisi, en etkili yönlerini barındırıyor verdiği hisle… Ayrıca petrol yeşili olarak da adlandırılan bu renk de, evlerdeki yerini alıyor olacak. Dolayısıyla dekorasyonda hem şıklığı hem de renkleri bir arada göreceğiz. 

PİRİNÇ HER ALANDA

2018’in en “in” malzemesi pirinç olacak. Aydınlatmadan mobilyaya, kapı kulplarından sofralara pirinç her alanda yerini alacak. 2016 da yavaş yavaş başlayan bu trend devam ediyor, fakat 2018 de pirinç detayları yumuşatmak için dekorasyonda organik detaylar ve malzemeler de işin içine girecek. Japonların “WABI SABI” olarak tabir ettikleri: kusursuzlukta gizli olan güzellik felsefesi evlerimize el yapımı ürünlerle giriyor olacak. Usta zanaatkârların ellerinden çıkmış olduklarını kanıtlayan “kusurlu” tabak takımları, işli kumaş peçeteler, el boyaması objeleri 2018 de görmek mümkün. El yapımı ürünlerin gerçek bir “geri dönüş” yapıyor olması, aynı zamanda kapitalist dünyada her sektörde her geçen gün daha “derin bağ kurmayı arayan” müşterilerin ihtiyacı olarak da yorumlanabilir. Desen olarak tribal desenler ön planda olacak; nötr renklerde gri ve tonlarının yerini bu yıl bej ve tonları devralıyor olacak. Siyah ve beyaz ise hiç bir zaman popülerliğini kaybetmeyecek ve 2018 yılında da sıklıkla karşımıza çıkıyor olacak.

MAVİNİN HER TONU

Sofralarda bu trendler oversize orta parçalar; desenli amerikan servis, runner ve peçeteler, el yapımı veya organik formlarda yemek takımları ve pirinç veya renkli metal çatal bıçak takımlarıyla önümüze çıkıyor olacak. Mavinin her tonu ve adaçayı yeşili yaza doğru sofralarda yerini alıyor olacak. 2018 de en belirgin trendlerden biri de bar alanının evlere geri dönüşü olacak. Evlerde geçirilen zamanın artması ve insanların arkadaşlarını eski günlerdeki gibi evde ağırlamak istemesi nedeniyle her evde yavaş yavaş bir bar alanı oluşmasına sebep oldu. Tekerlekli servis arabalarını içki şişeler, shaker kokteyl kitaplarıyla süsleyerek mükemmel bir bar alanı yaratabilirsiniz.