Egzersizle diyabetinizi kontrol edin…

Üsküdar Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yıldız Erdoğanoğlu, egzersiz yapacak diyabet hastaları için 10 öneri verdi.

ÖNCE SAĞLIK KONTROLÜ

1- Egzersiz öncesi sağlık kontrolü şart. Beslenmenizin, insülininizin veya kullandığınız ilaçların düzenlenmesi gerekebilir. 

2- İlla bir spor salonuna gitmek durumunda değilsiniz. Dans, yoga, yürüyüş ve yüzme olabilir. Kalp atış hızınızı artıran her şey sayılır.

3- Egzersiz sürenizi yavaş yavaş artırın. 10 dakikayla başlayın ve 30 dakikaya çıkın. Hafta sonu uzun saatler süren bir egzersiz programı uygulamaktansa hafta içi birkaç gün yapılan, kısa süreli programlar daha etkilidir. 

4- Egzersize başlamadan önceki ideal kan şekeri 120-180 mg/dL arasında olmalıdır. Eğer uzun süreli (1 saatten fazla) egzersiz yapmayı planlıyorsanız, egzersiz süresince kan şekerinizi düzenli olarak kontrol edin. Böylelikle herhangi bir atıştırmaya ihtiyacınız olup olmadığını anlarsınız.

5- Ani kan şekeri düşmesi ihtimaline karşılık yanınızda mutlaka karbonhidrat bulunmalı.  

UYGUN SPOR AYAKKABI SEÇİN

6- İdeal bir egzersiz programı, dayanıklılık, kuvvet ve esneklik egzersizlerini içerir. Kuvvet antrenmanları, kan şekeri kontrolünü artırabilir. Haftada 2 gün vücut ağırlığınızla, dirençli egzersiz bantlarıyla veya ağırlık kullanarak kuvvet antrenmanı yapabilirsiniz.

7- Diyabet hastası olduğunuzu ve kan şekeriniz çok düştüğünde ne yapacağını bilen birileriyle veya halka açık yerlerde çalışmanız daha avantajlı olabilir. Ayrıca tıbbi durumunuzun yazılı olduğu bir kart taşıyabilirsiniz. 

8- Spor ayakkabınızı yapacağınız spora uygun seçin ve her gün ayaklarınızı kontrol ederek bakımını yapın.

9- Egzersiz öncesinde, sırasında ve sonrasında mutlaka su için.

10- Ani ortaya çıkan ağrıda ve kan şekerinizin 250 mg/dL üzeri olduğu değerlerde egzersizi sonlandırın.