Esenler Film Günleri başladı

Esenler Film Günleri dün başladı. Bu yıl üçüncü kez düzenlenen Esenler Film Günleri'nin teması, çocuk... 15 Kasım Salı gününe kadar devam edecek olan programın onur konuğu ise Oscar ve Altın Ayı ödüllü filmlerin yönetmeni Jim Sheridan.

MERVE YILMAZ ORUÇ / merve.oruc@aksam.com.tr

Esenler Belediyesi tarafından düzenlenen Esenler Film Günleri kapsamında sinema dünyasının önemli sinemacıları ve seçkin yapımlar seyirciyle buluşuyor. Etkinlik bu yıl özel konukları ve filmleriyle dünyanın neşesi olan çocukları selamlıyor. Dün açılışı yapılan Esenler Film Günleri'nde usta yönetmen Jim Sheridan ve kurgu denince akla ilk gelen isimlerden olan Mevlüt Koçak'a "Onur Ödülü" takdim edildi. Açılış töreninde konser veren Suzan Kardeş'e ise sinema ve dizi projelerine verdiği katkılardan dolayı "Emek Ödülü" verildi. Program kapsamında "Türk Sinemasında Çocuk Sergisi" başlıklı serginin de açılışı yapıldı. Küratörlüğünü Burçak Evren'in yaptığı sergide Evren'in kişisel arşivinden seçtiği fotoğraflar yer alıyor.

TÜRKİYE'NİN İLK KISA FİLM VE BELGESEL SALONU AÇILDI

Esenler Film Günleri güzel bir başlangıca da vesile oldu. Türkiye'de belediye bünyesinde ilk kez yer alacak olan Kısa Film ve Belgesel Salonu dün Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu ve yönetmen Jim Sheridan tarafından açıldı. Salonda yıl boyunca kısa film ve belgesel türlerinde gösterimler yapılacak.

"BEYAZPERDENİN ÇOCUKLARI" SİNEMASEVERLERLE BULUŞUYOR

3. Esenler Film Günleri kapsamında Nurullah Yenihan'ın "Tay" filmi çocuklar için özel gösterimde seyirciyle buluşuyor. Film günlerinin Uluslararası Çocuk Filmleri Seçkisi'nde Hamy Ramezan'ın "Diken Üstünde", Radivoje Andric'in "Uçmayı Nasıl Öğrendim", Majid Majidi'nin "Güneşin Çocukları" ve Jaak Kilmi'nin "Uyuyan Canavar" filmleri yer alıyor. 15 Kasım Salı günü ise "Türk Sinemasında Çocuk Temsili" paneli düzenlenecek. Sinema yazarı Rıza Oylum'um moderatörlüğünde düzenlenecek panelde; çocuk oyuncu Alp Akar'ın yanı sıra Hababam Sınıfı'ndaki rolüyle tanıdığımız oyuncu Tuncay Akça konuşmacı olacak.

Sinemada son iki yılın önemli filmlerine yer veren Yakın Plan Türkiye Seçkisi'nde de Semih Kaplanoğlu'nun "Bağlılık Hasan", Vuslat Saraçoğlu'nun "Borç", Fikret Reyhan'ın "Çatlak", Maryna Er Gorbach'ın "Klondike" ve Ensar Altay'ın "KODOKUSHI" filmleri bulunuyor.

JİM SHERİDAN'DAN USTALIK SINIFI

Oscar ve Altın Ayı ödüllü filmlerin yönetmeni Jim Sheridan, 14 Kasım Pazartesi günü saat 19.00'da Atlas 1948 Sineması'nda masterclass verecek. Ayrıca yönetmenin 3 dalda Oscar Ödülleri'ne aday olduğu ve toplam 16 ödül kazandığı "In America" filminin özel gösterimi, bugün Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi'nde yapılacak.

3. Esenler Film Günleri'nin kapanış töreninde Sedat Anar'ın düzenleyeceği "Film Müzikleri" konseri sanatseverlerle bir araya gelecek.

Ödüller sahiplerini buluyor

Esenler Film Günleri kapsamında Türkiye'de kısa filmin gelişimine katkıda bulunmak amacıyla yapılan "3. Esenler Kısa Film Yarışması" ve "Kısa Film Yapım Desteği" ödülleri 15 Kasım Salı günü verilecek.

Kısa Film Yarışması'nın bu yıl ki finalistleri: Ömer Dişbudak'ın "654 Gram", Recep Bozgöz'ün "Benden Korkmana Gerek Yok", İlcan Edgar Özuluca'nın "Cevher", Emrah Yükselir'in "Cezayir Menekşesi", Ercan Selim Öngöz'ün "İnsan Ne Zaman Ölür?", Nadir Kağan Kocakaya'nın "Kod Bozumu 13", Volkan Güney Eker'in "Larva", Celal Yücel Tombul'un "Meryem", Abdülkadir Kalay'ın "Posta" ve Göksel Tuzun'un "Temassız"ı olmak üzere 10 film bulunuyor.

Kısa Film Yapım Desteği bölümünün finalistleri ise Mehmet Emin Altunkaynak'ın "Çekiliş", Hasan Ali Kılıçgün'ün "Otuz Dakikadan Sonra", Mert Erez'in "Rehber", Serdar Arslan'ın "İnsana Ne Kadar Toprak Lazım", İsmail Eren Yalçın'ın "Akkaraman", Ahmet Keçili'nin "Ahraz", Ahmet Duvar'ın "Karayazı", Celal Yücel Tombul'un "Doksan Dokuz", Ozan Sertdemir'in "Bir Erkeğin Kabrine Giden Yol", Burak Varlık'ın "Kanatlı Ağaç"ı olmak üzere 10 film bulunuyor.