Eski Ramazanlar öğrenci evinde

YELİZ COŞKUN

yeliz.coskun@aksam.com.tr

Sosyal medyadaki isimleriyle Guru Kafa (Burak Kan) ve Uçak Yolcusu (Kimliğini gizli tutuyor), “İftarda Sizdeyiz” projesiyle 19 öğrenci evine iftar konuğu oldu. Türkiye’nin hatta dünyanın her yerinde ailesinden uzakta yaşayan öğrenciler, onları evlerine davet etti, birlikte oruçlarını açtılar. Bu arada evde hazırlanan iftarın koşuşturmasını da Instagram’da canlı yayın yaparak takipçileriyle paylaştılar. Biz de AKŞAM Cumartesi adına projenin 16. evine konuk olduk…

Instagram fenomeni Guru Kafa, nam-ı diğer Burak Kan ve Uçak Yolcusu, yemek paylaşımlarıyla tanınıyor. İkili, Ramazan’da otelde iftar yapmak yerine, eğitim için ailesinden uzakta yaşayan üniversite öğrencilerinin evlerine konuk oluyor. Hatta evlere giderken yanlarında ünlü şef arkadaşlarını da götürüyorlar. Biz de bu gönüllülük hareketinin yeşerdiği “İftarda Sizdeyiz” projesini merak edip düştük yola. Konuk olduğumuz iftar yemeğini Ankara’da iktisat okuyan, Mutfak Sanatları Akademisi (MSA) eğitimi için kaydını İstanbul Üniversitesi’ne aldıran Bengisu Dinçal, Gazi Üniversitesi’nde Çalışma Ekonomisi okuyan aynı zamanda MSA öğrencisi Cihan Aydoğdu ile İstanbul Kadir Has Üniversitesi İletişim Bilimleri Yüksek Lisans Programı’nda eğitim alan Hazal Ertaş hazırladı. Ayrıca konuk şefimiz Le Fırın’ın sahibi Bengi Kurtcebe ise bu akşama özel hazırladığı pide şeklindeki pastasıyla ana yemeklerimizi yaptı. Adeta eski Ramazanların kulaklarını çınlattığımız bu keyifli iftarı ve merak ettiklerinizi Guru Kafa, AKŞAM Cumartesi okurları için anlattı...

“İftarda sizdeyiz” projesi nasıl doğdu?

Geçtiğimiz yıl, Ramazan'ın hemen öncesinde arkadaşlarımla bir restoranda otururken "Bu sene otellerin iftar davetlerine katılmak istemiyorum, tamamıyla ailelerinden uzaktaki öğrencilerle birlikte Ramazan sofraları kurmak gibi bir düşüncem var" dedim. Hem Ramazan ruhunu daha çok yaşayabilecek hem de bizlerle tanışmak isteyen öğrenci arkadaşlara daha yakın olabilecektik. Bu fikrime @ucakyolcusutr de çok sıcak baktı ve beraber bu yola çıktık. 2 senedir de bu hareketi beraber yürütüyoruz.

CANLI YAYINDAN SPONSOR MÜJDESİ

Sponsorluk işini nasıl çözdünüz?

Bazıları kendiliğinden gelişti. Mesela geçen sene bir öğrenci evinde kesmeyen bir bıçakla salata hazırlamaya çalıştığımızı canlı paylaşımlardan gören Bursalı meşhur bir bıçak firmasının sahibi hemen tüm öğrenci evlerine bıçak sponsoru oldu. Yine aynı şekilde zeytinyağı firmasının yetkilileri ajansları vasıtasıyla bize ulaştılar. Bu sene de bize konuk olan Arda Türkmen tek telefonla süpermarket sponsorumuzu ayarladı. Otomotiv, havayolu, gıda birçok sektörden destek gördük.

Bu yıl kaç öğrenci evine gittiniz? 

Geçtiğimiz sene 15 öğrenci evi ziyaret ettik. 13 tanesi yurtiçi, 2 tanesi de yurtdışındaki öğrenci evleriydi. Torino ve Milano'daki Türk öğrenci evlerine konuk olduk. Bu sene ise 19 evle Ramazan'ı noktalayacağız. 7 şehir dışı durak yaptık ve bu röportaj çıktığında biz Fransa/Lyon'da olacağız. Orada Michelin yıldızlı restoranlarda staj yapan Türk öğrencilerle birlikte olacağız.

MANEVİ YOKLUĞU GİDERDİK

Peki neden bu projeyi öğrencilerle hayata geçirdiniz? Amaç ne?

Maddi imkânları ne olursa olsun, ailesinden uzakta olan her öğrenci bir yokluk çekiyor aslında. Ramazan ayında özledikleri kalabalık sofraları onlara sunmak istedik. Mutfakta beraber vakit geçirip sofrayı beraber kurduk. Bu hareketimizden ilham alıp huzur evleri veya kimsesiz çocukların yurtlarında iftar tertip edenler olmuş. Bize sonradan kendileri söylediler. Çok sevindik.

SENEYE TV’DE OLABİLİRİZ

Gelecek yıl proje formatında değişiklik söz konusu olacak mı? 

Geçtiğimiz sene Instagram canlı yayınları yoktu ama bu sene yaptık ve çok beğenildi. Kim bilir belki seneye televizyon formatında yaparız (Gülüyor).  Ama öğrencilere daha çok gıda/gıda dışı ürün götürmeye çalışacağız.

Unutamadığınız bir anınız var mı?

Aslında her evde inanılmaz anılar biriktirdik. Bir evimizde canlı yayınlardan takip eden takipçilerimizin baskınıyla sayımız o kadar çok arttı ki bahçede piknik şeklinde yapmak durumunda kalmıştık. Çoğu evde yemek yapan arkadaşlar kendi yöresinin yemeğini ilk defa yapmış oluyor ve sürekli anneleriyle telefonda ilerliyorlar. Hepsi de başardı.

KONUK ŞEFLER İLHAM OLUYOR

Hemen her eve giderken ünlü şefleri konuk ettiniz? Projenize nasıl katkıları oldu?

İftarda bize katılımlarıyla destek olan değerli şefleri özellikle gastronomi öğrencilerinin evlerine konuk ettik. Hayat hikâyeleri ve anlattıklarıyla onlara ilham oldular. Soru cevapları canlı yayında gerçekleştirdik ve sadece evdeki değil, tüm izleyen gastronomi seven öğrencilereulaşmaya çalıştık.

Öğrenci evlerinde yapılan yemeklerden oluşacak bir kitapçıkarmayı düşünür müsünüz?

Bu sene bu fkre fazlasıyla sıcak baktık. Çünkü her evde birbirinden lezzetlere tanık olduk.

Takma adın neden Guru Kafa? 

Benim bu hesabı açarken ilk hedeflerimden biri her işin bir gurusu (uzmanı) ile vakit geçirmek ve onun işi ya da uzmanı olduğu hobi alanı hakkında bir gününü aktarmaktı. Birçok insan var etrafımda yelken gurusu, seyahat gurusu gibi… Bu insanların hayatını merak edenlerle guruları bir araya getirmekti amacım. Şu an hesabımda yemek ve seyahat ağır bastı.

Bir yemek gurusu olarak en sevdiğin yemek ve tatlı hangisi?

Benim için börek ve köfte vazgeçilmezlerden. Tatlı olarak son dönemde en büyük favorim Back usulü cheesecake kesinlikle.

Uçak Yolcusu’nu merak edenlere...

53 bin Instagram takipçili Kapadokyalı 'Ucakyolcusutr', yüzünü ve gerçek adını gizliyor. Kendisi Instagram'ın seyahat-yeme ve havacılık rehberi. Uçak Yolcusu, dünyaca ünlü bir otomobil dergisinin genel yayın yönetmenliğini yapmış. Aynı zamanda gelecekte çıkacak otomobilleri Türkiye'den denemeye giden ilk kişilerden birisi. Şu anda ise ünlü markaların iletişim danışmanlığını yapıyor.

Le Fırın'ın şefi Bengi'den #ohabupastamı

Pastacılıkta butik lezzetler sunan Le Fırın’ın kurucusu ve şeffi Bengi Kurtcebe, Göktürk’teki dükkanda 11 kişilik bir ekiple harikalar yaratıyor. Hafta sonraları anneannesinin eczanesinde çalışmak şartıyla ailesinden izin alarak aşçılık okuluna giden Kurtcebe, Le Fırın'ı önce ekmekçi olarak açmış. Sonrasında yasadaki değişiklikle ekmek yapımı yasaklanmış. Ve 'ekmek yoksa pasta yesinler' düşüncesinden yola çıkmış. Şimdi ise Instagram'da fenomen haline gelen şef, yaptığı pastalar için bir yarışma başlattı. Kurtcebe, #ohabupastamı hashtag'i ile paylaşılan pasta fikirlerinden en beğendiği tasarımı yapıp, fikir sahibine hediye ediyor. Not: Bengi'nin iftarımıza özel yaptığı pide şeklindeki pastanın muazzam tadı hâlâ damağımda!

İFTAR MÖNÜMÜZ

- Sütlü tarhana çorbası 

- Nohut piyazı 

- Turşu kavurma 

- Yumurtalı çiriş kavurma

- Kayısılı ve erikli salata

- Acılı ezme

- Karamelize soğanlı ve mantarlı mac’n’cheese

- Mısır gevrekli fırın tavuk

- El açması su böreği

- Güllüoğlu’nun ikramı bülbül yuvası

- Bengi şef tasarımı pide şeklinde pasta

- Le Fırın’dan kurabiyeler

- Brownie

FORMA YAZILAN NOTLAR ÇOK ETKİLİ

Gidilen evlere nasıl karar veriyorsunuz? Şartlarınız neler?

2 kuralımız var. Birincisi öğrenci olması, ikincisi ailesinden uzakta yaşaması. Bu iki şartı sağlayan öğrenciler bizim internetteki bir formumuzu dolduruyorlar. Biz de aralarından bize yazdıkları notlara göre seçim yapmaya çalışıyoruz.