Palandöken eteklerine kurulmuş, tarihi zenginlikleri ve doğal güzellikleriyle dadaşlar diyarı Erzurum... Anadolu konukseverliğinden hiçbir şey kaybetmeyen nadir illerimizin başında gelen Erzurum mutfağının en meşhur lezzetlerinin başında çağ kebabı gelir ama bunun en önemli tamamlayıcı lezzetiyse kadayıf dolmasıdır.
Romalıların bölgede hüküm sürdüğü dönemlerde Rum ülkesi olarak bilinen ve bu nedenle Selçukluların bu şehrin adını “Arz-u Rum” yani “ Rum toprağı” olarak değiştirdiği Erzurum’un tarihi lezzetlerinin başında gelen kadayıf dolması bu haftaki ‘Tadında Türkiye’nin konuğu… Tel kadayıfın Selçuklu ve Anadolu beylikleri zamanlarında imaretlerde verilen yemek listesinde bulunur ve Sultanların en çok tercih ettiği tatlı olduğu bilinir. Tel kadayıfın Erzurum’da “Kadayıf Dolması” olarak bilinen çeşidi ise içi cevizli sarılıp yumurtaya budanarak tavada kızartılıp sonra şerbetlenerek yenilir.
MARİFETLİ ELLERİN ESERİ
Tarihi geleneksel tatlarımızdan olan kadayıf dolması günümüzde sadece Erzurum’da değil, ülkemizin dört bir yanındaki tatlıcılarda yerini almış bir lezzet. Aslında “Marifetli ellerin eseri” de diyebileceğimiz, içinde bol ceviz bulunan kadayıf dolması kaymak ya da dondurmayla yenilmesi tatlıyı daha da hafifleştiriyor. Erzurumlu ailelerin dini bayramlarda ve özel gecelerde, sofralarda mutlaka bulundurdukları bu nefis tatlıyı hiç yememiş olanların ilk duyduklarında, “Hem tatlı hem dolma nasıl olur? ” şaşkınlığını yaşadıkları da bilinir.
MALZEMELER
HAZIRLANIŞI