Dudak güzelliği için…

Prof. Dr. Reha Yavuzer

reha.yavuzer@aksam.com.tr

Yapılan araştırmalar kadınların yüz güzelliğinde en çok gözlere ve dudaklara önem verdiğini gösteriyor. Gençlik ve güzelliğin simgesi haline gelen dudaklar bu nedenle estetik alanında da büyük bir ilgi odağı olmuş durumda. Daha güzel dudaklar için yapılabilecek estetik işlemler nelerdir?

Dudak Dolgusu

En çok bilinen uygulama olan dudak dolguları hem dudak kontürünün belirginleştirilmesinde hem de kalınlaştırılmasında kullanılabilir. Hyaluronik asit denilen kolajenimizin ana yapı taşını içeren dolgular çok ince iğneler ile dudağın değişik yerlerine verilir. Yapılan dolgu materyalinin kalitesi ve yapan uzman hekiminin tekniği başarının ana anahtarıdır. Çok ince dudaklarda aylara yayılmış aşamalı bir kalınlaştırma hedeflenmelidir. 

Fazla miktarlarda yapıldığında yapay bir görüntü olabileceği unutulmamalı ve doğal ve gerçekçi sonuçlar hedeflenmelidir. Kullanılan ürüne göre 3 ay ile 18 ay arasında etkinlik söz konusudur.

Nem Enjeksiyonu

Dudaklarını kalınlaştırmak istemeyen ancak yapısının daha nemli ve pürüzsüz olmasını arzu edenler için nem enjeksiyonları önerilir. Özelikle kış ve yaz tatilleri öncesinde yapılabilecek bu uygulama ile dudakların daha nemli ve kırışıksız olması sağlanır. Kayak tatillerinde en sık karşılaştığımız dudaklardaki çatlamalar veya sıcak deniz tatillerinde nemsiz ve tuzlu hava nedeniyle oluşan kurumalar için birebir. Dudakların kalınlığından memnun olan kişilerde daha sağlıklı ve güzel görünümlü dudaklar için nem enjeksiyonu ise son yıllarda en çok tercih edilen işlemdir. 

Dudak Lazeri

Dudak renginden memnun olmayanlar için pek bilinmeyen bir uygulama dudak lazeridir. Özellikli ve hassas lazer cihazları ile yapılan bu işlem ile dudak mukozasının üst tabakası yenilenirken alt tabakalarında yeni kolajen oluşumu başlatılır. Birkaç gün içerisinde etkisini göstermeye başlayan dudak lazeri ile dudaklar daha canlı ve pembe bir renk alır. Alt tabakadaki kolajen üretimi ile de ince kırışıklıklarda azalma meydana gelir. Dudak kalınlığını arttırmayan bu 10 dk’lık uygulama daha parlak, canlı ve güzel bir dudak görüntüsüne doğal yöntemlerle ulaşmak için tercih edilir. Tek seanslık uygulama 6 ayı aşan süre etkilidir. İki, üç seanslık tedavi protokolleri ile ise sonuçlar 2 yıla kadar uzatılabilir. Medikal mikropigmentasyon özel cihazlarla belirlenmiş olan renlerin dudağa yerleştirilerek uzun dönem renklenmesini sağlar. Kullanılan pigmentler, cihaz yerleştirilen derinlik ve yapan mikropigmentasyon uzmanın becerisi doğallığın anahtarıdır. Dudağın esas yapısında değişiklik yaratmayan bu uygulama uzun soluklu bir makyaj gibi görev görür. 

Dudak Kaldırma Ameliyatı (Lip Lifting)

Üst dudakların incelmesini gidermenin yolu kısa bir cerrahi işlemden geçer. Burun deliklerinin hemen altından martı kanadına benzer bir çizimle dudak derisinin fazlası çıkartılır. Tabakalı bir onarım yapılarak izler hemen burnun altına gizlenir ve dudakta kalınlaşma sağlanır.