Ergenlerin zayıflama takıntısını dikkate alın

Ergenlik dönemi metabolizmanın en hızlı değiştiği, enerji ihtiyacının en yüksek olduğu dönemlerden biridir. Bu dönemde bedensel büyüme ve gelişmenin yanında psikolojik gelişme ve olgunlaşma da yaşanır. Çocukken anne-babasını örnek alan genç artık çevresindeki gençleri ya da ünlü kişileri örnek almaya başlar. Sosyal medyanın gelişmesiyle herkese çok rahat ulaşabildiklerini de göz önüne alırsak karşılarına çıkan örnekler güzel ve zayıf kadınlar, uzun boylu ve kaslı erkeklerden ibaret olur. Böylece güzel ya da yakışıklı olmanın ilk ölçütünü zayıflıkmış gibi algılayabilirler. Bu nedenle ideal kilodaki gençler bile zayıflama derdine düşebilir. Özellikle son yıllarda gençler arasında internetten, arkadaşlarından veya kulaktan dolma bilgilerle diyet uygulamaları günden güne artıyor. Metabolizmanın en hızlı çalıştığıve en verimli enerjiye ihtiyaç duyduğu bu dönemde yanlış diyetler sonucunda gelişimleri olumsuz etkileniyor. Hedefleri önce fazla kilolarından kurtulmak olan gençler verdikleri kilolarla yetinmeyip zayıflama takıntısına da kapılabiliyorlar. 

OKUL BAŞARISI DÜŞÜYOR

Yeterli beslenmeyen ergenlerde kansızlık, basit guatr, diş çürükleri, gelişme geriliği, mental gerilik, vitamin eksikleri meydana geliyor. Ayrıca algılama yetenekleri azalıyor ve öğrenme güçlüğü çekiyorlar böylece okul başarıları düşüyor. Anlayacağınız ergenlik döneminde nasıl yaşadığımızın etkisi ömür boyu hissedilecek derecede büyük. Özellikle bu dönemde yapılan birtakım yanlışlar, yetişkinlikte karşımıza çıkacak hastalıklara neden oluyor. 

Yemeden zayıflamak istiyorsa

Panik yok, ısrar yok. İkna etmeye çalışmak yok. Çünkü bu konuda ısrarcı olmak daha çok içe kapanmasına sebep olur. Ona hak verin ve bir şeylerin yanlış olduğunu kabul edin. Öncelikle siz bir ebeveyn olarak ona örnek olun. İyi beslenme alışkanlıkları kazanın, sağlıklı yaşam için yeterli derecede spor yapın ki sizi de örnek alsın. Öncelikle tüm aile bireyleri toplanarak sofraya oturmayı ilke edinin. Sağlıklı sofralar kurun, evinizde sağlıklı yaşam ve beslenme atmosferi oluşturun. Ailece tüm besin gruplarından yemeye özen gösterin. Ergeniniz hiçbir şey yemek istemiyor, zayıf ya da kilolu fark etmez aç kalarak kilo vermeye çalışıyorsa, hiç zaman kaybetmeyin, onu onun seçeceği bir diyetisyenle mutlaka görüştürün. Görüşmeye birlikte gitmek istemezse karşı çıkmayın, ancak korkularınızı ve yaşadığı bu olumsuz durumu diyetisyene önceden mutlaka anlatın.