Ege'de sakinlik arayanlara Urla iyi gelir

İzmir'e 30 km uzaklıktaki Urla, yakınlığıyla İzmir içinde gibi olsa da sakinliğiyle kalabalık olmayan nüfusuyla misafirlerine huzurlu bir tatil vaat ediyor. Tarihi adı Klazomenai'dir.

ZEKİ GÜMÜŞ / zeki.gumus@aksam.com.tr

Klazomenai, 12 İon kentinden biridir. Bölgenin gözde mekanı Çeşme’ye 54 km uzaklıkta olması nedeniyle biraz hareket arayanlara da hitap edebilir mevkidedir. Urla’nın havası İzmir havasına paralel olarak genellikle açık ve güneşlidir. bu özelliği ile Urla birçok etkinlik ve festivale ev sahipliği yapar.

Urla, Türkiye’de en çok enginar üretilen yerdir. Her yıl nisanda ”Uluslararası Enginar Festivali” düzenlenir. Denk gelirseniz memnun kalacaksınız.

“Urla’da nereler gezilir?” derseniz, Urla, doğal ve tarihi güzelliklere sahiptir. 

Urla deyince, ilk akla tertemiz denizi ve sahilleri gelir. Bölge bir yarımada şeklinde olduğu için denize girilecek oldukça fazla sahil bulunmaktadır. Bu sahillerde  sakin bir tatil geçirme fırsatı bulabilirsiniz. Ege’nin dinlendirici ruhunu fazlasıyla hissedebileceğiniz Urla, Necati Cumalı, Tanju Okan ve Neyzen Tevfik gibi sanatçıların da tercihi olmuştur.

Urla’da gezilip görülebilecek yerler,  Karantina Adası, Urla İskelesi, Çeşmealtı, Güvendik Tepesi, Bademler Köyü, Necati Cumalı Anı ve Kültür Evi, Klazomenai Antik Kenti, Özbek Köyü, Tanju Okan Parkı ve Malgaca İçmeleri’dir. Denize girebileceğiniz yerler arasında ise Demircili Koyu, Gelinkaya, Yücesahil Plajı, Malgaça Koyu, Altınköy Plajı ve Gülbahçe Koyu gibi yerler sayılabilir.

Şimdi bazı yerleri biraz daha yakından tanıyalım:

Çeşmealtı: Urla merkeze 5 km olan Çeşmealtı, kamp alanları ve kafeleriyle hoş vakit geçirilecek mekanların başında yer almaktadır. Buraya kadar gelmişken manzarasını beğenebileceğiniz Güvendik Tepesi’ni de ziyaret edebilirsiniz.

Necati Cumalı Anı ve Kültür Evi: Ünlü yazarın evi müze halinde muhafaza edilmektedir ve ziyarete açıktır. Yazarın yaşadığı evi gezebilir ve kişisel eşyalarını burada  görebilirsiniz.

Karantina Adası, Osmanlı zamanında bulaşıcı hastalıkları önlemek için kullanılmış olan ada ziyaret edilebilir (Eskiden hacca gidip gelen gemi yolcuları önce bu adaya alınırmış. Burada ilaçlı sularla yıkanır, kıyafetleri yüksek sıcaklıklarda temizlenirmiş. Hasta olanlar tespit edilirse gemiler uzaklaştırılır ve karantinada tutulurmuş.)  Adanın manzarası için bile ziyaret edilebilir. Buranın yakınlarındaki Klezomenai Antik Kenti’nin kalıntılarını da ziyaret edebilirsiniz. 

Malgaca İçmeleri: İzmir Çeşme yolunun üzerindedir. Vakti olanlar ve meraklı olanlar için ziyaret listesine alınabilir. Burada pazarı ziyaret edebilir, yüzyıllardır dimdik duran ağaçları burada görebilirsiniz.

Özbek Köyü: Urla’da, deniz, balık, köy birleşimi istenirse, Özbek Köyü de ziyaret edilebilir.

Demircili Koyu: Demircili Köyü’nden geçerek ulaşılan koy soğuk ve temiz bir deniz arayanlara hitap edebilir. Urla, sessizliği ve sakinliğiyle dikkat çeker demiştik,  boş kalan zamanlarınızda belde ve köyleri dolaşabilirsiniz. Gezebileceğiniz yerlere gelince sıralarsak belde olarak, Çeşmealtı, Özbek, Kuşçular, Demircili, Gülbahçe, İçmeler ve Kalabak. Köy olarak ise Barbaros Köyü, Balıklıova, Özbek Köyü, Bademler Köyü ve Yağcılar Köyü’nü listeye alabilirsiniz.  

Bunların dışında Urla çevresinde 12 ada bulunuyor. Bunlardan dördü yerleşime açık durumdadır.  

Urla Sanat Sokağı: Ziyaret edebileceğiniz güzel mekanlardan, kafeler, antikacılar, seramik atölyeleri ve el yapımı ürünlerin yer aldığı sokakta, herkese hitap edebilecek bir çeşitlilik bulunuyor. 

Eğer denk gelirseniz Urla pazarını da gezilecekler listesine alın ve buradan alışveriş yapabilirsiniz. 

Urla’yı ziyaret edecekler neler yiyebilir? Yemek deyince listebaşı deniz ürünleri olacaktır. Bunların dışında katmer, otlu yemekler, enginar yemekleri ile bamya, zeytinyağlılar, un kurabiyesi ve kuzu döneri gibi lezzetler de denenebilir. Urla’ya gitmişken kendinize ve sevdiklerinize, yörenin zeytinyağlarından ve zeytinlerinden  alabilirsiniz. 

Konaklama, Urla’da konaklamak isteyenler için çok sayıda otel ve pansiyon alternatifi bulunmaktadır. Her bütçeye hitap eden konaklama yerleri ziyaretçiler için oldukça geniş bir yelpazede hizmet vermekte. 

Urla, eylül ayı için güzel bir gezi rotası olabilir.