HALUK KESİM / cumartesi@aksam.com.tr
90'lı yıllar. TRT'de Bizimkiler dizisi fırtına gibi esiyor. Yapımcı memnun, kanal memnun, oyuncular memnun. Biliyorsunuz televizyonlarda yeni yayın dönemleri eylül ayında başlar, haziran gibi sezon biter ve diziler tatile girer.
Bizimkiler dizisi o kadar tutmuştu ki, yazın ara vermek yerine dizinin oyuncuları ile "Yazlıkçılar" diye hem iş hem tatil olabilecek bir dizi yaptılar.
Yazlıkçılar dizisinde rahmetli Aykut Oray ve yardımcısı Tuncay Akça'nın oynadığı karpuz satıcıları muhteşemdi. Onları her gördüğümde, "karpuz kan" diye bağırdıklarında canımız karpuz çekerdi. Tüm dizi boyunca herkes karpuz alır, dilim dilim kesilir suları aka aka yerlerdi.
Yaz aylarının vazgeçilmez meyvesi Karpuz'un ne kadar yararlı olduğunu bilmeden çocukken hemen bir dilim karpuz alıp oynamaya giderdik. Sularının akması, üstümüzün kirlenmesini umursamadan. Nasıl olsa annelerimiz onları temizleyecekti.
Sonraki yıllarda Karpuzun aslında mucizevi bir meyve olduğunu öğrendim. Faydalarının yanı sıra bazı hastalıklar için ilaçlardan daha etkili olduğunu öğrendim.
Karpuzda bulunan karotenoidler, kalp duvarının ve damarlarının sertleşmesini de önleyerek kan basıncı, kan pıhtıları, felç, kalp krizi ve damar tıkanıklığı risklerini azaltır.
Yüzde 92'si su olan karpuz ile vücudunuzun günlük su ihtiyacına büyük oranda katkı yaparsınız. Ayrıca yaz aylarında bilhassa yaşı ilerlemiş vatandaşlarımızın karpuz yemeleri kalp ve tansiyon için tedavi niteliğinde olabilir. Ancak, içerdiği şeker nedeniyle insülin kullananlar ve yine içerdiği potasyum nedeniyle böbrek hastaları yiyecekleri miktarı doktorlarına danışarak karar vermelidir.
Karpuz yediğinizde içerdiği A ve C vitaminleri sayesinde saçlarınız ve cildiniz için de mükemmel bir besin. Yüksek su oranı ve saçları nemlendiren sebum üretiminde gerekli A vitamini içeriği sayesinde cildi daha canlı ve güzel gösterir.
Yüksek su oranı nedeniyle tansiyonu düzenler, içerdiği lif nedeniyle hem tok tutar hem de kabızlığa iyi gelir.
Ve yine karpuzun çok bilinmeyen özelliklerinden bir tanesi içerinde bulunan magnezyum uyku kalitenizi arttırır.
Elbette bu zamana kadar yazdıklarım işin bilimsel tarafı ve karpuzun vücuda yararları. Şimdi size karpuzun ruhunuza, dostluğa faydalarını yazacağım.
Karpuz eğer yanında beyaz peynir ve ekmek varsa, ortadan ikiye bölüp, dilimlere ayırdıktan sonra ister sofrada, ister bir gazete kâğıdı üzerinde dost meclisinin tamamlayıcısı olarak yanınızda yer alır.
Misafirleriniz gitmek üzereyken "Durun gitmeyin daha karpuz keseceğiz" diyeceğiniz ve sohbeti canlandıracağınız bir meyvedir.
Akşam yorgun argın işten geldiğinizde eşinizle birlikte yemeğe ihtiyaç duymadan, "Hadi buz gibi soğuk karpuz keselim" diyerek karnınızı doyuracağınız muhteşem bir enstrümandır.
Karpuz demişken, kuzeni veya kardeşi diyebilirsiniz kavunu unutmamak lazım. Bal gibi tadıyla, soğuk soğuk yaz akşamlarının vazgeçilmezi.
Benim kavun ile ilişkim biraz farklı oluyor. Buzdolabında soğutulmuş kavunu enlemesine ikiye böldükten sonra çekirdeklerini çıkartıp içinde birkaç top sade ve kakaolu dondurma koyup üzerine biraz bal gezdirdikten sonra kaşık kaşık yemeyi çok seviyorum.
Bu kavurucu sıcaklarda sağlığınız için bol bol karpuz ve kavun tüketmeyi unutmayın.