Dünya kültür akademisi hız kesmiyor

Dünya Kültür Akademisi kapsamında gerçekleşen Güney Asya Okulu bugün tamamlanıyor. Esenler Belediyesi'nin kültürler arası ilişkilere katkı sunmak amacıyla düzenlediği Akademi Balkan ve Kafkas Okulu ile devam edecek.

İPEK TANIR / ipektanir@gmail.com

Esenler Belediyesi'nin gerçekleştirdiği gençlerin farklı kültürleri tanımasına yönelik Dünya Kültür Akademisi tüm hızıyla devam ediyor. Güney Asya kültürünü yakından tanımak ve uluslararası hoşgörünün gelişmesine katkı sağlamak amacıyla hayata geçirilen Güney Asya Kültür Okulu bu hafta sonu tamamlanıyor. Esenler Belediyesi ile Bâb-ı Âlem, Selam ve Turkuaz Uluslararası Öğrenci Dernekleri ortaklığında çevrimiçi yapılan derslerde Kuala Lumpur YEE Müdürü Dr. Ömer Altun, Güney Asya Uzmanı ve Gazeteci Abdullah Zerrar, Gasam Başkanı Cemal Demir ve Güney Asyalı uzmanlar gençleri bilgilendirdi. Güney Asya'daki düğün, giyim, yemek, enstrüman ve çocuk oyunları kültürlerinin ele alınacağı eğitim sonunda katılımcılara sertifikaları takdim edilecek. Akademi'nin katılımcılarına eğitimlerin nasıl geçtiğini ve kendilerine neler kattığını konuştuk.

ORTAK NOKTADA BULUŞTUK

Demet Can / Türkiye – Katılımcı

Afrika Kültür Okulu'nun devamı olan Asya Kültür Okulu bizlere çok şey öğretti. Birbirinden farklı konuşmacıların katılımıyla farklı kıtalarda yaşayan bizler yine ortak noktada buluştuk. Pandemi sürecinin bizleri olumsuz etkilemesine izin vermeyen Esenler Belediyesi ve Selam, Turkuaz, Bab-ı Alem derneklerinin desteğiyle gerçekleşen programda çok şey öğrendik. Bir Türk olarak Asya'dan başlayan tarihimizin bugün de farklı ülkelerde farklı kültürle harmanlanıp bir gökkuşağı oluşturması ve bunları sizler sayesinde görebilmek çok güzeldi. Birlik, beraberlik ve barışa engel hiçbir şeyin olamayacağını sizler sayesinde bir kez daha hatırladık. Emeği geçen herkese çok teşekkür ederiz.

BAŞKA ÜLKELERİ DE TANIDIM

Emamuddin Amin / Afganistan – Katılımcı

Ben Afganistan uyruklu Emamuddin Amin, İstanbul üniversitesi yüksek lisans öğrencisi ve Güney Asya Kültür Okulu'na katılanlardan biriyim. Güney Asya kültür okuluna katılmamın birçok sebebi bulunuyor. Fakat bunların başında Güney Asya coğrafyasında yer alan başka ülkelerle ilgili bilgi edinmek ve bu ülkeler hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak geliyor. Örnek olarak giyim kültürü, düğün kültürü, yemek kültürü gibi. Ben de Güney Asyalı olmama rağmen kendi ülkem dışında fazla bilgi sahibi değildim. Ancak Güney Asya Kültür Okulu'na katıldıktan sonra ülkemin yanı sıra bu bölgede yer alan diğer ülkeler hakkında daha fazla bilgi sahibi oldum. Uluslararası öğrencilere bu gibi imkânlar sağladıkları için Bab-ı Alem, Selam ve Turkuaz Uluslararası Öğrenci Derneklerine teşekkür ederim.

KARDEŞLİĞİMİ PEKİŞTİRMEK İÇİN KATILDIM

Rıfat Nuriyev / Azerbaycan - Katılımcı

Bence günümüzde bir insanın edinmesi gereken en önemli yetkinliklerden bir tanesi kültürlerarası iletişim kurabilme becerisidir. Güney Asya Kültür Okulu projesini bu anlamda çok önemli buluyorum. Farklı medeniyetlerle tanışmak ön yargıları ortadan kaldırmamıza ve kendimizi daha fazla geliştirmemize yardımcı oluyor. Günden güne küreselleşen bir dünyada yer edinebilmek ve bu gelişme hızına ayak uydurabilmek için böyle programlara her daim ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. 200 binin üzerinde uluslararası öğrenciye ev sahipliği yapan Türkiye'de benim gibi diğer öğrencilerin kültürlerine hâkim olabilmek ve en önemlisi onlarla kardeş olabilmek için bu okula katıldım. Güney Asya Kültür Okulu'nda emeği geçen herkese teşekkür eder ve böyle programların devamının gelmesini dilerim.

KÜLTÜRLERİ MUKAYESE EDİYORUZ

Adem Kemer / Türkiye – Katılımcı

Güney Asya Kültür Okulu derslerine katılmak ülkemizden kilometrelerce uzakta olan kültürleri yakından tanıma fırsatı demek. Güney Asya'daki düğün, giyim, yemek, enstrüman ve çocuk oyunları gibi bu kültürün mihenk taşı sayılacak birçok önemli konuyu Türkiye'de eğitim alan öğrenci kardeşlerimizden samimi bir ortamda öğrenmiş oldum. Kendi kültürümüz ile benzeşen ve ayrışan yönlerini mukayese ederek uluslararası hoşgörü iklimini yakından hissettim.

BEN DE YENİ ŞEYLER ÖĞRENDİM

Javed Ansari / Nepal – Uzman

Güney Asya deyince akla Hindistan, Pakistan, Bangladeş, Nepal, Afganistan, Sri Lanka gibi birçok ülke geliyor. Böyle olunca da tabi olarak büyük bir bölgeden bahsetmiş oluyoruz. Güney Asya Kültür Okulu programında sunum yapmak bu açıdan bakıldığında hem araştırma safhası hem de bilgileri bir araya getirme bakımından hiç kolay değildi. Ama tüm bu zorluklar ve emeklerin neticesinde ortaya muhteşem bir iş çıktığını düşünüyorum. Her ne kadar programda anlatıcı olarak bulunsam da ben de birçok yeni bilgi öğrendim. Güney Asya'da bulunan ülkelerin kültürünü hem araştırarak hem anlatarak hem de dinleyerek çok yakından tanıma fırsatı buldum.

GÜNEY ASYA KÜLTÜRÜ YAKINDAN TANIDIK

Tarifa Kaniz / Bangladeş – Uzman

Merhaba, Ben Tarifa Kaniz, Bangladeşliyim, Marmara üniversitesinde Kimya bölümde Doktora yapıyorum. Esenler Belediyesi tarafından açılmış Güney asya kültür okulu projede "Güney asya da giyim kültürü" sunumu yaptik. Bu projenin hepimiz için çok bilgilendirici olduğunu düşünüyoruz. Çünkü burdan Güney Asya Kültürü yakindan tanitik. Aynı zamanda bu proje kültürler arası ilişkilere katkı sundu. O sebeple Esenler Belediyesiye bu kültür okulu açmak için çok teşekkür ediyorum. Esenler Belediyesi ile Bâb-ı Âlem, Selam ve Turkuaz Uluslararası Öğrenci Dernekleri ye de çok teşekkür ediyorum.