Ege'nin incisi Denizli

Bu hafta Korona'nın en düşük riskli olduğu şehirlerimizden birine gitmek için yola çıkıyoruz. Şehrin genelinde virüsün etkilediği hasta hemen hemen yok denecek kadar az. Denizli halkı bilinçli ve çok dikkat ediyor. Toplu organizasyon çok dikkatli yapılıyor ve insanlar günlük yaşantılarında maske ve mesafeye çok dikkat ediyor, hijyen kurallarına sıkı sıkı uyuluyor.

ZEKİ GÜMÜŞ

Yaklaşık 650 bin nüfusuyla Ege’nin İzmir’den sonra en büyük şehri olan Denizli, doğası, muhteşem tarihi dışında tarım ve sanayisiyle de bölgenin incisi konumunda.

Suyu bol olan bir toprağa sahip olduğu ve suları deniz suyuna benzediği için Denizli adı verildiği rivayet ediliyor. Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde “Kesir-i tülenha olmağula Denizli, denmiştir.” Yani çok sulak olduğu için Denizli denmiştir der. Diğer bir rivayete göre de Denizli’yi Türkmen boylarından Tonguzlu Beyi bir Türk şehri haline getirmiştir. Tonguzlu zamanla Dengiz, sonra da Denizli olmuştur. Eski ismi Laodikeia ve Tonguzlu’dur. Germiyanoğulları ise, Denizli’yi Tonguzluk olarak adlandırmışlar.

BÖLGENİN ORTA YERİ

Denizli’nin önemli özelliklerinden biri, Ege’nin tam ortasında olması. Antalya, Muğla, Aydın, İzmir gibi iller ve ilçeleri Denizli’ye 1,5-3.5 saat uzakla yer alıyor. Hafta sonları deniz kenarına Denizli’den rahatça gidip günübirlik deniz keyfini çıkartman bu nedenle son derece pratik. Sanayi, ihracat ve ticaret merkezi olan Denizli, aynı zamanda bir üniversite şehri ve ağırladığı milyonlarca yerli ve yabancı turist ile de bir turizm kenti misyonu taşıyor. Sanayisi ve ticareti çok hızlı gelişen Denizli, Türkiye’nin en kalkınmış kentlerinden biri olarak dikkat çekiyor. Dünyada tekstilin en önemli başkentleri arasında yer alan Denizli, özellikle dokuma endüstrisinde haklı bir üne sahip. Türkiye’nin 10 büyük ekonomisi arasında yer alan Denizli’nin havlu, bornoz ve ev tekstilinde ABD ve AB pazarında iyi bir prestije sahiptir.

HOROZU DA ÜNLÜ

Denizli “horoz”uyla ünlüdür; şehrin birkaç noktasında horoz heykeli bulunuyor. Dünyaca tanınan Pamukkale de şehrin simgelerinden biridir. UNESCO’nun dünya kültür mirası listesinde yer alan Pamukkale travertenleri her yıl yüz binlerce turisti kendine çekiyor. Karahayıt da uluslararası termal bir merkezdir. Ayrıca Denizli’de bulunan Honaz Dağı aynı zamanda Ege Bölgesi’nin en yüksek dağıdır (2532 m). Şehirde UNESCO listesi giren Hierapolis, Laodikya, Tripolis vb. birçok antik kent bulunuyor.

TARİH VE KÜLTÜR İÇ İÇE

Tarihi Yapılar: Denizli’de görülebilecek çok sayıda tarihi yapı mevcut. Bunların başında Akhan Kervansarayı geliyor. Selçuklu döneminde kalma bir yapı olan kervansarayın yanı sıra Acıpayam Yazır Cami, Boğaziçi Cami, Servergazi Türbesi, Goncalı Kilisesi ve St. Philippe Martyrion Kilisesi de Denizli’de ziyaret edilebilecek tarihi yapılar arasında yer alıyor.

Kaplıcalar: Denizli termal turizmi ile ünlü bir şehrimiz. Şifa dolu kaplıcaları ile Denizli, tüm yıl boyunca ziyaretçileri kendine çekiyor. Sarayköy Kaplıcaları, Karahayıt Kaplıcaları, Çizmeli Kaplıcaları, Tekkeköy Kaplıcası, Gölemezli Kaplıcası ve Kızıldere Kaplıcası Denizli’deki önemli kaplıcalar arasında öne çıkıyor.

Keloğlan Mağarası: 1970 yılında keyfedilen fakat geçtiğimiz yıllarda turizme açılan Keloğlan Mağarası, Acıpayam- Dodurgalar’da bulunuyor. Rivayete göre, çoban olan Keloğlan bir gün yağmur yağarken saklanacak bir yer arar. O sırada bu mağarayı görür ve içine girer; fakat mağarada o kadar çok ileri gider ki çıkış yolunu bulamaz. Köylüler çobanı aramak için yola koyulur. Mağaraya giren köylüler Keloğlan’ı bulduğunda keloğlanın saçı sakalı birbirine girmiştir. Bu rivayetten yola çıkılarak mağarada 20 gün yaşayan kel birinin saçının çıkacağına inanılır.

Honaz Dağı Milli Parkı: Denizli’nin Honaz ilçesinde bulunan milli park, Ege bölgesinin en yüksek noktası olarak dikkat çekiyor. Honaz Dağı Milli Parkı, bitki örtüsü bakımında oldukça zengindir. 964 bitki türüne ev sahipliği yapan parkta 122 tanesi endemik bitki ve çok sayıda yaban hayvanı bulunuyor.

Kaklık Mağarası: Denizli’nin doğal güzelliklerinden olan Kaklık Mağarası Honaz ilçesi sınırlarında yer alıyor. Kendine özgü yapısı olan Kaklık Mağarası’nın içerisinde büyük bir traverten bulunmaktadır. Kuzeyinde bulunan küçük şelaleler ise görülmeye değer. Aynı zamanda mağaranın içerisinde bulunan kükürtlü suların cilde iyi geldiği biliniyor.

ŞELALELER DİYARI

Denizli’de bulunan Ağlayan Kaya Şelalesi, Sakızcılar Şelalesi olarak da bilinmektedir. Denizli’nin Güney ilçesinde bulunan Güney Şelalesi, 70 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Doğal bir görüntüsü olan ve doğanın en güzel yüzünü gözler önüne seren Güney Şelalesi aynı zamanda birinci derecede SİT alanıdır. 20 metre yükseklikten dökülen sular güzel bir görüntü oluşturur. Suyunun kireçli olması şelale yatağında kalker basamaklarının oluşması sağlıyor. Yeşil bir doğanın içerisinde akan bu şelaleyi ziyaret listenize almanızı tavsiye ederiz.

GURME MERKEZİ

‘Denizli’de ne yiyebiliriz?’ diye soracak olursanız, tabii ki Ege yemekleri liste başı olacaktır. Bunun yanında Kuyu kebap ve Denizli Pidesi de bölgenin çok beğenilen lezzetleri arısında yer alıyor. Denizli merkezde Bayramyeri bölgesinde bulunan kuyu kebapçılar ziyaretçilerin uğrak yerleri arasında sıralanıyor. 

ANTİK KENTLER

Denizli dünyaca ünlü antik kentlere ev sahipliği yapıyor. Bunların başında ise Pamukkale’de yer alan Hierapolis Antik Kenti ile birlikte, Colossae Antik Kenti, Tripolis Antik Kenti, Tabea Antik Kenti ve Laodikya bölgede öne çıkan antik kentler olarak dikkat çekiyor. 

PAMUKKALE

Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden biri olan ve UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Pamukkale Travertenleri Denizli’de bulunuyor. Şehrin simgelerinden biri olan Pamukkale hem eşsiz doğal güzelliği hem de binlerce yıllık antik kentiyle Denizli’de mutlaka görülmesi gereken bir yer olarak dünya çapında tanınıyor.