'Evet'in yeni başkenti Antalya!

MEHMET EMİN DEMİREZEN

emin.demirezen@aksam.com.tr

Herkesin hayalidir dünyaevine en unutulmaz bir şekilde girmek. Artık iş bir düğün salonu ile bitmiyor. En iyi konsepti yapan turnayı gözünden vuruyor. Artık Antalya da dünyanın önemli ve farklı konseptli düğünlerine ev sahipliği yapıyor. Bu payın da en büyüğünü Hint düğünleri alıyor. Bu noktada biz de hem Hint düğünlerini hem de 2018 düğün trendlerini inceledik.  

Kız ve erkek tarafı yerlerini almış düğün pastası ortada. Müzik son ses çalıyor… Herkes gelin ve damadı bekliyor. Yanımdaki kıza soruyorum, “Ne zaman gelecekler?” Kız gülerek şöyle diyor, “İyi de bu gelin ve damatsız bir düğün!” Bir de bu eksikti…  Yeni düğün trendlerini duymuştum da böylesini duymamıştım. İşin aslı Antalya’da yapılan gelin ve damatsız düğünler Antalya Belek, Titanic Deluxe Golf Belek Otel’de MICE & Wedding Forum (IMWF) organizasyonu için gerçekleşti. Bütün düğün meraklıları ve sektöründeki insanlar da oradaydı. Zira dünyada düğün sektörünün büyüklüğü 1 trilyon dolarlık pazar payına sahip ve gün geçtikçe de büyüyor. Türkiye’deyse kimi düğünler 500 bin ile 25 milyon dolar arasında gerçekleşiyor. Bildiğimiz en pahalı Hint düğünü 75 milyon dolara yapıldı. Eğlence ve turizm ekonomisini bu denli yakından ilgilendiren düğün piyasasını incelememek olmazdı. Ben de olayı yerinden takip ettim. IMWF Yönetici Ortağı Necip Fuat Ersoy, “Dünyada bu sektör 1 trilyon dolarlık pazar payına sahip. MICE bu pazarın 700 milyar dolarını karşılarken düğünler ise 300 milyon dolarını karşılıyor. Biz de bu pazar payını arttırmak için Singapur, Kore, Arjantin, Brezilya, Amerika, Japonya, İngiltere gibi dünyanın en büyük acentelerini Türkiye’nin en önemli sektörel firmalarıyla buluşturmak için Antalya’ya getirdik” diyor. 

OSCAR GOES  TO...

Hintliler için düğün hayattaki en önemli olaylardan. Grand Indian Weddings Awards (Büyük Hint Düğünleri) diye ödül törenleri bile var. Her yıl tüm düğünler takip ediliyor ve derecelendiriliyor. Aynı Oscar gibi. Hindistan’da kadınlar mirastan mahrum bırakıldığı için, varlıklı bir ailenin kız çocuğuna verdiği önemi sergilemesinin en önemli yolu düğün. Aynı zamanda statü göstergesi. Düğün yapmak için Hindistan’da evini ipotek ettiren aileler bile var.

ÇOCUKSUZ BİR DÜĞÜN!

Geleneksel düğünler örünü tüketti. İngiltere’de GMO adlı bir bağımsız araştırma şirketinin araştırmasına göre; insanlar artık geleneksel düğünlerden sıkılmış, davetlere gitmek istemedikleri sonucu ortaya çıkmış. Son 10 yılda dünyada epey şey değişti. Kimisi gelenlere bahçeleri ekmesi için tohum veriyor, kimisi de düğüne maymun ve lama getirtiyor.

DÜĞÜNDE KELEBEK ETKİSİ

Nikâhta gelinle damat “Evet” dedikten sonra binlerce kelebeğin havada uçuştuğunu düşünün. Evet, kelebek kullanmak yeni trend. Elbette bu kelebeklerin muhafaza edilmesi çok da kolay değil. Delikli kutulara konan kelebekler belli bir hava sıcaklığında muhafaza ediliyor. Ve tam nikâh kıyıldığı sırada görevliler tarafından gökyüzüne salınıyor. Sırf bu şov için yurtdışından kelebekleri uçakla getirten çiftler bile var!

ANTALYA ‘EVET’ DİYOR

Antalya Valisi Münir Karaloğlu: “Antalya Türkiye’nin misafir odası, Akdeniz’in incisi, dünyada en çok bilinen turizm destinasyonlarından biri. Aynı zamanda Akdeniz’e yaklaşık 650 kilometre sahili olan Antalya’nın sahil boyunca 404 beş yıldızlı oteli ve tatil köyü, yaklaşık 900 bin yatak kapasitesi ve  200 mavi bayraklı plaja sahip.”

LÜKS İKRAMLAR

Konuklar için hazırlanan ikramlar da oldukça önem taşıyor. Şu sıralar havyar lüks düğünlerin vazgeçilmezi. Altın varaklı pastalar, dünyanın farklı yerlerinden getirtilen balık çeşitleri ve dünyanın en pahalı bifteği lüks düğün sofralarından eksik olmuyor.