Ege'nin yıldızlı köşesi: Marmaris

Bu hafta sıcaklar çok arttı. Pandemi de hala tam olarak sona ermedi. Sağlık Bakanımız kontrol altında diyor. İnşallah kısa zamanda hasta sayısını sıfırlar ve bu virüsü yeneriz. Bu hafta Ege'nin en güzel koylarının olduğu ilçesi Marmaris'e doğru yola çıktık.

ZEKİ GÜMÜŞ

Marmaris, Muğla’ya 60 km uzaklıkta, Ege’nin en güzel ilçelerindendir. Nüfusu 90 bin civarında olan Marmaris, yaz aylarında nüfusunun 7-10 katı ziyaretçi ağırlıyor. Rodos adasıyla karşı karşıya olan Marmaris’ten, turizm sezonunda Rodos’a günübirlik tekne seferleri düzenleniyor. Ama şimdilik bu seferler malum sebepten dolayı askıda.

Marmaris’in tarihiyle ilgili ise net bir bilgi yok ama ilçenin tarihinin M.Ö. 12000 yılına kadar uzandığı tahmin ediliyor.

DENİZİN TADINI ÇIKARIN

Marmaris’in en önemli aktivitesi deniz, kum, güneş. Muhteşem güneşiyle tertemiz denizi, berrak koylarıyla Marmaris’te denize girmek en önemli aktivite oluyor. Marmaris’in uzun kıyısı, İçmeler ve Turunç bölgesinde denizin tadını çıkarabilirsiniz. Marmaris Kalesi, Dalyan, Kleopatra Adası ve plajı, Marmaris müzeleri, Marmaris’in çevre köyleri ve Kızkumu Plajı hem tarih, hem de deniz zevkinizi tatmin edebileceğiniz yerler arasında sayılabilir. Marmaris Kalesi, Marmaris’te görülmesi gerekenler listesinde tarihi yerlerin başında geliyor. Tarihi M.Ö. 1044 yılına kadar dayanıyor.

Marmaris’te günübirlik tekne turlarıyla birçok koya, adalara gitme ve koyların tadını çıkarma fırsatınız da mümkün. Marmaris’ten, İçmeler bölgesi 8 km, Turunç koyu 21 km. mesafede bulunuyor. Dalyan, doğal güzellikleriyle dünya çapında bilinen bir beldedir. İztuzu Plajı, caretta caretta deniz kaplumbağaları, Kaunos antik kentiyle ziyaret edilecekler listesinin başını hak ediyor. Dalyan’a Marmaris’ten günübirlik tekne turlarına da katılabilirsiniz.

Kleopatra adası ve plajı, 16 km uzaklıkta, diğer adı Sedir Adası’dır. Kleopatra Adası, antik kenti ve muhteşem Kleopatra plajı bulunuyor. Marmaris’te deniz ve kum istemiyorum derseniz birçok alternatif var.

KÖY TURLARI DA VAR

Örneğin köy turları; bu turlarla Marmaris çevresinde bulunan hala gelenekselliğini kaybetmemiş birçok köye gidip muhteşem doğanın keyfini çıkarabilirsiniz. Marmaris’te kültür aktivitesi isterseniz müze ziyaretleri iyi bir alternatiftir, Marmaris Kalesi içerisinde yer alan meşhur Marmaris Müzesi ve Marmaris-Muğla yolu üzerindeki Marmaris Halıcı Ahmet Urkay Müzesi ziyaret için seçenek olabilir. Bunlar dışında kültür ve doğa odaklı gezmek isteyenlere tavsiyelerimiz şu yerler olabilir; Amos Antik Kenti, Physkos Antik Kenti, Cennet Adası, Fosforlu Mağara, İbrahim Ağa Cami, Büyük Çarşı (Bedesten), Atatürk Parkı, Taşhan ve Kemerli Köprü ve Armutalan.

MARMARİS’TE NE YENİR?

Marmaris denince akla tabi deniz ürünleri yemekleri listede en başta yer alır, bunun dışında ise ege mutfağının vazgeçilmezi otlar, bitkiler ile yapılan yemekler sıraya alınabilir. Marmaris’e özel cızdırmanın tadına bakılabilir. Krepe benzer ince ince hamurlarla hazırlanır. Bazen, otlardan hazırlanmış iç harç da konabilen basit bir yöresel yemektir cızdırma. Sura Dolması, yöresel yemeklerindendir. Fıstık ve üzüm eklenmiş pirinç kaburgalar arasına doldurulur ardından fırına verilerek pişirilir. Muğla yöresinde Büryan Kebabı, keçi etiyle yapılır, tandırda pişirilir. Tatlı olarak ise Muğla Saraylısı denenebilir, bu bölgede özel günlerde yenilen bir tatlıdır.

Marmaris’e ulaşım kara ve havayoluyla yapılabilir. En yakın havaalanı Dalaman Havaalanı’yla (yaklaşık 90 km) veya biraz daha uzakta yer alan Bodrum-Milas Havaalanı’yla (133 km) ulaşım mümkündür. Marmaris bu aylarda, köyleri, nefis doğası, antik kentleri, milli parklarıyla ziyaretçilerini bekliyor. Marmaris’te herkesi mutlu edecek bir tatil konsepti mutlaka bulunuyor. İyi gezmeler...