Endonezyalı Arum atlı okçuluk şampiyonu oldu

Manas Atlı Okçuluk Kulübü tarafından düzenlenen Uluslararası Atlı Okçuluk Kuşatma Sistemi İstanbul Kupası geçtiğimiz hafta sonu yapıldı. Etapları başarıyla tamamlayıp kupa alan 18 kişiden biri de çocuk şampiyon Arum Nazlus Shobas'tı.

EMİNE DOLMACI / cumartesi@aksam.com.tr

Yüzyıllarca ecdadımızın savaşlarda saldırı ve kuşatma yöntemlerinden biri olarak kullandığı atlı okçuluk artık bir spor dalı olarak yaşatılıyor.

Kültürümüzde önemli bir yer tutan; Atlı okçuluk, geçtiğimiz hafta sonu düzenlenen kupada sporcuları ve izleyicileri bir araya getirdi. Çatalca Binkılıç Köyünde bulunan Manas Atlı Okçuluk Kulübü Spor Tesislerinde gerçekleştirilen programa 5 ülkeden 84 sporcu katıldı. 24-26 Eylül 2021 tarihlerinde düzenlenen Uluslararası Atlı Okçuluk Kuşatma Sistemi İstanbul Kupasına İran, Suriye, Endonezya, Danimarka ve Türkiye'den sporcular iştirak etti. Üç gün boyunca maharetlerini sergileyip, etapları geçmeye çalışan sporcular zorlu bir mücadele verdi. Üç gün süren müsabakalar sonunda ise kadınlar, çocuklar ve erkekler kategorisinde toplam 18 sporcuya kupaları takdim edildi.

ÇOCUK ŞAMPİYON 13 YAŞINDAKİ ARUM

Genel klasmanda Balıkesir Karesi Atlıokçuluk klübünden Abdullah Yılmaz İstanbul kupasının şampiyonu oldu. Çocuklardan Endonezyalı 13 yaşındaki Arum Nazlus Shobah birincilik ödülünü almaya hak kazandı. Onu 12 yaşındaki Ayşe Sude Nemli ve 9 yaşındaki Muhammed Cengiz Kılıç takip etti. Kadınlarda Halime Çelikkol, Yasmin Gökçe ve Melike Özpınar ilk üçe girdi. Erkeklerde ise Abdullah Yılmaz, Alperen Alptekin ve Bünyamin Baysal kupanın sahibi oldu. Okçu Baba, Haymira Kostüm, Deristan, Deri Sitesi, Hakanlar Çarık, MK Geleneksek Okçuluk Deri Tasarım, Asilzade Gümüş, Koç Gez, Bünyamin Akbulut Deri tasarım ise turnuvaya sponsor olarak destek verdi.

TÜRKİYE'DE İKİ BİRİNCİLİK ALDI

Endonezya'dan babasıyla birlikte gelerek İstanbul kupasına katılan Arum Nazlus Shobas, bir ortaokul öğrencisi aynı zamanda hafızlık eğitimi alıyor. Atlı okçuluğa bundan bir yıl önce başlamış. 9 yaşından beri geleneksel okçuluk öğrenen Arum, bunda ilerleme kaydedince ata binmeyi öğrenmiş. Her ikisinde de belli bir gelişim gösterdikten sonra atlı okçuluğa odaklanmış. İstanbul Kupası'ndan üye olduğu Endonezya Atlı Okçuluk Birliği vesilesiyle haberdar olan Arum'un bu Türkiye'deki ilk yarışması da değil. Ağustos ayında Ankara'da atlı okçuluk şampiyonasına katılarak birinci olmuş.

HAYALİ 17 YAŞINDA DÜNYA ŞAMPİYONLUĞU

Zorlu bir mücadeleyi geçiren ve kendi alanında kupa almaya kan kazanan Arum'la birlikte yarışmaya 6 çocuk katıldı. Üç gün boyunca yarıştıktan sonra birincilik ödülü almaya hak kazanan Arum, duygularını şu sözlerle anlatıyor. Bu sonuçtan dolayı çok mutluyum, gururluyum. Tabi ki daha da mütevazı olmalıyım; bu başarıların arkasında bir sorumluluk yatıyor. Kendi eğitime odaklanacağım ve atlı okçuluk başarılarını geliştireceğim. Umarım bu kazanımlarım gelecekte pek çok insana yarar sağlayacak. Hayallerimden biri 17 yaşına ulaştığımda dünya şampiyonu olmak. Atlı okçuluk bana cesaretli olmayı öğretti. Aynı zamanda disiplinli olmayı, sorumluluk almayı öğrendim. Çünkü atlı okçuluk oldukça yüksek riskli bir spor. O yüzden hayata karşı daha bilinçliyim. Kendime ve diğerlerine öncülük yapabiliyorum.

3 PARKURDA YARIŞTILAR

Üç ayrı parkurda gerçekleştirilen yarışma, Cuma günü çember parkurundaki eleme ile başladı. Burada finale kalan 25 erkek, 10 kadın ve 6 çocuk sporcu bir sonraki gün yine dairesel olan Turan Parkuru ve Sur Parkurunda yarıştı. Kale kuşatmalarında kullanılan teknikler, bu yarışma parkurlarında da kullanıldı. Müsabakaya katılan yarışmacılar, ellerindeki okları yarış sırasında atın dizginlerini bırakarak attı. Her yarışmacıya 45 saniye süresi verildi ve yarışmacılar yaklaşık 2 saniyede bir ok attı. Yarışmada genel klasman, kadınlar, erkekler ve çocuklar olmak üzere 4 parkurda ilk üçe giren sporculara kupa, madalya ve ödüller dağıtıldı.

AMAÇ ATLI OKÇULUĞU SEVDİRMEK

Geleneksel Spor Dalları Federasyonu, geleneksel sporlarda müsabakalar düzenliyor. Bunun yanı sıra atlı okçuluğa gönül vermiş kişiler ve kulüpler de bu tür organizasyonlar gerçekleştiriyor. Manas Atlı Okçuluk Kulübü tarafından ilk kez uluslararası katılımla düzenlenen Uluslararası Atlı Okçuluk Kuşatma Sistemi İstanbul Kupasına katılan tüm sporcular, tamamen kendi imkanlarıyla müsabakaya hazırlanarak, İstanbul'a gelip yarıştı. Önümüzdeki yıl daha geniş katılımlı bir organizasyona imza atmayı hedefleyen Manas Atlı Okçuluk Kulübü, yurtdışından daha fazla sporcunun getirilmesini planlıyor. Amaç ise bu spor dalının daha ileriye taşınması, gelecek nesillere aktarılması ve sevdirilmesi.