Düşük kalorili diyet tuzağına düşmeyin

NİL ŞAHİN GÜRHAN

nil@nildiyet.com

Güzel görünmek uğruna bir çırpıda kilolarımızdan kurtulmak istiyor ve düşük kalorili diyetlerin peşinden gidiyoruz. Siz siz olun “Ömür boyu diyet yapacak halim yok” diyerek hızlı kilo verme telaşına düşmeyin ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinin. 

Günümüzün en sık rastlanan problemlerinden biri fazla kilolu olmak. Fazla kilolarımız en çok sağlığımıza zarar verirken en rahatsız olduğumuz yanı ise estetik boyutu. “Ömür boyu diyet yapacak halim yok” deyip bir an önce fazla kilolarımızdan kurtulmak istiyoruz. Amacımız zayıf olmak için yapılması gereken ne varsa yapıp hedefe ulaşmak ve sonra da eski alışkanlıklarımıza dönmek... “Önce incecik olayım, sağlıklı beslenmeyi sonra düşünürüz” diye açık açık dile getiren birçok danışanım oldu. Oysa çok düşük kalorili beslenerek, hızlı kilo verme çabaları kilo vermemizi sağlamak yerine daha çok kilo almamıza zemin hazırlıyor. Ve bir sürü sağlık problemini de getiriyor. 

- Demir, B 12 vitamini veya folik asit eksikliğine bağlı kansızlık olur. 

- Yetersiz vitamin ve mineral alımına bağlı vücut direncini zayıflar

- Karaciğer yağlanması olabilir. 

- Hormonal dengeler bozulur ve regl düzensizliği oluşabilir.

- Yetersiz kalsiyum alımı ve protein oranının aşırı yüksek olmasına bağlı kemik erimesi oluşabilir. 

- Mide, bağırsak çalışması kötü etkilenir buna bağlı olarak sindirim sistemi bozuklukları meydana gelir.

- Hızlı ve kontrolsüz kilo vermek kalp-damar rahatsızlıkları oluşur. 

- Ciltte bozukluklar oluşur. 

- Saçlar deformasyona uğrar.

ADIM ADIM KİLO VERMEK İÇİN…

Sağlıklı ve ideal diyet yaşam tarzı olarak benimsenmeli. Doğal süreçte farklılaşarak kişiye özel gelişmeli. Bu nedenle adım adım ilerlemelisiniz. Her gün en az 30 dakika yürüyüş yapın. Yürüyüşünüzü öğlen saatlerinde yaparsanız hem enerji harcar hem de D vitamini ihtiyacınızı karşılarsınız. Üstelik D vitamini metabolizmanızı hızlandırıp yağ yakmanızı da sağlar. Gün içinde hayatınızın ve yaşam ritminizin izin verdiği ölçüde küçük dinleme molaları verin. Günde en az 2-3 litre su için. Ayran ve taze sıkılmış meyve suları da su yerine kabul edilebilecek içeceklerdir. Ayrıca sebze ve meyveler de su ihtiyacını karşılar. Çay, kahve, asitli içecekler ve alkollü içecekler ise vücuttan su atımını artırır. Bu nedenle bu tür içeceklerin tüketiminde aşırıya kaçılmamalı. Günde 6 öğün beslenmeli ve metabolizmayı yavaşlatmamak için dört saatten uzun süre aç kalmamalısınız. Yeterli ve kaliteli protein alın.  Diyetinizde yeterli ölçüde ve kalitede karbonhidrat olmasına da dikkat edin. Sağlıklı yağlar kullanın. Beslenmenizde, dört ana besin grubu olan et grubu, süt ve ürünleri, sebze-meyveler ve tahıl ürünleri her öğünde ihtiyacınızı karşılayacak miktarda olmalı. Tahıl ürünlerinden tam buğday ekmeği, tam çavdar ekmeği, bulgur, yulaf, kabuklu pirinç, patates, mevsim sebzelerinden, taze fasulye, bezelye, patlıcan, barbunya, kabak ve meyvelerden çilek, erik sofranızda mutlaka bulunsun. Pozitif olun, stresten uzak durun. Düzenli ve yeterli uyumaya özen gösterin. Uykusuzluk kilo almayı kolaylaştırır, kilo vermenizi zorlaştırır.