Dünyada en çok yapılan estetik ameliyat hakkında...

Prof. Dr. Reha Yavuzer
reha.yavuzer@aksam.com.tr

Çoğu kadın güzel göğüslere sahip olmak ister. Kimi göğüslerinin büyüklüğünü dert ederken kimi de küçük göğüslü olmaktan musdariptir. Peki, bu sorunun kalıcı ve sağlıklı bir çözümü var mı? Estetik operasyonlar arasında dünyada en çok yapılan meme büyütme ve küçültme ameliyatları sorununuza kökten çözüm getirir.  

Kimlere yapılır?

Meme dokusunun yeteri kadar gelişmemesi, kilo verimini takiben küçülmesi, hamileliğe ve emzirme sonrası veya yaşlanmaya bağlı meme dokusunun küçülmesi ve sarkması sonucu meme dokusu arzu edilen ölçülerden küçük olabilir. Bu durumda meme büyütme ameliyatları yapılır. Gelişime bağlı küçüklükte en erken 18-19 yaş, hamilelik ve emzirme sonrasında ise en az 3-6 ay memenin son şeklini alması ve hamileliğe bağlı değişikliklerin normale dönmesi beklenilmelidir.

Ne kullanılır?

Meme dokusunu taklit etmek amacıyla silikon protezler kullanılır. Bu protezlerin dış kısmı sert silikon kaplı, içeriği ise jel kıvamında silikon veya tuzlu sudur. Silikon meme protezleri son 10 yılda önemli değişiklikler göstermiştir. Tüm dünyada içi daha sert, yapışkan silikon jel protezler tercih edilmektedir. Bu formlarını koruyabilen silikon meme protezleri sayesinde uzun yıllar dayanıklı estetik sonuçlar elde edilir. İki ana şekilde silikon bulunur, yuvarlak ve damla. Meme dokusu çok az olanlarda doğal bir görüntü vermek için üst kısmı daha az aşağıya doğru indikçe büyüyen damla şeklindekiler, göğüsün üst kısmının daha boş gözüktüğü kadınlarda ise genellikle yuvarlak protezler tercih edilir.

Nasıl seçeceğiz?

Ameliyat öncesinde meme dokusu, şekli, boyutu ve ulaşılmak istenilen ölçü göz önüne alınarak planlama yapılır. Bireysel özelliklerine göre yapılan bu planlama sonrasında hangi tip ve büyüklükte protezin daha uygun olduğuna ve nereye yerleştirileceğine karar verilir. Üç boyutlu bilgisayar teknolojileriyle bu seçimler ameliyat öncesinde görülür. Her kadının doğal sınırlarda kalmak şartıyla ulaşabileceği belli bir büyüklük vardır. Her kadında iki meme dokusu arasında büyüklük ve şekil farklılıkları vardır. Zaten genel olarak vücudumuzun sağ ve sol yarısı birbirinden farklıdır.

İz kalır mı?

Tüm estetik meme ameliyatlarından sonra iz kalır. Silikon protezler çok küçük kesilerden yerleştirildiği için geriye kalan izler ufaktır. 

Sonrasında...

İyileşme süreci 12-18 ayda tamamlanır. Ancak çoğu hasta ameliyattan sonraki birinci haftada günlük yaşantısına döner. 

Doğru sutyen kullanıyor musunuz?

Her 10 kadından 8’i bedenine uygun olmayan ölçüde sutyen kullanıyor. Bu hatalı seçim memenin yaşlanma sürecindeki deformasyonunu artırır. Seçimlerimizde sadece renk ve modele değil, gerçekten bedeninize uygun olup olmadığına bakmak gerekir.

Ameliyat istemiyorsanız...

Düzenli ve bilinçli yapılan egzersiz vücut şeklimiz için oldukça önemli. Göğüs ve sırt kas gruplarının çalıştırılması göğüs şekillenmesine yardımcıdır. Bu kas grupları meme dokusunun daha dik ve yerçekimine daha dirençli hale gelmesine destek verir. 

Hayatınızdaki her şeyi değiştiremez ama...

Ameliyat sonrasında kadınlar kendilerini daha çekici ve güzel hissettiklerini, öz güvenlerinin arttığını, sosyal yaşantılarının daha iyi olduğunu, eşleriyle daha mutlu olduklarını ve istedikleri kıyafetleri giyerek daha konforlu bir yaşama kavuştuklarını söylüyor.