Etnik kültürlerin buluştuğu sofra

TÜREV ULUDAĞ

turevuludag@hotmail.com

Zengin mutfak kültürü

Cizleme, patatesli soğan, acılı, ekşimikli biber, peynir çeşitleri. Sizce bu nerenin kahvaltısı olabilir? İnsanları gibi mutfakları da çok zengin. İnsanları demişken gülen güldüren insanlardır Trakyalılar.

Ürün çeşitliliği, değişik kültürel kökenden insanların bir arada bulunması, il mutfağına belli bir zenginlik kazandırmıştır. Türkiye’nin Avrupa’ya açılan kapısı Trakya Bölgesi’nde çok farklı etnik kültürlerin bir araya getirdiği zengin bir mutfak bulunuyor.  

Günün en önemli öğünü olan kahvaltının en önemli elemanı olan peynir Trakya’da çok önemlidir.

Acılı :

- 200 gr acı biber salçası

- 100 gr ceviz içi

- 100 gr beyaz peynir

- 1 diş sarımsak

- kimyon

- kekik

- tuz

- pul biber

- Zeytinyağı

Muhammaraya çok benzer. Trakya denilince akla ilk gelenlerden biride acıdır. Acılı kahvaltıda ekmeklerin üzerine sürülen çok güzel bir tariftir. Aynı zamanda akşam yemeklerinde de sofralarında da meze olarak tüketilir. Cevizleri ellerinizde parçalayın. Çok küçük parçalara ayırmanıza gerek yok. Peynirleri küp küp doğrayın. Sarımsağı ezin. Tüm malzemeleri orta derinlikte bir kabın içerisinde karıştırın. Afiyet olsun.

EKŞİMİKLİ BİBER 

- 3 adet sivri biber 

- 1 adet dolmalık yeşil biber 

- 100 gr. Ekşimik (lor peyniri)  

- Ayçiçek yağı 

- Tuz

- Pul biber

Ekşimik ‘lor’ demek. Süt limonla kestirildiğinden dolayı ekşimik denir. Biberleri tavaya koyun kızartın. Lor peynirini ekleyin. Üzerine tuz ve bir miktar pul biber ekleyin. Kahvaltınızın vazgeçilmezi olacaktır.