Dünyanın gözbebeği Amasra’dan Kabak burma tatlısı

BEYZA AY FİDANCI

tadindaturkiye@gmail.com

Karadeniz’in en yeşil kentlerinden biri olan Bartın’ın yine doğal güzellikleriyle ve uçsuz bucaksız ormanlarıyla huzur veren ilçesi Amasra’dayız.  Küçük  bir yer olmasına rağmen tarih boyunca önemli bir konumda olmuştur.  Fetih öncesi Fatih Sultan Mehmet’in kaleden kente bakarak, ‘Lala lala Çeşm-i Cihan bu mu ola?’ yani dünyanın gözbebeği burası mıdır? diyerek hayranlığını dile getirdiği Amasra’nın  tarihteki ilk adının  Sesamos’tur. Cumhuriyet’in ilanından sonra da şimdiki adını almıştır. Evliya Çelebi de Seyahatnamesi’nde Amasra’dan ‘bağ ve bahçesi, çeşit çeşit meyvesi ile meşhurdur.’ diye bahseder. Amasra da, ülkemizin her karışı gibi bereketli topraklara, bağlara bahçelere sahip. 

İnsanları hoşgörülü, türküleri de mutfağı gibi canlı ve zengindir. 

Klasik Karadeniz mutfak kültürünü yansıtan beldede, her dönem taze balığı rahatlıkla bulabilirsiniz. Mevsimine göre en taze malzemelerle, turşularla hazırlanan ve ünü Türkiye sınırlarını aşmış Amasra salatasının lezzeti tartışılmaz güzellikte. Amasra mutfağı, etli, sebzeli, sütlü, hamur işli ve zeytinyağlı yemeklerden oluşuyor genelde. Birçok yemeğin yaklaşık ondan fazla da çeşidi oluyor. Tatlı olarak da, birçok genel tatlının yanı sıra isimleriyle de farklı lezzetlere evsahipliği yapıyor. Zırva, delioğlan sarağı, incir doldurma tatlısı bunlardan bazıları. Bu hafta ise, ‘Tadında Türkiye’ köşesinin okuyucuları için,  yörenin sevilen ‘Kabak burması tatlısı’na yer vermek istiyoruz. 

Malzemeler:

- 1 Kğ Un

- 2 kğ şeker
- 1 adet yumurta
- ½ tatlı kabak (orta boy)
- 1 kase ceviz içi
- ½ limon

Yapılışı:

Unun içine yumurta kırıp yeteri kadar suyla yoğurularak kulak memesi yumuşaklığında hamur yapıyoruz. 10 dakika beklettikten sonra beş eşit parçaya böldüğümüz hamurdan yufkalar açıp örtü üzerine yayıyoruz. Kabağın kabuklarını soyup, içini temizledikten sonra rendeliyoruz. Kabağın içine havanda dövülen ceviz içi ve bir bardak toz şeker katıp karıştırıyoruz. Daha sonra, hazırladığımız iç malzemeyi eşit bir şekilde yufkaların üzerine serpiyoruz. Diğer dört yufkayı elimizle uç kısmından başlayarak biraz sıkıca büküp rulo haline getiriyoruz. Önceden yağladığımız tepsiye ortasından başlayarak daire şeklinde sararak yerleştiriyoruz. Diğer yufkaları da aynı şekilde tepsiye diziyoruz. Daha sonra üzerine erimiş yağ sürüyoruz ve fırına vererek rengi pembeleşene kadar pişiriyoruz. Daha önce, şekerin bir tencere içinde dört-beş bardak suyla ateşte eriyinceye kadar (yaklaşık 5-10 dk.) kaynatılıp karıştırıyor, içine de yarım limon suyu sıkarak elde ettiğimiz şerbeti tepsi üzerinde gezdiriyoruz. Üzerine bir bez örterek şekerin çekilmesini sağlıyoruz ve tatlımızı servise hazır.

Haftanın Lezzet Etkinliği

The Grand Tarabya,  Boğaz’ın tüm ihtişamını doyasıya yaşatabilmek için, hafta sonları ‘beş çayı’ keyfi ve hoş bir sohbet ortamı sunuyor. Birbirinden farklı tatlı lezzetler de çay buluşmalarına eşlik ediyor.

Haftanın Önerisi

Birçok yönüyle yükselen trend olan beyaz çay, hem seçilen yaprakları ve işlenme şekli hem de sağlığa faydalarıyla diğer tüm çaylardan ayrışıyor. Çayın saf hali olarak bilinen ‘değerli çay’ beyaz çay, Kraliyet Ailesi çayı Ronnefeldt’in de favorileri arasında.