Edirne badem ezmesi

BEYZA AY FİDANCI
beyza0ay80@gmail.com

Edirne; Selimiye Camisi, tarihi evleri, külliyeleri, çarşıları ve köprüleriyle kültürel mirasımızın en yoğun hissedildiği bir Trakya kenti. Osmanlı Devleti’ne başkentlik yapmış, mutluluk dönemlerinde “Der-i Saadet” yani "Mutluluk Kapısı" diye adlandırılan bu tarihi kentin insanları mutlu eden bir de tatlıları var. İşte Tadında Türkiye’nin bu haftaki konuğu adeta damak şöleni yaşatan “badem ezmesi.” Şehrin lezzet simgelerinden biri haline gelen badem ezmesi, hem Saray-ı Atik ve hem de Saray-ı Cedid’de Osmanlı Padişahları için hazırlanan bir tatlı. Badem ezmesinin geçmişi yöreye yerleştirilen Seferadlara kadar uzanıyor. Seferadların o dönemlerde, yumurta beyazı ve şekerle yaptıkları bir çeşit tatlı olan beyaz tatlı meşhur badem ezmesine ilham kaynağı olmuş. Osmanlı mutfağının rafine lezzetlerinden biri olan badem ezmesi tamamen el emeği, ustalık gerektiriyor. Badem ezmesi eskiden evlerde sık sık yapılırken, bugün Edirne’nin tarihi çarşılarındaki şekerleme dükkânlarında raflarda alıcısını bekliyor.

Malzemeler:

-150 gr kabuksuz çiğ badem 
-100 gr pudra şekeri
-2 çay kaşığı limon suyu
-1-2 damla badem aroması
-2-3 yemek kaşığı su
-Gerekirse yoğururken kullanmak için 1-2 kaşık daha su ekleyebilirsiniz.

Yapılışı:

Sıvı malzemeleri bir kasede karıştırın. Mutfak robotunun öğütücü aparatını takarak bademleri un haline getirin. Un haline gelen bademleri mutfak robotunun büyük hazenesine alın, pudra şekerini ekleyip karıştırın. Ardından sıvı karışımı yavaş yavaş ekleyerek karıştırın. Hamur birbirini tutana dek sıvı vermeye devam edin. Hamur toparlanmaya başladığında tezgâha alın ve gerekirse bir miktar daha su ekleyerek yoğurun. Hazırladığınız hamuru 2 parçaya bölün. Ezmeyi tezgâha serdiğiniz streç film yardımıyla ince bir rulo haline dönüştürün (eninin 1 lira boyutlarına gelmesi yeterli)Bu ruloyu en 6 saat buzdolabında dinlendirin. Yoğunlaşan ve sertleşen ezmeyi halka halka keserek servis yapın. Servis sırasında isteğe bağlı olarak file badem, toz fıstıkla süsleyebilirsiniz. Dilerseniz ezmenizi yaparken 1 tatlı kaşığı gül suyu koyarak marzipana dönüştürebilirsiniz.