En karizmatik İlhan en eğlenceli Erdi

ÜMİT TEMURÇİN

umittemurcin@gmail.com

“Survivor 2016” yarışmacılarından ve “Survivor Panorama Hafta Sonu” yorumcusu Semih Öztürk ile 2017 yarışmacılarının performans ve karakter özelliklerini mercek altına aldık. Televizyondan göründüğü kadar renkli olmayan ada şartlarında, kimlerin oyunlardan, açlık ve psikolojik savaşlardan sıyrılacağı büyük merak konusu. “Kıbrıs’a kimler gider?” diye düşünüyorsanız, Semih Öztürk’ün yorumlarına göz atın.

“Survivor 2016” senin için nasıl bir deneyim oldu?

Şahsım adına fiziksel performans gerektiren bir yarışma olan Survivor’da, bir bireyin zihinsel yetilerini kullanarak adada ve oyunlardaki olumsuz şartların nasıl üstesinden gelebileceğini ortaya koydum. Bu deneyim hayatım boyunca bana çok iyi bir referans olacaktır. Kimilerinin hayatındaysa ağır bir yıkım olarak kalacaktır. Aldığım ağır akademik eğitimlerden  dolayı, yarışmadaki  ciddi psikolojik süreçleri iyi gözlemleyip analiz yeteneğimi had safhaya çıkardığımı düşünüyorum. Ütopya ve Survivor'daki 2 yıllık bu deneyimler, şu an “Survivor Panorama Hafta Sonu” programımızda bana ciddi anlamda rehber oluyor. 

Spor geçmişinin olmaması seni olumsuz etkiledi mi?

Ütopya yarışmasında 11 ay kaldım,  orada oldukça farklı psikolojik savaşlar yaşadık ama bu bana ciddi bir kondisyon kazandırdı. Ütopya›da sevenlerimden çok fazla destek gördüm. Survivor’a onların desteğiyle gitmek benim için artı bir durumdu. Fakat diğer yarışmacılar bu durumdan çok rahatsız oldular. Daha havalimanında şahsıma karşı cepheleşmeler ve kulislerle karşı karşıya kaldım. Ama bu durum beni hiç yıldırmadı, her zamanki gibi haksızlıklara karşı mücadeleme devam ettim. Sporla alakam olmamasına rağmen insanların bende kendilerinden çok şey bulması ve temsiliyet gücü yüksek bir birey olmam nedeniyle, insanlar benim Dominik Cumhuriyeti'nden Kıbrıs Ercan 

Havalimanı’na aktarmasız biletimi kestiler.

2016'nın 2017'den farkı ne?

2016'da Kıbrıs'a gidecek yarışmacılar daha ilk haftadan kendini belli etmişti fakat 2017 Survivor'da yarışmacıların güç dengesi birbirine çok yakın. Sürpriz diye bir şey yok, her yarışmacı diğerini yenebiliyor. Hepsi güçlü. Bu yüzden 2-3 isim değil, en az 10 isim ön plana çıktı. Ortada bir belirsizlik söz konusu, şampiyonluk yolundaki bu gizem izleyiciyi ekrana daha da bağlıyor. Survivor 2017 her geçen gün kendinden daha çok bahsettirecek. Sonu belli olmayan bir film gibi teoriler üretilmeye devam edecek.

SURVİVOR 2017’NİN “EN”LERİ…

En karizmatik: İlhan Mansız

En hızlı: Serhat Akın

En duygusal: Sabriye Şengül

En sağlam: Âdem Kılıç

En sakin: Şahika Ercümen

En başarılı: Sema Apak

En babacan: Tarık Mengüç

En eğlenceli: Erdi Ünver

En doğal: Sadin Bakır

En sessiz: Berna Öztürk

En güçlü: Volkan Çetinkaya

En stratejik: Pınar Saka

En hırslı: Berna Keklikler

KIBRIS’A GİDECEK ADAYLAR

1-Âdem Kılıçcı

2-İlhan Mansız

3-Berna Keklikler

4-Eser West

5-Sema Apak

6-Serhat Akın

7-Furkan Kızılay

8-Ogeday Girişken

9-Erdi Ünver

10-Volkan Çetinkaya

ÜNLÜLER

İlhan Mansız

Yarışmaya kitlesiyle giren bir yarışmacı ve bu kitle azımsanmayacak kadar büyük. Milli takımda gösterdiği başarılardan dolayı da Türkiye'de kabul gören bir isim. Yarışmadaki “best of”larda göstermiş olduğu soğukkanlılığı nedeniyle çoğu zaman takımına galibiyet getirerek ön plana çıkıyor. Bu başarısı, kitlesiyle de birleşince kendisini en büyük Kıbrıs adaylarından biri olarak görüyorum.

Furkan Kızılay

Evin çocuğu kontenjanından Kıbrıs'a çok yakın gözükmesine karşın yarışmanın başından beri yapmış olduğu hatalı çıkışlarından ötürü evin istenmeyen çocuğu olabilir. Performans olarak iyi yarışmacılardan fakat konsantrasyon eksikliği ona eksi olarak dönmekte.

Serhat Akın

Ciddi bir kitleyle yarışmaya giren Serhat Akın, performansıyla Survivor tarihinin en iyisi olmaya aday ama kontrolsüz tavırları onun şampiyonluktan uzaklaştıran en büyük etken.

Adem Kılıçcı

Son 3 yıldır Survivor şampiyonlarına bakacak olursak, profil olarak ilk akla gelen isimlerden biri. Eğer o şampiyonlarla kıyaslarsak, şimdilik performans olarak onların altında görünüyor ama üçüncü hafta olmasına rağmen kitlelerin 

yüreğine dokunabildi. Ünlülerin bir kaç olumsuz tavrına gösterdiği sağduyu ve alçak gönüllü davranışı ona uzun vadede yol, su ve elektrik olarak şampiyonluk olarak geri dönecektir. 

Sabriye Şengül

Adada çemberin dışına itilmesi, halk tarafından desteklenmesine vesile oldu. Bu mağduriyet durumu onu yarışmada güçlü kılıyor.

Şahika Ercümen

Survivor’daki entrikalar ve psikolojik baskılar, onun gibi hanım hanımcık bir kıza ağır geldi. Bu nedenle içine kapandı. Bu süreç de onun performansını etkiledi. Yarışmada çok iddialı olmadığını düşünüyorum.

Sema Apak

Kadınlar arasında en güçlü yarışmacı olarak ön plana çıkmakta. Otoriteler tarafından daha üçüncü haftadan, gelmiş geçmiş en güçlü kadın yarışmacılarla kıyaslanmaya başlanmıştır. Tribün baskısından ve aldığı olumsuz sonuçlardan çabuk demoralize olması  onu şampiyonluktan edecek en zayıf noktası olarak görüyorum.

Fatih Hürkan

Yaşı itibarıyla performans anlamında çok fark yaratamamasına karşın, beyefendi duruşuyla kazandı. Son yaşamış olduğu münakaşa insanların kafasında soru işareti uyandırdı. Potaya girmesi halinde sıkıntı yaşayabilir.

Pınar Saka

Gerekli yerlerde stratejik hamleleri yapabilirse Kıbrıs final yolu açıktır. Ama uzun vadede Sema ile gireceği rekabet yakın arkadaşı Sema ile onu karşı karşıya getirecek ve yarışmadan elenmesine sebep olacaktır.

Tarık Mengüç

Survivor'a renk katan bir yarışmacı. Doğal ve sempatik hareketleriyle ünlüler takımının neşesi.

Berna Öztürk

Aldığı sosyoloji eğitiminden ötürü adadaki bireysel ve toplumsal hareketleri iyi analiz edip çoğu konuda, kendini dışarda 

tutarak sessizce yoluna devam ediyor.

Çılgın Sedat

Beklenenin çok üzerinde bir performans sergiliyor, girdiği polemiklerden kendini uzak tutabilirse yolu epey uzun olabilir.

GÖNÜLLÜLER

Erdi Ünver

Barık yanık söylemleriyle protein tozlarına karşı vermiş olduğu mücadele, ciddi kesimlerce kabul görmüş durumda. Psikolojik anlamda güçlü oluşu ve “Göz6” yarışmasından gelen destekler sayesinde “Birleşme Partisi”ni rahatça görecek isimlerdendir... Birleşme Partisi’ndeki “Bad Boys” performansını merakla bekliyorum.

Sadin Bakır

Yarışmanın en renkli karakterlerinden biri… Doğal tavırları ve pehlivan oluşu onu insanlara yakınlaştıran unsurlar. Performansını arttırmazsa bir noktada sıkıntı yaşayacağa benziyor.

Gökhan Gözükan

Adadaki kontrolü yavaş yavaş kaybediyor ve bu nedenle sinirli tavırlar sergiliyor. Yapması gereken tek şey yoluna yalnız devam etmek… Bu onun için en doğru karar olacaktır. Kurmuş olduğu ilişkiler onu zayıflatıyor. Yalnız hareket etmeyi başarabilirse, Yavru Vatan’a yarışmacı olarak gidebilir.

Eser West

Kitlesi ve performansı onu gözü kapalı Survivor finaline götürecekken yapmış olduğu ciddi hatalar ve psikolojik 

zayıflığı her an yarışma dışında kalmasına sebep olabilir. 

Ogeday Girişken

Performans anlamında iyi başlamasına rağmen tecrübesizliği nedeniyle yanlış hamleler yapıyor. Sağlam taktikler geliştirip stratejisini beslemezse Kıbrıs değil, Barbados Adası'nı bile göremez. Efendiliği onun en büyük kozu.

Berna Keklikler

“Göz6” şampiyonluğuyla tescillemiş olduğu gücünü performansıyla perçinleyen Keklikler, Kıbrıs biletini erkenden kesti gibi. Güzelliği ve etkin anlatım gücü, kitlesini katlamasında en büyük unsurların başında geliyor. Sema ile birlikte en 
büyük kadın Kıbrıs adayı.

Anıl Karakurt

Yarışmanın en hızlı performans gösteren isimlerinden biri. Yalnız yoluna devam edebilirse iddiası epey yüksek. Aldığı yanlış kararlar performansına yansıyabilir. 

Elif Şadoğlu

Güçlü bir yapı sergiliyor. Gökhan ve Ogeday'a olan yakınlığı onları dolduruyor gibi bir imaj yaratıyor. Akıllı hamleler yaparsa halkın takdirini kazanabilir.

Burçak Tuncer

Olası bir kriz anında arkadaşlarının hedefi haline gelecek bir isim. Yarışmada orta düzey performans sergiliyor.

Volkan Çetinkaya

Aldığı askeri eğitim onu fiziksel ve mental anlamda çok diri tutuyor. Bireysel dokunulmazlıkların da iddialı ismi olduğu için yarışma sonuna kadar potaya girmeyecek gibi gözüküyor.

Tuğçe Melis Demir

Performansı iyi olmasına rağmen ilerleyen günlerde ağırlaşacak ada şartları genç yaşından dolayı onu epey zorlayacaktır.