Aziz kenttir Elazığ… Yani El-Aziz’dir. Kökleri, 4 bin yıllık bir geçmişin, kültürel birikimin ve büyük bir uygarlığın izlerini taşıyan Harput’ta dayanır. Tarihi eserleri, doğal güzellikleri, Keban Barajı, Hazar Gölü, folkloruyla Türkiye turizminde de gittikçe daha çok parlayan bir yıldız olan şehir, 1834 yılında Mezra denilen yerde kuruldu.1862 yılında buraya o sıradaki padişah Abdülaziz’in onuruna “Mamuretülaziz” adı verildi. Bu ismi uzun bulan halk onu Elaziz olarak kısalttı. 1937 yılında Atatürk’ün ili ziyareti sırasında Elazığ’a çevrildi.İlk hecesi “Har”, taş ya da kaya, son hecesi olan “put ya da berd” ise kale anlamına gelen Harput mutfağı, yörenin özelliklerine bağlı olarak çok büyük çeşitlilik ve zenginlik gösterir. 150’ye yakın yemek çeşidi olan Elazığ (Harput) mutfak kültürü, Türk mutfak kültürünün izlerini taşır. Sofra adabından yemek çeşitlerine kadar geleneksel özellikleri koruyabilen Elazığ (Harput) mutfağında, tarihi Oğuzlara kadar uzanan tutmaç, umaç aşı, anamaşı, kara kavurma gibi yemekler hâlâ varlığını sürdürmektedir. Elazığ kültürünün vazgeçilmezleri arasında yer alan taş ekmeği tatlısı, yöreye ait özel bir taşın ısıtılıp akıtma hamurunu üzerine dökülerek yapılmasından oluşuyor.Günümüzde aynı işlem mermer üzerinden de yapılıyor. Misafirperver insanların şehri Elazığ’da taş ekmek tatlısının yanı sıra, orcik, ağın leblebisi gibi kendine has ve kendi ismiyle anılan pek çok yemek ve tatlısı da vardır.
MALZEMELER :
YAPILIŞI:
Bütün malzemeler bir kap içinde karıştırılıp çırpılır, karıştırılan malzeme yaklaşık 30 dakika dinlendirilir, bu işlemlerden sonra bir sac ya da yanmaz tavaya sıvı haldeki karışım dökülür ve yuvarlak bir şekilde krepler pişirilir. Pişirme işlemi bittikten sonra bir servis tepsisine her bir katın arasına ceviz serpilecek şekilde üst üste dizilir ve hazırlanan ılık şerbet dökülür.Şerbeti için malzemeler,2 su bardağı toz şeker3 su bardağı su isteğe bağlı olarak tuzsuz tereyağı ve 3 -4 damla limon…