‘Erkeklik’ gösterisine gel

Hande Sönmez

hande.sonmez@gmail.com

Bu sezon iki yeni oyun sahneye koyacağını açıklayan Dot Tiyatrosu’nun ilk oyunu Çıkışa Gel, prömiyerini geçtiğimiz hafta yaptı. Oyuncu, yazar ve yönetmen olarak üreten Kieran Hurley ve Gary McNair tarafından kaleme alınan oyunun çevirisini Erdem Avşar yapmış. İskoçya’da geçen bu oyunun metnini sırıtmadan Türkçe’ye kazandıran Avşar; gerçekten çok önemli bir işin altından başarıyla kalkmış. Çıkışa Gel; Türkiye’de karşılığının bulunmasının zor olabileceği oyunlardan biri çünkü ülkemizdeki ‘okul zorbalığı’ biraz daha farklı seyrediyor ya da oyundaki dünyayla empati kurduracak bir deneyim yaşamamış seyirci için oyunun içine girmek ilk başta çok kolay olmayabiliyor. Ancak oyun, hem çeviri hem de reji ve oyunculuklar sayesinde bu engeli aşıp, seyirciye çok keyifle izleyeceği bir saat armağan ediyor.

“Çıkışa Gel”

Atakan Akarsu ve Umutcan Ütebay’ın hayat verdiği Max ve Stevie; en iyi iki arkadaştır; pek çok yaşıtları gibi daha “büyük” çocuklardan zorbalık görmektedir ve bu zorbalıklara maruz kalmamak için her fırsatta kaçmaktadırlar. Okulun en belalı tipi Danny; Max’e ‘Çıkışa gel’ dediğinde hayat hem Max hem de Stevie için durur ve ikili hayatta kalma planları yapılmaya başlar. Danny, belalıdır. Hakkındaki şehir efsaneleri de o büyüdükçe büyümektedir. Max’in bu kavgadan sağ çıkması neredeyse imkansızdır. İşte bu büyük kavgaya kadar geçen sürede hep beraber bu iki gencin hikayesini dinleriz.

İnteraktif, hınzır ve de eğlenceli

Şiddete meyilli pek çok erkeğin arasında var olmaya çalışan bu iki çocuğun dünyası anlatılırken, seyirci de zaman zaman aralarındaki mücadelenin destekçisi konumunda yer alıyor. Atakan Akarsu ve Umutcan Ütebay’ın seyirciyi zaman zaman oyuna katması oyunun içine girmeyi kolaylaştıran bir etmen oluyor. Hınzır bir ton tutturmuş olan metni daha da eğlenceli kılan rejisi için Mert Öner’i de tebrik etmek lazım. Ekip olarak herkesin üstüne düşeni yaptığı oyun, sezon boyu sahnelenecek. Oyun tarihleri için Dot Tiyatro’nun sosyal medya hesaplarını ve web sitesini takipte kalabilirsiniz.