Emine Erdoğan: Afrika'da daha çok kadına ulaşılacak

Emine Erdoğan öncülüğünde kurulan Afrika Kültür Evi yakın zamanda dernekleşti. Erdoğan, Afrika'da daha fazla kadına ulaşmak ve onları ekonomik olarak güçlendirmek üzere projeler üretecek bu oluşum için Ankara'daki Afrika ülkeleri büyükelçilerinden destek istedi.

GÜLCAN TEZCAN / gulcantezcann@gmail.com

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Dünya Gönüllülük Günü kapsamında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen Afrika Evi programında, 38 Afrika ülkesinin Ankara Büyükelçileri, eşleri ile Afrika Kültür Evi üyeleriyle bir araya geldi.

Afrika konusundaki özel ilgisini Afrika El Sanatları ve Kültür Evi kısa adı Afrika Kültür Evi'nin kuruluşuna öncülük ederek gösteren Erdoğan, yakın zamanda dernekleşen bu gönüllü oluşumun Afrika'daki kadın emeğinin tam anlamıyla karşılığını bulması için çeşitli projeler hayata geçireceğinin de müjdesini verdi. "İnanıyorum ki, 'Afrika El Sanatları ve Kültür Evi Derneği' çatısı altında, insanlığa hizmet edecek nice proje hayata geçecek. Bir mum, binlerce mumu tutuşturmaya devam edecek. Buradan tüm insanlığa umut verecek bir ışık yükselecek." diyen Erdoğan, "Daha fazla kadına ulaşmak ve onları ekonomik olarak güçlendirmek için Afrika ülkelerinin büyükelçilerinden destek beklediklerini dile getirdi.

Konuşmasında Afrika Evi'nin kuruluş hikâyesini de anlatan Erdoğan, 2015'te Etiyopya ziyaretinin bu önemli başlangıca vesile olduğuna dikkat çekti. Erdoğan, "Orada bir STK'ya bağlı tekstil atölyesinde kadınların el emeği ürünlerinin, bir dolar karşılığında alındığını öğrendim. Daha da vahimi, ürünler Avrupa'nın pahalı butiklerinde çok yüksek fiyatlara satılıyordu. Kadınlar ise bu kardan paylarını maalesef alamıyorlardı. Biz de bu adaletsizliğe, adil bir pazar kurarak cevap vermek istedik. Kurduğumuz Afrika El Sanatları ve Kültür Evi'nde 24 ülkeden alınan ürünleri satıyor ve gelirini olduğu gibi kadınlara bırakıyoruz. Bu girişim, insani değerler adına önemli bir semboldür." diye konuştu.

TÜRKİYE AFRİKA'NIN SESİ OLDU

Türkiye'nin dış politikasının odağında "insan sevgisi" olduğunun altını çizen Emine Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: "Karşılıklı kazanma ilkesine dayanan, ihya ve imar etmenin tecrübesini gittiği her yere götüren bir anlayışımız var. Bu anlamda Türkiye, her zaman müşfik bir güç olagelmiştir. TİKA, AFAD, Kızılay, Maarif gibi birçok kurumumuz, Afrika'nın kalkınması için ortaya somut bir çaba koymuştur. Sağlıktan eğitime kadar birçok alanda hizmet götürmüşlerdir. Siyasi, sosyal ve ekonomik değişimler için kalıcı destek sağlamışlardır. Türkiye, uluslararası alanda her zaman Afrika'nın sesi olmuş, kıtada barış ve istikrarın sağlanması için gayret etmiştir. İş insanlarımız, Afrika'ya kalkınmanın anahtarı olacak yatırımlar yapmışlardır. Bugüne kadar 14 binden fazla Afrikalı öğrenci Türkiye burslarından yararlanmış, ülkelerine bilgi ve deneyim taşımıştır. İşte bu aktif, çok boyutlu ve girişimci dış politika yaklaşımımız, ülkelerin menfaati bir yana bırakarak insanlığın ortak mutluluğu için de çalışabileceğini ispat etmiştir."

"Deneyimlerim bana, iyiliğin hayattaki en büyük dönüştürücü güç olduğunu defalarca ispat etti. O nedenle bilhassa Afrikalı kadınlar ve çocuklar için faydalı işler yapmak istedim." şeklinde konuşan Erdoğan, "Ete kemiğe bürünmüş iyilik örneklerini çoğaltırsak hem dünyamız hem de geleceğimiz güzelleşir. Bu anlamda Türkiye'nin Afrika açılımıyla dünya tarihinde yepyeni bir sayfa açtığına inanıyorum" dedi.

SANATÇILAR GÜÇLÜ BAĞLAR KURUYOR

Programda konuşan Cibuti'nin Ankara Büyükelçisi Aden Hüseyin Abdillahi, Afrika kıtasının, Batı tarihi ve anlatısının usanmadan reddetmeye çalıştığı krallık ve imparatorluklarla dolu, insanlığın beşiği olduğunu söyledi. Etkinlik kapsamında Afrika'dan getirilen ürünlerin sergilendiğini söyleyen Abdillahi, "Bugünkü sergi bize Afrika ülkelerinden batıya kaçırılan 400 binden fazla çalıntı eseri hatırlatıyor." dedi. Afrika mirasına ait tarihi ve sanatsal eserlerin halen Avrupa ve Amerika müzelerinde yer aldığını ifade eden Abdillahi, "Orada gururla sergilenen eserler, Afrika'daki zanaatkarlığın ötesinde tüm gelenekler ve sembolleridir." şeklinde konuştu. Afrika ile Türkiye arasında bir kültür köprüsü olduğunun altını çizen Abdillahi, "Şimdi çabalarımızı ve kültürümüzü birleştirmeliyiz. Yazarlarımız, ressamlarımız, şarkıcılarımız, Türkiye ile Afrika kıtası arasında güçlü ve uzun süreli bağlar kurmayı amaçlıyor. Eminim ki, Türk-Afrika tarihinde yeni bir sayfa yazmak için Emine Erdoğan'ın sağlam desteğine güvenebiliriz." dedi.

Konuşmaların ardından Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesinde öğrenim gören Afrikalı öğrencilerin kurduğu "Highlife Müzik Grubu" da ülkelerine özgü eserlerin yer aldığı mini bir konser verdi. Afrika müziklerini çok beğendiğini belirten Emine Erdoğan, Afrikalıların hem sanat hem de müzikte Allah vergisi bir kabiliyetleri olduğunu belirtti. Erdoğan, seslendirilen şarkılardan birinin kendisini gençlik yıllarına götürdüğünü söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da Afrika müziklerini sevip sevmediğine ilişkin bir soru üzerine Emine Erdoğan, "Dinlemeyi sever ama o Türk Sanat Müziği hayranı, ben dünya müziği." diye konuştu.

Afrika Kültür Evi Başkanı Zeliha Sağlam da derneğin isminin "Volunteering Together with Afrika" olduğuna dikkat çekerek "Biz Afrika ile birlikte gönüllüyüz, birlikte güzel işler yapıyoruz, birlikte ilerliyoruz." dedi. Etkinlik kapsamında sergilenen ürünlerin 27 Afrika ülkesinden getirildiğini belirten Sağlam, Afrika Kültür Evinde Afrika'ya dair birçok atölye ve workshop çalışmalarının yapıldığını söyledi.