ZEKİ GÜMÜŞ / zeki.gumus@aksam.com.tr
Denizli’nin önemli özelliklerinden biri, Ege’nin tam ortasında olmasıdır. Antalya, Muğla, Aydın, İzmir gibi iller ve ilçeleri, Denizli’ye 1,5-3.5 saat uzaklıktadır. Hafta sonları deniz kenarına Denizli’den rahatça gidip deniz keyfini çıkarabilirsiniz
Sanayi, ihracat ve ticaret merkezi olan Denizli, aynı zamanda bir üniversite şehri ve ağırladığı milyonlarca yerli ve yabancı turist ile de bir turizm kentidir.
Sanayisi ve ticareti çok hızlı gelişen Denizli, Türkiye’nin en kalkınmış kentlerinden biridir. Dünya’da tekstilin en önemli başkentleri arasındadır. Denizli, Türkiye›nin 10 büyük ekonomisi arasındadır, havlu, bornoz ve ev tekstilinde ABD ve AB pazarında iyi bir prestije sahiptir.
Denizli “horoz”uyla ünlüdür; şehrin bir çokyerinde horoz heykeli bulunur. Dünyaca bilinen Pamukkale de şehrin simgelerinden biridir. Pamukkale, Unesco’nun dünya kültür mirası listesindedir. Karahayıt da uluslararası termal bir merkezdir. Ayrıca Denizli’de bulunan Honaz Dağı aynı zamanda Ege Bölgesi’nin en yüksek dağıdır (2532 m). Şehirde UNESCO’ya giren Hierapolis, Laodikya, Tripolis vb. birçok antik kent bulunmaktadır.
Gezilecek Yerler Listesi Pamukkale
Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden biri olan ve UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Pamukkale Travertenleri Denizli’de bulunuyor. Şehrin simgelerinden biri olan Pamukkale, hem eşsiz doğal güzelliği, hem de binlerce yıllık antik kentiyle Denizli’de mutlaka ziyaret listesinde olmalı
Tarihi Yapılar
Denizli’de bir çok tarihi eser mevcut. Bunların başında Akhan Kervansarayı geliyor. Selçuklu döneminde kalma bir yapı olan kervaansarayın yanı sıra Servergazi Türbesi, Goncalı Kilisesi ve St. Philippe Martyrion Kilisesi de Denizli’de gezebileceğiniz tarihi yapılar arasında.
Antik Kentler
Denizli, Dünyaca ünlü antik kentlere ev sahipliği yapıyor. Bunların başında ise Pamukkale’de yer alan Hierapolis Antik Kenti ile birlikte, Colossae, Tripolis, Tabea ve Laodikya Antik Kentleri gezilecekler listesine eklenebilir.
Kaplıcalar
Denizli termal turizmi ile ünlüdür. Şifa dolu kaplıcaları ile Denizli tüm yıl boyunca misafir ağırlamaktadır. Sarayköy, Karahayıt, Çizmeli, Tekkeköy, Gölemezli ve Kızıldere Kaplıcları Denizli’deki önemli kaplıcalardır
Keloğlan Mağarası
1970 yılında bulunan, geçtiğimiz yıllarda turizme açılan Keloğlan Mağarası, Acıpayam- Dodurgalar’da bulunuyor. Rivayete göre, çoban olan Keloğlan bir gün yağmur yağarken saklanacak bir yer arar. O sırada bu mağarayı görür ve içine girer; fakat mağarada o kadar çok ileri gider ki çıkış yolunu bulamaz. Köylüler çobanı aramak için yola koyulur. Mağaraya giren köylüler keloğlanı bulduğunda keloğlanın saçı sakalı birbirine girmiştir.
Bu rivayetten yola çıkılarak mağarada 20 gün yaşayan kel birinin saçının çıkacağına inanılır.
Honaz Dağı Milli Parkı
Denizli’nin Honaz ilçesinde bulunan milli park, Ege bölgesinin en yüksek noktasıdır. Honaz Dağı Milli Parkı, bitki örtüsü bakımında oldukça zengindir. 964 bitki türü bulunmaktadır. 122 tanesi endemik bitkilerdendir. Aynı zamanda yabani hayvan sayısı da oldukça fazladır.
Kaklık Mağarası
Denizli’nin doğal güzelliklerinden olan Kaklık Mağarası Honaz ilçesi sınırlarındadır. Kendine özgü yapısı olan Kaklık Mağarası’nın içerisinde büyük bir traverten bulunmaktadır. Kuzeyinde bulunan küçük şelaleler ise görülmeye değer. Aynı zamanda mağaranın içerisinde bulunan kükürtlü suların cilde iyi geldiği bilinmektedir.
Ağlayan Kaya Şelalesi
Denizli’de bulunan Ağlayan Kaya Şelalesi, Sakızcılar Şelalesi olarak da bilinmektedir.
Güney Şelalesi
Denizli’nin Güney ilçesinde bulunan Güney Şelalesi, 70 kilometre uzaklıkta bulunuyor.
Doğal bir görüntüsü olan ve doğanın en güzel yüzünü gözler önüne seren Güney Şelalesi aynı zamanda birinci derecede SİT alanıdır. 20 metre yükseklikten dökülen sular güzel bir görüntü oluşturur. Suyunun kireçli olması şelale yatağında kalker basamakları oluşturmuştur. Yeşil bir doğanın içerisinde akan bu şelaleyi ziyaret listenize almanızı tavsiye ederiz. Denizli’de ne yiyebiliriz? Diye soracak olursanız, tabi ki Ege yemekleri liste başı olacaktır. Bunun yanında Denizli Kuyu Kebabı ve Denizli Pidesi’ni de atlamayın diye uyarmak isterim. Denizli merkezde Bayramyeri bölgesinde bulunan kuyu kebapçıları tercih ederseniz, lezzetli bir yerel tad olarak kuyu kebap yemiş olursunuz.
Ege’yi ziyaret ettiğinizde iç Ege’yi bence ihmal etmeyin. Ege’nin kalbi sadece deniz kenarlarında atmıyor. Denizli’yi ziyaret ederseniz, heybenize bir çok şey katacaksınız.