Dondurması soğuk insanları sıcak şehir; Kahramanmaraş

LOKMAN DAĞ

lokmandag@gmail.com

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 1.Uluslararası Kahramanmaraş Dondurma ve Kültür Sanat Festivali kapsamında geldik bu şirin kente… Tıpkı başlıkta yazdığım gibi dondurması öyle soğuk ve leziz ki, “bana göre dünyanın en güzel dondurması”… İste insanları da tam tersine bir hayli sıcak… Umarım bu Festival geleneksel hale gelir şehre her yıl yüzbinlerce turist akın eder… İnsan şehre ilk adımını atınca hissediyor neden “Kahraman” Maraş olduğunu…  Havası sert, insanı mert, doğası ise bir hayli güzel bir Anadolu şehri…  Kente gelen herkes festival havasına girmiş. Devasa dondurmalar yapılmış. Bir dondurma neden balta ile kesilir oraya gidince anlıyorsunuz. Kortejler, konserler, eğlenceler, dondurma şakaları… ama benim kafamda sadece festival yok. Size güzel bir şehir turu da yaptırmaya kararlıyım.  

Kahramanmaraş Kalesi

Şehir turunuza muhakkak Kaleden başlayın. 

Buranın kurtuluş savaşındaki yeri de önemli, en yoğun savaşların yaşandığı yerlerden… 

İçinde küçük bir müze var. 

Şehrin en güzel fotoğraflarını çekeceğiniz manzaraya sahip görülesi gereken mekânlardan… 

Ulu Camii, Taş Medrese

Şehir turumuza kaldığımız yerden devam edelim. Kesinlikle görmeniz gereken yerlerden biri de Ulu Camii, Anadolu gezilerimde nerede bir ulu camii görsem kesinlikle uğrarım. Ayrı bir güzelliği var bu tarihe meydan okuyan camilerin. Gitmişken kesinlikle çok yakınında bulunan Taş Medrese ’ye de uğramayı ihmal etmeyin. Şehrin simgeleri durumunda…  Ve bir de Demirciler çarşısı, tarihe yolculuk yapacağınız harika yerler. 

Döngel Mağarası Macerası

Mağara üç bölümden oluşuyor. Kentin en önemli turizm merkezlerinden… Doğası, manzarası ile heyecanlı bir yolculuğa çıkmak istiyorsanız görmeden dönmeyin derim sizlere… Kahraman Maraş’ta daha anlatacak o kadar mağara, şelale var ki hepsini tek tek anlatmayayım ama huzur ve sakin bir yer arıyorsanız size Fırnız Köyü’nü önerebilirim. Dere kenarına yapılan mesire alanları harika, yaz sıcaklarında dinlenmek için ideal bir yer. Özellikle hafta sonları piknik yapmak için güzel bir alternatif… 

Eshab-ı Kehf Külliyesi 

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne giren, 1215 tarihinde Selçuklular tarafından yaptırılan, Eshab-ı Kehf Külliye ve Camisi Kahramanmaraş için çok önemli tarihi bir yapı. Afşin ilçesinin 8 km. batısında yüksek bir sırt üzerinde yer alan külliyenin yenilenmesi Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirildi.

Sevgili dostlar aslında bunlar sadece benim gözlemlediklerim ama dahası için ya da enfes dondurma için siz de bu kente uğrayın.