“El Ele” öğrencilere destek

Deprem bölgesine yardımlar sürüyor. Kahramanmaraş Elbistan Avrupalı Türk Konutları konteyner alanına kütüphane ve oyun alanı kuran Faydasıçok Vakfı ayrıca doğal afet sürecinde yaşanan olumsuzlukları en aza indirmek için oluşturduğu burs programı El Ele projesi ile öğrencileri bu zor günlerde de desteklemeye devam ediyor.

MERVE YILMAZ ORUÇ / merve.oruc@aksam.com.tr

Deprem bölgesindeki yaralar sarılmaya devam ediyor. Hayatın normale dönmesi için birçok STK, dernek ve vakıf hala bölgeye yardımlarına devam ediyor. Asrın felaketinden en çok etkilenen kesimlerden biri olan çocuklarında eğitim hayatına geri dönmesi ve bir nebzede olsa yaşadıklarını unutabilmesi için herkes canla başla çalışıyor. Faydasıçok Vakfı da taşın altına eline koyanlardan. Kahramanmaraş Elbistan'da başladıkları yardımlara diğer illeri de dâhil ederek çocuk ve gençlerin hayatına dokunmaya devam ediyor.

2016 yılında iyi eğitimli gençlerin yetişmesine katkıda bulunmak amacıyla kurulan Vakıf, öğrencileri burslarla maddi yönden desteklerken bir yandan da öğrencilerin kişisel gelişimlerine destek olmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenliyor. Sedefteki İnciler, İz Bırakanlar, El Ele ve Önce Bilim projelerini hayata geçiren vakıf, birçok öğrenciye burs imkânı tanıdı. 6 Şubat depremlerinin ardından da bölgedeki depremzedeler için harekete geçen Faydasıçok Vakfı'nın neler yaptığını Yönetim Kurulu Başkanı Selcen Faydasıçok anlattı: "Depremin ilk anından itibaren hızla bölgedeki yardım kuruluşları ve ilgili mercilerle iletişime geçtik. İlk etapta temel ihtiyaçların karşılanması adına kampanya başlattık. Topladığımız ayni ve nakdi yardımları bölgeye ulaştırdık. Daha sonra da eğitim anlamında eksikleri gidermek adına harekete geçtik. İlk etapta bölgenin gereksinimlerinin belirlenmesi için Elbistan Belediyesi ve Milli Eğitim Müdürlüğü ile iletişime kurduk. Öğrencilerin ders çalışabileceği bir ortama ve anaokulu, ilköğretim seviyesindeki öğrencilerin oyun ve sosyal alana ihtiyacı olduğunu tespit ettik. Elbistan Milli Eğitim Müdürlüğü ve Elbistan Belediyesi iş birliğinde Kahramanmaraş Elbistan Avrupalı Türk Konutları konteyner alanına kütüphane ve oyun alanı kurduk. Temin ettiğimiz konteyneri kütüphaneye, sahra çadırını ise oyun alanına dönüştürerek Hasçelik ve Faydasıçok Vakfı bünyesinde yaptığımız yardım çağrısı sonucunda gönüllülerin desteğiyle öğrencilerin ihtiyacı olan kırtasiye, oyuncak ve eğitimle ilgili malzemeleri tedarik ettik. Öğrencilerin teknolojiye erişimlerini sağlamak adına kütüphane ve çadırı; bilgisayar, tablet, projeksiyon cihazı ve yazıcı gibi teknolojik ekipmanlarla donattık. Bölgede bulunan 44 öğrencimize afet sonrası desteklerimizi ilettik ve iletmeye devam edeceğiz. Ayrıca, Vakıf olarak her yıl belirli sayıda öğrencimizi burs programlarımıza dâhil ederek hem maddi yönden desteklemekte hem de kişisel eğitimlerimiz ile iş hayatına hazırlamaktayız. 2023-2024 eğitim döneminde vakıf burs kontenjanlarımızın büyük kısmını deprem bölgesinde yaşayan ve depremden etkilenen öğrencilerimize ayırmayı planlıyoruz. Burs başvurularımız ağustos-eylül aylarında microfon.co ve bursverenler.org platformları üzerinden başlayacak. Mülakat sürecimizden sonra yeni dönem öğrencilerimiz aramıza katılacak. Vakıf olarak doğal afet sürecinde yaşanan olumsuzlukları en aza indirmek için oluşturduğumuz burs programımız El Ele projesi ile öğrencilerimizi bu zor günlerde de desteklemeye devam etmekteyiz."

EĞİTİMDEKİ ERİŞİM ENGELİNİ KALDIRMAK AMACIMIZ

Kütüphane ve oyun alanlarının deprem bölgesindeki çocukların eğitimleri için önemli olduğu kadar bir yandan da onların içinde bulundukları ortamdan az da olsun uzaklaşmalarını sağladığını belirten Faydasıçok, "Sosyalleşmeleri ve yaşadıkları travmaları daha kolay atlatmaları için de aynı şekilde. Bu anlamda çocuklar, kurduğumuz kütüphane ve oyun alanlarında oldukça ilgi gösteriyor. Gerek dersleri için kaynaklara ulaşmak gerekse kütüphane içinde yer alan teknolojik ekipmanlardan destek almak adına çocukların bölgede başvurduğu önemli bir merkeze dönüştü. Oyun alanımız da aynı şekilde özellikle okul öncesi çocukların vakitlerinin büyük bir kısmını bu alanda geçirdiğini gözlemliyoruz." diyor. Deprem bölgesine olan yardım ve desteklere vakıf olarak devam edeceklerini dile getiren Faydasıçok, "Kahramanmaraş bölgesinden sonra hedefimiz Hatay bölgesinde yaşayan çocuklarımız için de benzer bir çalışma yapmayı planlıyoruz. Çocuk oyun alanı ve konteyner kütüphane kurarak eğitimlerine ve sosyal hayatlarına devam etmelerini hedefliyoruz. Kurban Bayramı'na kadar hazırlıklarımızı tamamlayıp bölgeye desteklerimizi ulaştıracağız. Ayrıca bölgede yaşayan depremzede vatandaşlarımızın da gündelik ihtiyaçlarının karşılanması için de destek programlarımız devam ediyor. Depremin etkilediği diğer bölgelerde de benzer çalışmalarımıza devam ederek eğitime erişimdeki engelleri kaldırmak için benzer projeler üretmeye devam edeceğiz." şeklinde konuştu.