Dostluğumuzu vefa denizine çevirdik...

3. Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi kapsamında İstanbul'da bulunan Afrikalı devlet başkanlarının eşleriyle Tophane-i Amire'de bir araya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Karşılıklı iyi niyetlerle bezeli bu dayanışmanın, tüm dünyaya örnek olacağına yürekten inanıyorum. Tarihe kök salmış dostluğumuzu engin bir vefa denizine çevirdik.'' diye konuştu.

GÜLCAN TEZCAN / gulcantezcann@gmail.com

Geçen hafta ülkemiz çok önemli bir buluşmaya ev sahipliği yaptı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan 3. Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi kapsamında İstanbul'da bulunan Afrikalı devlet başkanlarının eşleriyle Tophane-i Amire'de düzenlenen programda bir araya geldi. Türkiye'nin 2005'teki Afrika açılımından sonra kıtaya sık sık ziyaretler yaptıklarını, kuzeyden güneye, doğudan batıya, pusulanın her yönüne seyahat ettiklerini belirten Erdoğan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a birçok resmi ziyaretinde eşlik ettiğini hatırlattı. Afrika'ya yaptıkları tüm seyahatlerde insanlık hallerine dair nice şeye şahit olduğunu belirten Erdoğan, şöyle devam etti:

"Her Afrika ülkesinde mümkün olduğunca STK'larla bir araya geldim. Böylelikle kırılgan grupların sorunlarına dair birinci elden bilgiler aldım. Bunun yanında her ülkede mutlaka yetimhaneleri ziyaret etmeye gayret ettim. Afrika'nın sorunlarına dikkat çekmek için bilhassa uluslararası toplantı ve platformları bir fırsat olarak gördüm. Kadınların güçlendirilmesi ve şartlarının kolaylaşması için çağrıda bulunduğumuz kadar projeler de ürettik. Her 25 Mayıs'ta Afrika Günü'ne özel programlar tertip ediyoruz. Ankara'da Afrika El Sanatları ve Kültür Evi açtık. Hem bir örnek hem de Afrika kadınlarına destek olması için adil bir pazar oluşturmak istedik." Afrika Açılımını müteakiben 2013 yılında Afrika Ortaklık Politikası'nın başladığına işaret eden Erdoğan, "Afrika Ortaklık Politikası, kıtanın barış ve istikrarına destek vermeyi amaçlıyor. Ekonomik ve sosyal kalkınmaya da güçlü bir vurgu yapıyor. Karşılıklı iyi niyetlerle bezeli bu dayanışmanın, tüm dünyaya örnek olacağına yürekten inanıyorum. Tarihe kök salmış dostluğumuzu engin bir vefa denizine çevirdik." diye konuştu. Programa, Somali Cumhurbaşkanı Muhammed Farmajo'nun eşi Saynab Abdi Moallim, Sierra Leone Cumhurbaşkanı Julius Maada Bio'nun eşi Fatima Maada Bio, Komorlar Birliği Cumhurbaşkanı Azali Assoumani'nin eşi Ambari Azali ve Gambiya Cumhurbaşkanı Adama Barrow'un eşi Fatoumatta Bah-Barrow katıldı.

"HANIMEFENDİ BENİM İÇİN BİR AKIL HOCASI"

Fatima Madaa Bio

Sierra Leone First Lady'si

Hanımefendi'yi son iki yıldır tanıyorum ve benim için bir akıl hocası gibi. Bir şey yapacağım zaman tavsiye için ona ulaşıyorum. Her zaman bana olumlu tavsiyeler verdi ve aktivitelerimde olumlu rol model oldu. Onun, Afrikalı First Lady'leri yakınlaştırmaya olan azmi; kendisine ulaşmamıza izin vermesi, bize kendi yanında alan açması ve ondan öğrenmemizi sağlaması çok değerli. Kendisi bir Afrikalı değil ama Afrikalı First Lady'lerle birlikte olmak ve çalışmak istemesi büyük bir liderlik örneği. Türkiye ve Afrika arasındaki ilişkiler her geçen gün büyüyor. Türkiye çeşitli zorlukları aştıktan sonra iyi yere gelen bir ülke olarak bize örnek oluyor.

Vaktimizin çoğunu Batı ülkeleriyle ittifak kurmak, ilişkilerimizi geliştirmek için harcadığımızı düşünüyorum. Türkiye'yle neden ortak olmayalım? Afrika'ya genellikle ne yapılması istendiği söyleniyor. Bizler eşit muamele göreceğimiz bir ortaklık arıyoruz. Zamanımın çoğunu aktivizmle geçiriyorum. İklim değişikliği tüm dünyayı tehdit ediyor. Bu tür krizleri aşmanın yolu "doğru liderlik"ten geçiyor.

TÜRKİYE, AFRİKA KITASINI SEVİYOR

Fatoumata Bah-Barrow

Gambiya First Lady'si

Eğer insanlar size yaklaşıyorsa sizi seviyorlar demektir. Sevmiyorlarsa size yaklaşmazlar. Türkiye, Afrika kıtasını seviyor, bu nedenle tüm kıtanın yanında. Bu girişimi takdir ediyoruz. Hanımefendi Afrika kültüründe bir "Şampiyon". Afrika Evi'ni ziyaret ettik ve gördüğümüz şey, bizim evimizdekiyle aynıydı. Bazılarımız kendi kültürünü terk etti ama Hanımefendi bize kültür konusunu düşünmemiz için önderlik etti. Çünkü kültür her şeydir. Kültürü olmayan bir insanın tarihi de yoktur.

BİZ İSTEMEDEN YARDIMI ULAŞTI

Gaelle Mediem

Liberya First Lady Temsilcisi

Liberya biliyorsunuz ki savaşlarla mücadele ediyor ve yaralarımızı sarmaya çalışıyoruz. O nedenle çok fazla zorluk yaşıyoruz. Özelikle de kadınlar ve çocuklar konusunda. Türkiye'nin First Lady'si de bunlarla mücadele ediyor. Yakın gelecekte de Liberyalıların hayatını iyileştirmek için umarım el ele yürüyeceğiz. Bizim çok fazla yardıma ihtiyacımız var ve Hanımefendi'nin bize yardım çağrısını gerçekten takdir ediyoruz. Biz yardım için ona ulaşmadan kendisi bize ulaştı. Hanımefendi çok etkileyici bir kişi. Onun Afrika'daki deneyimlerini okumak, duymak ve öğrenmek için can atıyorum. Afrikalı olmayan biri olarak, onun bakış açısını bilmek istiyorum, acaba neden Afrika'ya bu kadar yatırım yapıyor? Bu herkesin kendine sorması gereken bir soru ve ilgisi için ona çok teşekkür ediyoruz.

EĞİTİM KONUSUNDA DESTEKÇİMİZ TÜRKİYE

Mariatou Kone

Fildişi Sahili Milli Eğitim, Okuma Yazma Bakanı

Fildişi Sahili ve Türkiye arasında ticari ilişkilerimiz var; çok harika bir diplomatik ilişkimiz var. Benim temsil ettiğim eğitim konusunda da Maarif Vakfı'yla çok iyi ilişkilerimiz var. Çünkü Türkiye, Fildişi Sahili'yle çok ilgileniyor. Bizim kaliteli eğitim konusunda atılım yapmamız için, Fildişi Sahilli çocuklar için çalışıyor. Ayrıca Türkiye, sağlık turizmi açısından halkımızca gittikçe daha fazla ziyaret edilen bir ülke. İklim Paneli'nde de görev aldım ve gördüm ki Hanımefendi iklim değişikliği konusunu oldukça ciddiye alıyor. Türkiye ve Afrika bu konuda yapıcı bir ortaklık içinde. Bu sayede Afrika'daki iklim değişikliği sorununu çözeceğimizi umut ediyorum.

ATIK YÖNETİMİ BİZİM İÇİN BÜYÜK SORUN

Josefa Leonel Sacko

Angola Elçisi Afrika Birliği Komisyonu Kırsal Ekonomi ve Tarım Komiseri

Türkiye Cumhuriyeti Liderinin eşi Hanımefendi'nin, farklı taraflardaki tüm kız kardeşleri bir araya toplaması çok iyi bir yaklaşım. Biliyorsunuz, Afrika dünya emisyon değerlerinin sadece yüzde 4'üne katkıda bulunuyor ve bizim çok fazla sorunumuz var. İklim değişikliğine karşı çok daha zayıfız. Bu yüzden Türkiye gibi büyük bir ülkenin yanımızda olması ve bizim First Lady'lerimizi bu konuda çalışmak üzere bir araya getirmesi önemli. Atık yönetimi ve plastik atıklar Afrika'da büyük bir sorun. Hanımefendi bu konuda harika bir iş çıkarıyor.

MASADA BİZE YER VERİLMİYOR

Nisreen Elsaim (Sudan)

Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği İklim Değişikliği Gençlik Danışmanı

İklim değişikliği küresel bir sorun. Türkiye'yi etkiliyor ve farklı şekillerde Afrika'yı da etkiliyor. İş birliği, bu problem karşısında hayatta kalmak için tek yol. Hanımefendi'nin girişimi çok iyi ve dünyadaki diğer First Lady'lerden de bu tarz girişimler görmek istiyoruz. Bazen masada bize yer verilmiyor, sözümüz dinlenmiyor. Bu nedenle yanımızda bizim sorunlarımız hakkında konuşan güçlü birinin olması bizim için çok önemli.

ANNE HASSASİYETİ İLE YAKLAŞIYOR

Tuba Nur Sönmez - Cumhurbaşkanlığı Danışmanı

Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan Hanımefendi Afrika ile yıllardır çok yakından ilgileniyor. Özellikle Sayın Cumhurbaşkanımızın Afrika ziyaretlerine her zaman eşlik ettiği için oralarda edindiği tecrübelerden, oralarda karşılaştığı manzaralardan çok etkilenip, bu ülkelerin bilhassa kadınlarına ve çocuklarına destek olmak için çeşitli vesileler arıyor ve bunun süreklilik kazanması için de Afrika Kültür Evi ve El Sanatları Pazarı projesini himaye etti. Her zamankinden daha çok dayanışmaya ve iş birliğine ihtiyacımız var ve ben inanıyorum ki Hanımefendi'nin bu konudaki duyarlılığı, bir anne hassasiyeti ile o kalbinin duyarlılığını açtığı bu proje bütün kıtaya örnek olacaktır. Ve bütün dünya liderlerine örnek olacaktır.