Dünyanın daha adil bir yer olması için sihir yapardım

SİBEL ATEŞ YENGİN

sibel.ates@aksam.com.tr

Discovery Türkiye’nin ücretsiz kanalı DMAX’te Popüler Sihir adlı programı yapan ünlü sihirbaz Antonio Diaz’la bir araya geldik. Stephan Hawking’e yaptığı sihri ve hayranı olduğu David Copperfield’la tanışma hikâyesini konuştuk.  

Kaç yıldır sihir yapıyorsunuz?

Beş yaşındayken bir sihirbaz kulağımdan bozuk para çıkarma hilesi yapmıştı. Ve o günden sonra yapmak istediğimin bu olduğuna karar verdim ve beş yaşımdan beri sihre ilgi duyuyorum.

Sihirbazlık okulu var mı, nerede öğrendiniz, bir ustanız mı vardı?

Önce kendi kendime öğrenmeye çalıştım. Hilelerin nasıl yapıldığına epey kafa yordum. Sihirbazlık üzerine pek çok kitap okudum. 7 ya da 8 yaşımdayken bir illüzyonistle tanıştım. Sonra benim hocam oldu zaten. Bütün her şeyi ondan öğrendim. Sonrasında tüm dünyayı dolaşarak farklı sihirbazlarla tanıştım, onlardan bazı hileler öğrendim böylece yeteneğimi geliştirdim. 

Hayranı olduğunuz bir sihirbaz var mı?

Benim için bu işin en büyüğü ve benim de hayranı olduğum isim David Copperfield. Dünyanın gelmiş geçmiş en iyi sihirbazı. 

Bir araya gelme fırsatınız oldu mu, hiç aynı sahneyi paylaştınız mı?

Las Vegas’ta tanışmıştık. Birlikte yemeğe gitmiş ve sohbet etmiştik. Sahneye hiç çıkmadık. Aynı sahneyi paylaşmayı ister miydim? Açıkçası onun farklı benim farklı sihirlerim var. Dolayısıyla ikimizi de aynı sahne üzerinde düşünemiyorum ama tanışmaktan çok büyük mutluluk duydum. Çok heyecanlandım.

Peki, David Copperfield’ın yaptığı sihirlerin sırrını öğrenmek istediniz mi, sordunuz mu?

Küçükken hep David Copperfield’ın sihirlerini seyrederek büyüdüm için ondan biraz etkilenmiş olabilirim. Nasıl ki bir müzisyen Beatles dinleyip de ondan ilham alıyorsa ben de ondan ilham almış olabilirim. Ama hiçbirini sırrını benimle paylaşmadı. Nasıl yaptığını anlamaya çalıştım hep. 

Peki, hiç sırrını çözmeyi başardığın bir sihri oldu mu?

Bir iki illüzyonunun nasıl yaptığını anladım ama onun dışındakileri çözemedim. Televizyon şovumun yanı sıra aynı zamanda Madrid’de tiyatroda iki sene sahne almıştım. O zaman David Copperfield’ın çözdüğüm sihrinden ilham alarak birkaç gösteri yapmıştım.

GÜCÜMÜ İYİYE KULLANMAK İSTERİM

Sokakta yürürken birileri durdurup da “bu numarayı nasıl yapıyorsunuz?” diye soruyorlar mı?

(Kahkahalar) Hem de her gün. Daha önce de sahne alıyordum ama DMAX kanalında yaptığım programı İspanya’da yayınlanmaya başlayınca daha fazla tanınır oldum. Hal böyle olunca sabahtan akşam yatana kadar duyduğum en çok cümle “Bunu nasıl yapıyorsunuz?” oluyor. 

Sihir yaparak bu hayatta neyi değiştirmek isterdiniz?

Dünyayı daha adil bir yer haline getirmeyi çok isterdim. 

Küçükken ailenizi kandırmak için birtakım numaralar yapıyor muydunuz?

Bütün gün evde kartlarımla dolaşırdım. Zavallı annem en büyük kurbanım olurdu. Evde kartlarla dolaşmamdan çok sıkılmıştı kadıncağız. 

Banka soymak istesek bize yardım eder misiniz peki?

(Kahkahalar) Elbette yardım etmem. Gücümü iyiye kullanmayı tercih ederim. 

Beni ışınlayın bari…

Karayipler’e gönderebilirim sizi (kahkahalar)…

Türkiye’ye ilk kez geliyorsunuz. Gelmeden önce Türkiye hakkında bir bilginiz var mıydı?

Evet, ilk kez Türkiye’ye geliyorum ama ülkeniz hakkında epey bilgim vardı. Barselona’daki en yakın arkadaşlarımdan biri Türk çünkü. Türk kültürü ve Türk insanıyla ilgili birçok bilgiyi onun sayesinde biliyorum zaten.

Programında yaptığınız ilginç bir gösteriyi anlatır mısınız?

Programın ilk sezonunda insanlara sihir yaparak Stephan Hawking’e ulaşmaya çalıştım ve ulaştım da. Onunla tanışmak benim için çok etkileyiciydi. Bilim insanı olduğu için bilimle ilgili bir şeyler yapmak istedim. Hayatım boyunca yerçekimiyle ilgili çalışmalar yapmıştım. Bu nedenle ona elma ve yerçekimiyle ilgili bir gösteri yaptım. Hawking gösteriyi izlemiş ve “Bravo” demişti. Stephan Hawkins hayatı boyunca açıklanamayan hiçbir şey inanmıyordu ama bu gösterinin sonunda “Gözlerimle gördüğüm bu gösteri şahane bir olay” demişti.