reha.yavuzer@aksam.com.tr
Türkiye’de estetik ameliyatlar arasında en çok yapılan işlemlerin başında estetik burun ameliyatı yani rhinoplasti geliyor. Nefes ve koku almada da görevli burun için ameliyatla neler yapılabiliyor gelin bir bakalım.
Burun ameliyatları öncesinde detaylı bir değerlendirme şart. Bu değerlendirme işlemi muayene, fotoğrafların değerlendirilmesi ve üç boyutlu görüntülerin analiz edilmesini kapsar. Amaç var olan burun yapısında kıkırdak, kemik ve yumuşak doku özelliklerinin tespit edilmesi, yüz oranlarına göre burunun bir bütün olarak dengeli olup olmadığına karar vermektir. Yüz yukarıdan aşağıya ve sağdan sola doğru bölümlere bölünerek burunun uzun olup olmadığına ve genişliğinin fazla olup olmadığına karar verilir. Burun ucu, burun sırtındaki kemer yapısı, burun kalkıklığı, burun ve alın birleşme yeri, burun deliklerinin genişliği ve dudaklarda bu değerlendirme de göz önüne alınır.
BEN NE İSTİYORUM?
Aynaya baktığınızda ne görüyorsunuz ve nasıl bir değişiklik istiyorsunuz? Burun ameliyatı öncesinde kendinize sormanız gereken en önemli soru belki de bu. Her burun ameliyatında büyük değişiklikler yapılmak zorunda değil. Şikayetiniz sadece burun ucunun hafif kalınlığı veya hafif düşüklüğü ise bu takdirde kemik dokulara müdahale edilmeden yapılacak bir ameliyat sizin için yeterli olacaktır.
DOKTORUM NE İSTİYOR?
Doktorunuz sizin de isteğiniz olan sağlıklı ve mutlu olmanızı istiyor. Bu nedenle beklenti ve isteklerinizi ona tam olarak aktarana kadar konuşmanızda yarar var. Elbette bu isteklerden bir kısmı dokularınıza ve tekniklere bağlı olarak elde edilemez olabilir. Bunu da ameliyat öncesinde öğrenmeniz sonrasında sürprizle karşılaşmamak için önemli. Doktorunuz dış şekil kadar nefes alma ve burunun iç yapısı konusunda da plan yapacaktır.
AMELİYAT ZAMANI
Burun ameliyatları artık çok daha kısa süre içerisinde ve teknolojinin getirdiği imkanlar çerçevesinde daha hassas cihaz ve aletler ile yapılmaktadır. Ultrasonik kesiciler, mikromotor cihazları, çok ince keski ve törpüler ve burun içerisinin daha iyi görülmesini sağlayan ışık ve kamera sistemleri burun ameliyatlarının hem doktor hem de hasta açısından çok daha kolay ve zahmetsiz yapılmasını sağlar. Ameliyat öncesi değerlendirme ve planlamaya uygun olarak sadece kemik sadece kıkırdak veya gerekiyorsa hem kemik hem kıkırdak yapıya işlem yapılır. Küçük değişiklik istenilen ameliyatlar çok daha kolay ve kısa sürecektir.
AMELİYAT SONRASI
Korkulanın aksine burun ameliyatları kemiklere işlem yapılsa dahi oldukça ağrısız ameliyatlardır. Ameliyat sonrası 7-10 gün arasında alçı veya atel uygulanan burun hızla iyileşme gösterecek ve bir iki, haftalık zaman içerisinde morluk ve şişliklerinden kurtulacaktır. Ameliyattan kısa bir süre sonra iş ve sosyal yaşantıya dönen kişi darbelere karşı 1-3 ay boyunca kendini korumalıdır. Gerçek iyileşme zamanı olan 1-1.5 yıllık süreç burunun tam oturması, tüm fonksiyonların normale dönmesi ve kemik ve yumuşak doku iyileşmesinin tamamlanması için gerekir. Burun ameliyatı yüksek başarı oranları ile hem kadın hem de erkekte yüz için yapılabilecek en önemli pozitif değişikliklerden biridir. Günümüzde ameliyat tekniklerindeki gelişmeler ile yaklaşık 1 saatlik bir ameliyat ile, ağrı çekmeden yüzünüze daha oranlı ve güzel bir buruna sahip olabilirsiniz.