Elma reçelli kurabiye

TÜREV ULUDAĞ

turevuludag@hotmail.com

Reçel denilince, sadece kahvaltı da tüketilen bir tatlı gelebilir aklınıza. 

Oysa ki öyle güzel, öyle lezzetli reçeller var ki sadece kahvaltıda değil, bir çok tarifte bizi şaşırtabiliyor. Reçel bizim kültürümüzde çok önemli bir yere sahip. Osmanlı’da reçel çok önemliydi. Biz de elma reçeliyle muhteşem bir kurabiye yapacağız. 

Elmaların kabuklarını soyun. Elma dilim şeklinde doğrayın. İçerisindeki çekirdeklerin alın. Orta derinlikte bir tencereye yerleştirin. Üzerine 1 çay bardağı su ve toz şekeri ekleyin. Kısık ateşte yavaş yavaş bir taşım kaynatın. İçerisine çubuk tarçını ekleyin ve yaklaşık 7 dakika boyunca karıştırmaya devam edin. Şekerlenmemesi ve daha uzun ömürlü olabilmesi için yarım limon suyunu ekleyin. Reçelimiz hazır. Elde ettiğimiz reçelimizle kurabiye yapmaya başlayabiliriz. Ayrı bir yoğurma kabında hamur malzemeleri yavaş un ilavesiyle birlikte ele yapışmayacak yumuşak bir kıvamda yoğrulur. Kurabiye yapımına başlamadan önce kullanılacak olan malzemelerin oda sıcaklığında olmasına dikkat edin. Unu eleyerek eklersen topaklanma olmadan kolayca yoğura bilirsiniz. Hazırladığımız hamur ele yapışmayan şekilde olmalıdır. Hamur 5 bezeye ayrılır. Her beze altı üstü unlanarak tatlı tabağı büyüklüğünde, yarım cm kalınlığında olacak şekilde açılır. Arasına elma reçeli koyun ve ikiye katlayın. Fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 20-25 dakika kadar pişirilir. Altı hafif kızardığı anda fırından alınır.  Afiyet olsun.

Malzemeler:

- 3 su bardağı un

- 250 gr oda ısısında tereyağı veya margarin

- 1 yemek kaşığı yoğurt

- 1 çay kaşığı kabartma tozu

- 1 limon kabuğu rendesi (isteğe bağlı)

Elma reçeli için;

- 1 kg elma

- 800 gr toz şeker

- 1 çubuk tarçın

- ½ limon