Dünyanın en enteresan güzellik yarışmasında birinci olmak ister misiniz?

Prof. Dr. Reha Yavuzer

reha.yavuzer@aksam.com.tr

Ayak bileği güzelliği

Güzel ve şekilli bacakların önemli belirleyici bölgelerinden birisi ayak bilekleridir. İnce ve zarif bir ayak bileğinde iç ve dış kısımda kemik çıkıntılarımızın belirgin olması, alt bacağımızın arkasında ayak bileği ile topuğa doğru uzandığı bölgede ortada kirişimizin belirgin ancak iki yan kısmının daha boş olması beklenir. Ayak bileğinin önemli bir güzellik ve çekicilik unsuru olduğu yüzyılı aşkın bir zamandan beri uzmanların dikkatini çekmiş. 1930’lardan itibaren de ‘ayak bileği güzellik yarışmaları’ düzenlenmiş. Evet ayak bileği deyip geçmeyin uzun yıllar bu güzellik yarışmalarında sadece ayak bilekleri görülen kadınların jüriler tarafından titizlikle değerlendirilmeleri yapılmış.

Yaşla kaybedilen bir güzellik değil 

Bu güzellik yarışmalarının enteresan bir detayı yaş sınırı olmaksızın her kadının katılabiliyor olması olmuş. Ayak bileği güzelliği diğer güzellik unsurlarımız gibi gençken var olan ve sonra yaşla kaybettiğimiz bir güzellik değil, bu nedenle yarışma tarihine baktığımızda birinciler arasında 50 yaşında ayak bileği güzellik kraliçelerini görmek mümkün. Yapısal özelliklerimiz ayak bileğimizin çekiciliğinin belirleyicisi. Ayak bileğinde, kemik kalınlık, yağ dokusu miktarı, baldır kaslarının kalınlığı ve damarların dışarıdan görülme oranı önemli faktörlerdir. Bu özellikler özellikle topuklu ayakkabı giyildiğinde daha da dikkati çeker hale gelir. Peki, adına yarışmalar düzenlenen bu ayak bileği için estetik cerrahinin yapabildikleri var mı?

Ayak bileği estetiği

Plastik ve estetik cerrahi ayak bileği güzelliğinizin ortaya çıkması için pek çok yöntemi bünyesinde barındırmaktadır. Pek çok kişide aşağıdaki işlemlerden birkaçı bir arada yapılarak bölge daha güzel ve çekici hale getirilir.

Yağ fazlalığı ve ayak bileği kalınlığı: Ayak bileğindeki yağ miktarı, bölgeye güzelliğini veren kemik çıkıntıları ve kiriş yapısını gizler. Çok küçük bir kesiden girilerek bu bölgedeki fazla yağ dokusu lazer veya ultrason enerjisi verilerek eritilip dışarı alınabilir. Lokal anestezi ile yapılabilen bu uygulama yaklaşık her bir ayak bileği için 20 dakika kadar sürer, sonuçları birinci aydan itibaren ortaya çıkar ve elde edilen sonuçlar kalıcıdır. Ayak bileği ve baldır bölgesi bu yöntemle inceltilebilir. Ayak bileği estetiğinde en çok tercih edilen ve ihtiyaç duyulan ameliyattır. Topuklu ayakkabı giyildiğinde 

çekici bir bilek yapısı için yapılır.

Baldır bölgesinde kalın kas yapısı: Alt bacak bölgesinde bulunan kas yapısının kalın olması ayak bileği güzelliğini bozmakla kalmaz aynı zamanda bot ve çizme giyiminde de zorluk yaratır. Ameliyata dahi ihtiyaç duymadan botoks uygulaması ile bu bölge kaslarında aşamalı incelme sağlamak mümkün. Basit bir enjeksiyon ile sağlanan bu faydanın daha uzun soluklu olması istenirse bu takdirde de radyofrekans ile işlem yapılır. Anatomik olarak baldır kas yapılarının daha kalın olduğu uzak doğulu kadınların ayak bileği için en sık yaptırdığı bu işlem yaklaşık 10-15 dakikada gerçekleştirilmekte, sonuçlar 2 hafta içerisinde ortaya çıkmakta, kalıcı sonuçlar için ise en az 4-5 seanslık uygulama yapılmaktadır.

Sağlıksız bir algı yaratır

Belirgin gözüken kırmızı mor ince damarlar: Ayak bileğindeki ince varis görüntüsündeki damarların varlığı daha yaşlı ve sağlıksız bir görüntüye neden olur. Bu ince damarlardan kolaylıkla kurtulmak mümkün. Skleroterapi denilen damar içine çok ince iğneler ile yapılan enjeksiyonlar veya damarların kapanmasını sağlayan lazer uygulamaları ile 3-4 seans da kolaylıkla sonuç elde edilir.

Yağ eksikliği ve deri inceliği: Yağ dokusunda fazlalık kadar aşırı incelik de ayak bileği güzelliğini bozar. Bu aşırı ince durum daha yaşlı ve sağlıksız algı yaratır. Karından alınan yağ dokusunun bölgeye enjekte edilmesi hem kalınlık sağlar hem de ayak bileği deri kalitesini arttırır. Şayet ihtiyaç fazla değilse bu takdirde kollajen dokusunun üretimini 

tetikleyen dolgular tercih edilir.