En konforlu yaz kumaşları

ÜMİT TEMURÇİN

umittemurcin@gmail.com

Sıcak yaz günlerinde giyinmek eziyette olabilir, keyifte. Bu anlamda bilinçli tercihler yapmak önemli. Tekstil tasarımının temelinde kumaşlar vardır. Kumaşların hissiyatı, dokusu ve kullanım yerleri göz önünde bulundurularak tasarımlar yapılıyor. 7’den 70’e yaz sıcağında size iyi gelecek doğal kumaşları yakından tanımaya ne dersiniz?

Plaj da hafif kıyafetlerinizde hissede bildiğiniz konforu günlük veya gece  hayatınızda da hissetmek istiyorsanız doğru kumaşları seçmeniz gerekiyor. Alışverişlerinizde olabildiğince ürünlerin iç etiketlerini kontrol etmenizi ve polyester ağırlıklı ürünlerden uzak durmanızı  öneririm. Yaz sıcaklarında terleten kumaşlar kullanmak  isteyebileceğiniz son şeydir diye düşünüyorum. İlk tercih edeceğiniz kumaşlar; keten, pamuk ve İpek olmalıdır. 

KETEN: 

Keten doğal bir elyaftır. Lifleri oldukça iridir,  bu nedenle kendini bırakmaz. Pamuktan üç kat daha sağlam ve parlaktır. Parlaklığı yüzünden yansıma özelliği taşır, serinleticidir. Özellikle pantolonlar, etekler, elbiseler ve rüstik bluzlar için uygundur. Keten son derece yırtılmaya dayanıklı, kir ve koku tutmaz, cilt tarafından iyi tolere edilir ve nem düzenleyicidir. Yaz için çok tercih edilen bir kumaştır. Büyük dezavantajı ise, keten maalesef çabuk buruşur. Kişisel olarak bende bu özelliğinden pek memnun olmasam da, buruşuk olmasından hiç rahatsız olmayan bir çok kişi tanımaktayım.  

PAMUK:

Pamuk, pamuk bitkisinin tohumlarını saran uzun, lifli tüylerin bükülmesi ile elde edilen doğal bir maddedir. Bu lifler boy ve kalınlık olarak değişiklik gösterirler ve emici özellik taşırlar, bu da pamuğu yumuşak ve giyimde rahat hale getirir. Pamuklu kumaşlar sıcak iklimlerde yaygın olarak giyilir, çünkü serin tutar. Pamuk, ağırlık ve kalite olarak, hafif ve gevşek örülmüş ince kumaşlardan, kadife gibi ağır ve tüylü kumaşlara kadar çeşitli dokumalarda kullanılır. Bakımı kolay ve kırışmayan kumaşlar, pamuk ve sentetik iplik karışımıdırlar.

Statik elektrik oluşturmaz. (Bazı giysileri giyerken ya da çıkarırken saçlarımız elektriklenip uçuşur ya… işte öyle bir şey pamuklu kumaşlarda oluşmaz) İyi boya tutar. Ön işlem görmediyse, yıkanınca çeker. Küf ve güneş ışığına uzun süre maruz kalırsa bozulur.Islakken kuru haline göre daha sağlam olur. Kolayca kırışır. Kolay kirlenmesine karşın kolayca temizlenir.

İPEK, HER TARZDA KULLANILABİLİR

İpek, ipekböceklerinin kozlarını oluşturuken yarattıkları liflerdir. Bu liflerin toplanarak dokunması sayesince ipek kumaşlar elde edilir. İpek çok dayanıklı ve tamamen doğal olması nedeniyle çok değerli bir kumaştır. Tekstilde sık sık kullanılan bu kumaş türü yumuşak ve parlak dokusu ile kadınların gözbebeğidir. İpek, doğal yapısı sayesinde çok kolay boyanabilir. Böylece hem markalar, hem de tasarımcılar tarafından bir çok model ve tarzda üretim yapılır. Modern, klasik ve etnik desenleri ile her tarzda kadınların kullanabileceği bir parçadır. İpek kumaşı vücut üstünde en soğuk ve hafif olan kumaş türüdür.