Dövmelerinizden kurtulma zamanı

Prof. Dr. Reha Yavuzer

reha.yavuzer@aksam.com.tr

Her sekiz dövmesi olandan biri hiç kuşkusuz dövme yaptırdığı için pişman. Kimi zaman hiç düşünmeden yanlış adımlar atıyor, bunun sonucunu da ömür boyu taşımak zorunda kalıyoruz. Dövmeler hayatımıza bir anda girip sonrasında istesek de ayrılamadığımız bir parçamız oluyor… Elbette hayatımızın sonuna kadar gönül rahatlığı içinde taşımak istediğimiz dövmeler de var. Ancak istemediğiniz dövmeden kurtulmak istiyorsanız işte bu mümkün… 

DÖVME YAPTIRIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Elbette boşanmak için evlenilmez ama iş dövme yaptırmaya gelince bir gün dövmenizi sildirmek isteyebileceğinizi akıldan çıkartmayın. Öncelikle dövme yaptırmak istediğiniz bölgeye iyi karar verin. Çok görünen yerlerinizi tercih etmemekte fayda var. Omuz, sırt bacak gibi bölgeleri yüz, boyun veya kollarınıza göre tercih edin. Dövmenizi çıkarttırmasanız bile çok fazla görülmeleri mümkün olmayacağı için ileride sizi rahatsız etme şansı daha az olur. Yaptırmak istediğiniz dövmenin şekli de oldukça önemli; çok büyük şekiller veya isimlerden kaçınmakta fayda var. Sildirilmek istenilen dövmelerin önemli bir kısmını sevgili veya arkadaş isimleri veya büyük şekillerin oluşturduğunu unutmayın. Dövmenin rengi de en az yeri ve büyüklüğü kadar önemli. Sarı, kırmızı, yeşil gibi renklerin silinmesi siyah ve tonlarına göre çok daha zor bazen imkânsız olmakta. Çıkartması en zor olan renk yeşildir. Teknik olarak çok derine yerleştirilen dövme pigmentleri de yine silinmek istenildiğinde zorlanılmakta. Dövmenin yüzeye ve aynı derinlikte yapılması için mutlaka profesyonel bir dövmeci tercih etmekte fayda var. Kullanılacak malzemenin steril olması, boyalarının dövme için üretilmiş olması, hijyenik koşullar zaten olmazsa olmazlar. 

VEDA ETMEK İSTERSENİZ SİLDİRMEK MÜMKÜN OLABİLİR

Şayet bir gün dövmenize veda etmek isterseniz yapılabilecekler var. Tüm yukarıdakilere dikkat ederek dövme yaptırdıysanız dövmenizle yollarınızı ayırmaya karar verdiğinizde işiniz çok daha kolay olacaktır. 

LAZER TEDAVİSİ

Q-switch lazer teknolojisiyle dövme silme işlemi yapılmaktadır. Lazer öncesinde sıklıkla uyuşturucu kremlerle ağrı azaltılması amaçlanır. Ardından güçlü lazer enerjisiyle pigment partikülleri parçalanır. Ardından vücudun koruyucu hücreleri parçalanan renk parçacıklarını adeta yutarak bölgeden zaman içerisinde uzaklaştırırlar. Lazer sonrasında bölgede kabuklanma meydana gelebilir ve haftalar içerisinde aşamalı olarak dövmenin renginin solduğu izlenir.         İyileşme hızına göre 2-4 haftalık aralarla seanslar halinde istenilen sonuca kadar tedaviye devam edilir. Pigmentler ne kadar derindeyse silme işlemi de o kadar çok seans gerektirecektir. Lazer uygulaması dövmenin büyüklüğüne bağlı olarak 5 dakikayla saatler arasında değişen sürede gerçekleşir. Uygulama sonrası kişi normal yaşantısına döner ancak ilgili bölgenin güneş ışınlarından korunması şarttır.

DAHA UCUZ BİR METOT

Lazer enerjisi yerine yoğun ışık tedavisiyle de dövmelerin soluklaştırılarak aşamalı silinmesi mümkün olur. Q switch lazer teknolojisine göre başarısı daha az olmakla beraber daha ucuz ve daha az ağrılı bir metottur. Lazere göre daha fazla seans uygulamak gerekir (8-10 seans).

İZ KALABİLİR

Lazer tedavisine iyi yanıt vermeyen küçük ve renkli dövmeler cerrahi olarak kesilip alınabilir. Tabii geride bir ameliyat izi bırakacak bu işleme son çare başvurmak gerekir. 

DERMABRAZYON


Yüzeyel dövmelerde şayet lazer tedavisi için uygun cihaz yoksa bu takdirde zımparalama yöntemiyle dövme silinebilir. Bu işleme bağlı skar dokusu gelişme olasılığı yüksektir. Dermabrazyon günümüzde dövme silmek için çok nadir tercih edilir.

KREMLE DE SİLİNEBİLİR

Dövme silmek için değişik kimyasal içerikli kremler mevcut. Ancak bunların pek çoğunun güvenirliliği ve sonuçları hakkında soru işaretleri yaygın. Bu nedenle dövmenizi sildirmek istiyorsanız mutlaka öncelikle bir dermatolog veya plastik cerraha gitmenizde fayda var.