En büyük hedefim dünya starı olmak

SİBEL ATEŞ YENGİN

sibel.ates@aksam.com.tr

Müzik sektörüne “Kimi Kimi” şarkısıyla giren Esma Er’le bir araya geldik. 40 yıl önce Nilüfer’in seslendirdiği “Dünya Bir Yana Sen Bir Yanasın” şarkıyı keyifle icra ettiğini söyleyen Er, “Hedefim dünya starı olmak” diyor. 

Müzik sektörüne giriş sürecinizi  dinleyebilir miyiz?

Müziği meslek olarak hiç düşünmemiştim. Ben hep resim veya tasarım üzerine bir şeyler yaparım diye düşünüyordum. Üniversite de TRT İstanbul radyosuna girmemle ne kadar güçlü bir sesim olduğunu fark ettim. Önceden de biliyordum fakat bu kadar farkında değildim. Daha sonrasında gelen tekliflerle kendimi Ozan Çolakoğlu’nun stüdyosunda buldum. Sektöre çok şanslı başladım. Daha ilk albümde hem dünyada hem Türkiye’de çok önemli isimlerle çalışma fırsatı yakaladım. “Kimi Kimi” albümü de bunlardan biri ve çok ses getirdi, çok sevildi.

Resim ve müzikle de uğraşıyorsunuz... 

Bu tamamen yeteneklerimle ilgili. Oyunculuk sunuculuk ve spikerlik eğitimleri de aldım. Bazı hediyelerle doğuyoruz. Benim de çocukluğumdan beri elimden kâğıt-kalem, boya düşmezdi. Sonra üniversite de de bu devam etti ama üniversiteye girdiğimde ilk yıl müzik girdi hayatıma ve bir daha da vazgeçemedim.

Hedefleriniz nelerdir?

Hedefim tüm Türkiye’nin belki de dünyanın tanıdığı, sevdiği bir sanatçı olmak. Hayalim bir konser ve dinleyicilerimle hep bir ağızdan şarkılar söylemek. Eylül’de yeni ve yine farklı bir projeyle dinleyicilerimle buluşma planım var.

Nilüfer’in söylediği “Dünya Bir Yana Sen Bir Yanasın” şarkısıyla nasıl buluştunuz?

Bu şarkı seçilmişti ve bana söylemem için teklif geldi. İlk dinlediğimde duygusu ve müziği çok etkiledi beni. Şarkı bana göre bir klasik. Bence sektörde ticari kaygılar olmadan sanatçının performansını da ortaya koyabileceği kalıcı işlere de ihtiyaç var. Sesimi dinleyicilerimle buluşturmak adına bu şarkıyı söylemeyi büyük bir keyifle kabul ettim.

Son yıllarda birçok sanatçı eski şarkıları tekrar okuyor...

Çok doğru seçimler var onları çok beğeniyorum. Ben de albümlerimde mutlaka bir cover şarkıya yer veriyorum. Sevdiğim şarkıları bir nevi yeni versiyonlarıyla sunmak çok güzel. Aynı zamanda yeni nesillere aktarımı açısından doğru buluyorum.

Eskiden CD, kaset, plak alır ve arşivlerdik. Şimdi arşivimiz dijital platform, böyle bir değişim müzik sektörüne neler getirdi?

Yine eskisi gibi albüm alıp arşiv yapanlar var. Teknolojinin bu kadar ilerlediği bir ortamda bence avantajlı da bir durum. Ulaşmak istediğin her müzik veya kişi parmağının ucunda. Ancak telif konusu da önemli. Ben her zaman bu konuda adaletli olanın yanındayım.