ZEKİ GÜMÜŞ / zeki.gumus@aksam.com.tr
Eskişehir’in tarihi de Hititlere ve Friglere kadar dayanmaktadır. Şehrin ismi de kendi adında hikayesini anlatmaktadır. Şehrin antik adı Doylaion’dur. 1175 yılında Bizans’ın aldığı şehri, Türk hükümdarı Kılıçarslan, geri aldığında, şehre “bizim eski şehrimiz” anlamında “Eskişehir” demiştir. Eskişehir’de sanayi de çok gelişmiştir. Farklı sektörlerde 200’den fazla fabrika bulunmaktadır. Eskişehir, yeraltı zenginlikleri ile de adından söz ettirmektedir. Boraks, magnezit, sepiolid madenleri ve mermer ocakları gibi zengin kaynaklara sahiptir. Eskişehir’de önemli bir maden olan “bor” bulunmaktadır. Bir çok sektörde önemi artmakta olan bor, Eskişehir’e gelecekte daha da önem kazandıracağı kesindir. Eskişehir’in ünlü lületaşı ise bir çok bölgede çıkartılmaktadır.
Eskişehir’de gezilecek çok yer var. Bunları gezmek için bir haftasonunu ayırmak gerekebilir. Kısaca gezilecek yerlere göz atacak olursak, ilkönce Odunpazarı bölgesini dolaşmak gerekir. Odunpazarı, yapılan yatırımlarla turizme kazandırıldı. Bölgede Eskişehir Balmumu Müzesi’ni, Kurşunlu Camii’ni, Alaaddin Camii’ni, Lületaşı Müzesi’ni de ziyaret edebilirsiniz. Özellikle Balmumu ve Lületaşı müzesi size ilginç gelebilir. Balmumu Heykeller Müzesi’nde yerli yabancı birçok önemli ismin balmumundan yapılma heykelleri bulunuyor. Burada yaklaşık 200 adet heykel sergileniyor. Eskişehir’de her yıl düzenlenen uluslararası Lületaşı festivali yapılır. Bu festivallerdeki yarışmalara katılan lületaşı eserler, Lületaşı Müzesi’nde sergilenmektedir. çeşitli sanatçıların yapmış olduğu Lületaşından yapılan eserler arasında pipolar, takılar, heykelcikler bulunuyor.
Eskişehir’in içinden Sakarya Irmağı’nın bir kolu olan Porsuk Çayı geçer. Bu çayın çevresinde güzel vakit geçirebilir, gondol ve yat gezileri de yapabilirsiniz. Bu bölgede hoş vakit geçirebileciğiniz bir çok mekanlar bulunmuktadır. Eskişehir’in en güzel parklarından olan Sazova Parkı içindeki Hayvanat Bahçesi’ni de özellikle çocuklu gezginler için tavsiye ederiz. Aynı park içerisinde bulunan Esminyatürk Türk Dünyası Şaheserleri, İstanbul’daki Miniatürk gibi minyatür yapılardan oluşuyor. Türk Dünyası Vakfı’nın açtığı parkta, 32 adet eserin minyatürleri sergileniyor. Eskişehir’e gidip Devrim Otomobili‘ni ziyaret etmemek olmaz. Devrim Otomobili bilindiği gibi Türkiye’nin ilk ve tek yerli otomobili. Türk sanayi ve teknoloji tarihinde çok büyük öneme sahip olan bu otomobilin hikayesi maalesef kötü bitmiş. Günümüze kadar ulaşmayı başaran bir tane Devrim markalı otomobil bulunmuktadır. O tek olan araç TÜLOMSAŞ fabrikasının bahçesinde sergilenmektedir.
Eskişehir’de ne yenir kısmına yer kalması için gezi kısmını burada bitiriyoruz. Eskişehir denilince ilk ikla gelen yiyecek ,çibörek olacaktır. Şehrin bir çok yerinde çibörekçi mevcut, çok eski tarihi olanları bulunuyor. buralardan çibörek keyfini tadabilirsiniz. Bunun dışında Eskişehir’de yenilecek yemekleri sayarsak, Balaban Köfte, Leblebi Kurabiyesi, Met Helvası, Cevizli Haşhaşlı Ekmek . bunları da denemenizde fayda var.
Eskişehir, haftasonu kaçmak için oldukça cazip bir şehir. Eskişehir’in çevre ilçelerinde de oldukça ziyaret edilecek yerler bulunuyor. Eskişehir aynı zamanda bir öğrenci kenti olduğu için, oldukça ucuz bir şehir. Yemek ve geceleme konusunda da oldukça fazla alternatif bulunuyor. Bir haftasonunuzu Eskişehir’e ayırırsanız bir çok güzel anıyla bu kantten ayrılacağınıza emin olabilirsiniz.